Кирил Десподов се обърна към ЦСКА: Имам, какво да им кажа

7 Dni Sport24.12.2021
ЦСКА - Лудогорец, Кирил Десподов

Кирил Десподов изпраща една от най-силните си футболни години в историята. Даже няма да е пресилено, ако кажем, че е най-силната. Асът на Лудогорец в момента отмаря в прочутия френски зимен курорт Куршевел, откъдето даде интервю за колегите от „БЛИЦ“.

В интервюто той се обърна и към ЦСКА и по точно запалянковците на отбора: 

Феновете на ЦСКА не спират да се отнасят негативно към теб?
-Нека ме обиждат. Нека си изкарват гнева. Нека ми пожелавам лоши неща. Аз ще им пожелая да са живи и здрави и да не им се връща това, което ми пожелават на мен.

Цялото интервю на колегата Румен Илиев от агенция „БЛИЦ“:

Здравей! Каква е обстановката в тузарското място, където си отседнал, и там ли ще посрещнеш Нова година?
-Обстановката е невероятна. Има много сняг, много е красиво, все едно си в снежна приказка. Пълно е с хора, които се забавляват, смеят и карат ски. Аз не съм по ските, но съм тук заради хубавите гледки и хубавите ресторанти. Толкова е красиво, че даже картичките бледнеят пред чудната панорама, която виждаш с очите си. Прекарвам си прекрасно. Човек има нужда да презареди батериите, а място като Куршевел е идеално за релаксация. Няма обаче да остана тук за Нова година, а само за Коледа. След няколко дни се прибирам в България и ще бъда на родна територия за празника на 31 декември срещу 1 януари.

Загубихте срещу ЦСКА с 0:1 на „Армията“. Твоят коментар за случилото се?
-Спрямо играта – ЦСКА заслужено ни победи в последния мач от българското първенство през календарната 2021 година. Беше по-агресивният отбор на терена в Борисовата градина. Моето лично мнение е, че те желаеха повече победата. Това не е добре като цяло за нашия състав. Относно грозните сцени, които се случиха в края на срещата – видях, че настана някаква голяма суматоха. Видях, че доктора на нашия отбор го удариха. Човекът ми показа раната си в съблекалнята. Но не видях какво се случи. Не разбрах какво стана. Илкер Будинов също пострада. Май му имаше нещо и на нашия румънски физиотерапевт.

Шансовете ви за титлата не намаляха ли, след като разликата с ЦСКА вече е само две точки във ваша полза?
-Аз мисля, че трябва да сме притеснени от това нещо. Няма как. Но не бива това да ни влияе лошо, а по-скоро – стимулиращо. Донякъде е хубаво, че имаме преследвач близо до нас, за да ни държи будни и да не правим много грешки. Шансовете за титла категорично остават. Както и тези за Купата. Нека не забравяме Купата на България, защото тя също е цел на Лудогорец.

Ти каква оценка си поставяш за показаното от теб през 2021 година?
– 5,5 си поставям.

-Защо не си поставяш пълна шестица?
-Защото винаги може повече. Но като цяло тази година ми е най-добрата до момента в кариерата ми. Реално погледнато, изиграх много мачове и имам добра статистика като за крило. Това не трябва да се подценява, защото все пак съм крило, играя по фланга и не съм чист централен нападател. Но аз съм бил максималист и ще бъда такъв и винаги искам още, още и още. Така съм възпитан от малък и такъв ще продължавам да бъда и занапред.

Кой беше най-силният ти мач през отиващата се календарна година?
-Имах доста силни мачове. Не бяха един или два. На първо място няма да поставя този с ЦСКА. Имам предвид за Суперкупата, когато записах четири асистенции. Поставям двубоя с гръцкия колос Олимпиакос в пресявките на Шампионската лига, защото беше от европейските клубни турнири. Европа си е едно, а на вътрешната сцена – друго. Иначе за националния отбор съм доволен от представянето ми срещу Италия там, когато завършихме 1:1 в световната квалификация.

А най-слабият тим мач кой беше?
-Срещу Малмьо на реванша в Швеция. Тогава играта изобщо не ми тръгна, признавам си…

Коя от футболните ти мечти не се сбъдна през 2021 година?
– Неуспехът в Шампионската лига. Силно исках и се надявах да влезем в груповата фаза, но ударихме на камък. Бяхме много близо, бяхме пред прага на групите на най-комерсиалния футболен турнир, но не се получи. Това обаче в никакъв случай не ме е отчаяло до краен предел. Лудогорец рано или късно пак ще е там, където му е мястото. Лудогорец е доказал, че е име в европейските клубни турнири.

Националният отбор накъде върви?
-Тръгва да върви, но все още лази. Важното е обаче, че има движение. Има млади играчи в състава. Доста и то. Промениха се много неща, след като Ясен Петров беше назначен за национален селекционер. Вижте само – България записа три победи през календарната 2021 година. Някои ще кажат, че са малко. Спомнете си обаче колко ни бяха победите предните години – само по една. Така че – в действителност напредъкът е налице и ние не бива да пренебрегваме този факт. Разбира се, че има още какво да се желае, но нищо не става с магическа пръчка. Не става днес за утре. Необходимо е търпение и вяра.
Жребият за Лигата нациите ни прати в интересна група, където сме заедно със Северна Македония, Грузия и Гибралтар. Мисля, че това са преодолими съперници, макар че не бива да подценяваме големите успехи напоследък на западните ни съседи. Победиха Германия като гости в световна квалификация, участваха на Европейското първенство през лятото.

Мнението ти за селекционера на националния ни отбор Ясен Петров, който се очаква през януари да удължи договора си с БФС и да продължи да води тима?
– Подкрепям го напълно. Кефи ме като треньор и като човек. Ясен Петров има отлична комуникация с футболистите, а това е от ключово значение за връзката между селекционера и състезателите. Знаете ли, в България хората омаловажават труда на треньора, но той си върши работата.

Феновете на ЦСКА не спират да се отнасят негативно към теб?
-Нека ме обиждат. Нека си изкарват гнева. Нека ми пожелавам лоши неща. Аз ще им пожелая да са живи и здрави и да не им се връща това, което ми пожелават на мен.

-Има ли наистина оферти за теб в момента и може ли да очакваме трансфер през януари?
– Този въпрос го задайте на ръководството. Аз не знам за конкретна оферта. Има обаче доста голям интерес от няколко отбора. Но засега няма нищо официално. Пък и наистина няма как да разкривам каквито и да са подробности.

Следиш ли какво се случва с бившия ти тим Каляри?
-Спрял съм да следя отбора поради простата причина, че това е затворена страница. Аз вече не съм част от отбора на Каляри. Виждам, че са предпоследни, но не гледам мачовете им. Дано обаче се спасят от изпадане и да оцелеят. Съвсем искрено им желая да останат и през следващия сезон в елита на италианския футбол.

-Последен въпрос, който е малко личен – имаш ли в момента жена до себе си?
– Да, имам жена до себе си. Но спирам дотук. Пожелавам здраве, щастие и късмет на вашите читателите и весело посрещане на Новата година!


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ