Мико Кузманов и Вики Томова полетяха на Аустрелиън оупън, България ликува

7 Dni Sport11.01.2022
Димитър Кузманов,

Българските тенисисти Димитър Кузманов и Виктория Томова тръгнаха успешно в първия за годината турнир от Големият шлем – Аустрелиън оупън. Мико се справи с Даниел Масур, а Вики Томова с Деспина Папамихаил.

По този начин двамата продължават напред в квалификациите за основната схмеа на надпреварата.

Димитър Кузманов изигра дебютния си двубой на Аустрелиън Оупън през своята кариера и осъществи мечтата си да спечели мач в квалификациите на надпревара от Големия шлем! Мико изоставаше почти през цялата срещата, ала за пореден път отказа да се предаде и осъществи феноманален обрат, за да сломи съпротивата на Даниел Масур и да се поздрави с една от най-големите си победи!

Срещата започна с превес не германеца, който играеше далеч по-агресивно и често получаваше възможност да завърши чрез мощния си форхенд. Между двамата играчи се разрази същинска битка в третия гейм, когато се стигна до цели девет равенства, а Мико оцеляваше единствено с помощта на началния си удар, но накрая световният номер 181 пласира неспасяем бекхенд ретур по правата и проби при четвъртата си възможност. Масур с лекота затвърди придобитата си преднина, но това не обезкуражи Кузманов и той намали пасива си до 2:3 гейма, макар че трябваше да отразява нови два брейкбола.

Последва лек спада от страна на по-високоранкирания играч, чийто начален удар възпроизведе две поредни двойни грешки, само че българинът продължаваше да няма добър ритъм в разиграванията и вадеше наглед елементарни топки в аут.

Тези обстоятелства позволиха на германеца да се измъкне от трудното положение. Родният ни представител обаче продължи да става все по-опасена при посрещане и си осигури първа възможност за пробив в мача, ала наред бяха няколко светкавични комбинации на Масур, които му позволиха да поведе с 5:3 и скоро сетът отиде на неговата сметка.

Втората част също стартира с надмощие на 181-ия в света, ала беше ред на пловдичанина да демонстрира характер и той намери начин да извоюва успех в откриващото си подаване. Германецът отговори с нулев сервис гейм, но Мико не остана по-назад и на свой ред повтори упражнението. Подемът в изявите на Кузманов продължи с пълна сила, докато опонентът му за пръв път влезе в по-сериозна поредица от грешки и изведнъж нашият сънародник се откъсна напред с 4:2.

Последва истинско изпитание пред втората ни ракета, което той преодоля със завидна решителност и се доближи само на гейм от изравняването на общия резултат, след като елиминира цели пет брейкбола пред съперника си. Впоследствие българинът показа здрави нерви и победителят щеше да бъде определен в решителен сет.

Там нещата придобиха кошмарен развой за пловдивчанина, чието подаване беше веднага пробито и Масур разполагаше със сервиса, за да натрупа аванс от 3:0, само че националният ни състезател отреагира с поредица от вдъхновяващи минаващи удари, като моментално заличи изоставането си. Драматичните моменти не спряха дотук, защото германецът веднага можеше отново да се сдобие с пробив в актива си, но Кузманов се отличи с чудесни реакции в близост до филето и паритетът властваше на корта при 2:2.

Двамата играчи продължиха да се следват плътно до 4:4, когато пловдивчанинът имаше своите шансове на посрещане и определено изпусна момента, изкарвайки няколко рутинни ретура извън пределите на полето. Напежението се прехвърли от страна на родния ни представител, чиято психика отново не го довед и той успешно преодоля дефицит от 0:30. Последваха спокойни мигове на анчален удар за тенисистите и финалната развръзка остана за супер тайбрека до 10 точки.

В него втората ни ракета ни пръв се сдоби с мини пробив и смяната на полетата дойде при 5:1 точки в негова полза. Масур се окопити по най-бързия възможен начин и застигна противника си при 5:6, но оттам насетне българинът беше безпощаден и не отпусна нито едно разиграване на опонента си до самия финал!

Виктория Томова откри участието си в пресявките на тазгодишния Аустрелиън Оупън с тежък двубой срещу гъркинята Деспина Папамихаил. Българката имаше отличен старт в двубоя, но не може да задържи наложението от нея високо равнище през хода на цялата среща и станахме свидетели на здрава битка между двете състезателки, която в крайна сметка беше спечелена от нашето момиче с 6:2 4:6 6:1. Така поставената под номер шест се класира за втория кръг на квалификациите в Мелбърн, където ще премери сили с британката Кейти Суон.

Срещата започна с безкомпромисно спечелени подавания от страна на двете тенисистки, но впоследствие първата ни ракета значително повиши своето равнище на игра, което доведе до аванс от 5:1 в нейна полза, а гъркинята единствено съумя да спечели още един почетен гейм, след което предаде откриващата част.

Вторият сет обаче се разви с обратен знак, защото Папамихаил изостри чувствително своите удари и също така не страдаще от липса на късмет, печелейки редица важна точки след намеса на мрежата. Това я изведе до преднина от 4:0, само че нашето момиче се бореше с всички сили, за да приключи срещата с чиста победа и намери начин да върне един от двата си пробива пасив. Обратът на Томова не спря дотук, защото тя продължи с агресивната си игра на ретур и намали изоставането си до 4:5, само че допусна пореден брейк и имахме пълен паритет в резултата.

Вики успя бързо да се отърси от негативните емоции, отмъквайки рано противниковия сервис в решителната част и скоро се беше откъснала напред с 3:1 гейма. Нашата сънародничка показваше отлични дефанзивни качества, докато изчакваше неизменната неточност от ракетата на нейната съперничка, която рядко сполучваше при опитите си за уинъри, което донесе нов пробив в сметката на родната ни представителка и тя закономерно се поздрави с победата.

„Тенис.бг“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ