Министър Руди Гела гази закона, назначи съпартиец за шеф на тотализатора

7 Dni Sport22.01.2022
Министър Радостин Василев

Спортният министър Радостин Василев назначи нова управа на Българския спортен тотализатор, пише в“ Труд“. Изпълнителният директор Любомир Петров и членовете на управителния съвет Гошо Гинчев и Христо Йовов са освободени със ЗАПОВЕД-ПРОТОКОЛ № РД 09-52/ 21.01.2022 г., на основание чл. 8т.19 а от Закона за физическото възпитание и спорт, чл. 13, ал. 5 от Закона за хазарта и във връзка с писмо № 04-07/14.01.2022 г. от министъра на финансите, Радостин Василев нареди да бъдат освободени Любомир Стефанов Петров, Гошо Петков Гинчев и Христо Георгиев Йовов. На тяхно място са назначени Георгий Султанов, Росен Иванов и Александър Тодоров. Последният е настоящ депутат от ИТН, което е в разрез със Закона за правната помощ, а той гласи, че тези лица не трябва да заемат висша публична длъжност.

Министърът така и не обяви аргументите си, защото освобождава ръководството на тотализатора, като наруши Закона за публичните предприятия и начините за освобождаване на членове на Държавни дружества.

„Не съм длъжен да давам мотиви, така съм преценил – каза Василев пред медиите на 17 януари. – Аз съм принципал на това дружество и смятам, че бих могъл да поддържам по-добра комуникация с ръководство, което съм назначил и не е политизирано. Предпочитам да съм в по-тесен контакт с дружеството.“

Досегашното управа ръководеше тотото близо 2 г., през които дружеството е на печалба, показва статистиката.

„Когато постъпих в тотализатора, имаше налични 4 милиона лева, сега има близо 49 млн. – декларира Любомир Петров пред медиите на 17 януари. – Общата печалба за 2021-а е 53 милиона лева.“

Преди ден тотализаторът публикува и данни за приходите и разходите за последните 5 години, така през 2017-а те са 149 млн., а през 2021-а вече са 288 млн. Същевременно разходите за персонал са намалени от 11 на 9 процента.

Въпреки всички правни нарушения, смяната е на лице. Остава в понеделник отново да станем свидетели как „изчегъртването“ продължава, а съдбата на родното „Тото“, неясна, пише в заключение изданието.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ