Министър Василев отсече: Няма да решавам еднолично за ЦСКА

радостин_василев

Министърът на спорта Радостин Василев е поел ангажимент да не решава еднолично казуса с партньорство между държавата, чрез дружеството Сердика спортни имоти АД и ЦСКА във връзка с изграждането на стадион „Българска армия“. Решението щяло да бъде взето от Министерски съвет, пише в днешния си брой в. „Мач Телеграф“. Въпросът към министъра по горещата тема бе зададен от депутата Йордан Терзийски. Засега се обсъждат два варианта за партньорство – чрез създаване на смесено дружество или чрез концесия. Възможна е обаче и някаква трета форма на партньорство.

Преди седмица собствениците на ЦСКА Гриша Ганчев и Юлиян Инджов се срещнаха с министър Радостин Василев, като след това се разбра, че до септември трябва да излезе разрешителното за строежа на „Армията“, като според първоначалните планове до декември 2023 стадионът трябва да е завършен. Радостин Василев обясни още, че в момента се прави анализ на най-удачната форма на партньорство, като тя все още не е избрана.

Друг от въпросите на Йордан Терзийски гласи следното: „Анализиран ли е риска задълженията на ПФК ЦСКА – София АД да станат изискуеми от кредиторите и какво би се случило със стадиона и въпросното дружество, при положение, че стадиона стане част от капитала на новото дружество чрез апорт? Възможно ли е да се повтори прецедента със стадион Лазур и възможно ли е един държавен стадион да попадне в частни ръце и то за погасяване на задължения от кредитори? Как е защитен интересът на държавата, която в случай е принципал в Сердика спортни имоти ЕАД?“

От своя страна министър Василев обяснява, че държавният интерес ще бъде защитен чрез изискване на банкова гаранция при започване на строителство. Депутатът споделя и притеснението си от слуха, че Сердика спортни имоти АД има вземания в рамките на 2,5млн лв от ПФК ЦСКА–София АД за наеми и практически е пред фалит. Терзийски пита също така има ли направен одит на Сердика спортни имоти и какъв е резултатът от доклада.

Министър Василев е категоричен, че ще предостави пред Народното събрание доклада на Сердика спортни имоти АД за задълженията на „червения“ клуб. Той обещава да не се пристъпва към по-нататъшни действия преди изчистването на задълженията между двете страни.За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ