Щастливата Вики Томова обяви голяма новина след големия си успех: Да, готова съм!

7 Dni Sport14.01.2022
Виктория Томова,

Виктория Томова изнесе трети пореден страхотен мач в квалификациите на Откритото първенство на Австралия и напълно заслужено намери място в основната схема на надпреварата, а впоследствие първата ни ракета отговори на нашите въпроси по време на своята задължителна пресконференция.

Вики, първо поздравления, класираш се за втори път в кариерата си за основната схема в Мелбърн. Как се чувстваш в момента и кое беше ключовото за днешната ти победа?

– Благодаря! Чувствам се щастлива от преминаването на квалификациите, защото не е никак лесно да играеш три поредни двубоя срещу представителки на топ 200 и смятам, че множество тенисистки от първите 100 не биха могли да се справят с това предизвикателство. Действително ще играя за втори път в основната схема, но сега е много по-сладко, защото спечелих и трите си мача в пресявките, а не попадам в турнира като „щастлива губеща“.

Досега беше губила 3 пъти от същата съперничка, но днес я надигра с лекота. Опита ли се да приложиш някаква по-различна тактика или просто игра своя тенис и беше значително по-добра от нея в днешния ден?

Следвах една своя тактика, тъй като съм забелязала, че срещу нея не е никак правилно да играеш с максимална агресия и тя е способна да върне всяка една топка със завидна дълбочина. Поради тази причина останах търпелива, а така съперничката ми не можеше да ме контраатакува. Смятам, че си бях избрала добра тактика и играя по този начин от миналата среща помежду ни, когато я обърнах от 1:2 в третия сет и така я надиграх за първи път. Успехът наглед изглежда много лесен, ала трябваше да се боря за всяка точка и се справих отлично с това.

В хода на квалификациите ставаше все по-убедителна в изявите си. Колко уверена си в своята подготовка на старта на новия сезон и имаш ли някакви краткосрочни цели?

– Да, разбира се. Най-краткосрочната цел беше класирането за основната схема на Аустрелиън Оупън. Много пъти ми се беше случвало да достигна до третия кръг на пресявките, където да допусна поражение и това се беше превърнало в една психологическа бариера за мен, имайки предвид как съм преодолявала само веднъж този етап, връщайки се към Уимбълдън през 2018-а година. Смятам обаче, че проведох наистина успешна подготовка през зимата. Същевременнно не искам да си слагам някакви страшно големи цели, а просто да гледам напред към всеки мач и да бъда максимално концентрирана всяка една отделна точка, абстрахирайки се от вторачването твърде напред във времето.

Предстои ти да научиш съперничката си в основната схема. Имаш ли желание да премериш сили с някоя конкретна тенисистка и какво предпочиташ на подобни големи турнири? Среща с най-добрите в света или малко по-лек жребий, който да ти даде по-голям шанс за победа?

– Не, нямам някакви предпочитания. Вече видях възможните опции и наистина няма лесен жребий, защото всички състезателки в основната схема са много силни. Все пак предпочитам да се изправя срещу някоя от най-добрите в света, тъй като се отпускам напълно в подобен тип мачове и обикновено показва най-доброто от себе си.

Миналогодишната шампионка Наоми Осака е сред евентуалните опции. Ти вече се изправи срещу нея и тогава показа страхотен тенис. Би ли искала да имаш възможността за реванш?

– Да, защо не. Би било страхотно.

Автор статия: „Тенис.бг“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ