Стилиян Петров: Радвам се, че клубовете преодоляха страха и повярваха в нашия екип

7 Dni Sport24.12.2021
Стилиян Петров, Мартин Петров

Бившият национал Стилиян Петров, който е част от екипа на Димитър Бербатов в битката срещу сегашното управление на БФС, посочи пред „Новспорт“ част от причините за сегашното състояние на футбола ни и си пожела промяна.

– Поне 309 клуба подписаха декларации за изборен конгрес на 18-и март догодина, какъв е твоят коментар за тази бройка и какво означава това?

– Подписването на толкова декларации, от страна на клубовете, показва само едно и то е, че те искат промяна. Радва ме фактът, че те преодоляха страха, повярваха в нашия екип и нашите чисти намерения, затова всички ние да направим тази промяна.

– Очакваш ли някакви удари под кръста от сегашното ръководство на БФС, което всячески ще се опитва да няма избор за президент на този форум?

– Разбира се,че очаквам такива, но не от цялото ръководство, ако може да те поправя. От определени хора, които явно изпитват голямо притеснение и страх. Явно тази промяна ще покаже на футболните хора в България, в това число клубове, треньори, фенове, сегашни и бивши футболисти, че БФС е изостанал във всяко едно отношение като организация. Най-вероятно те няма да приемат декларациите и ще се наложи отново да се обърнем към българския съд. Но нашият екип е изготвил всичко, както трябва и както стана с предния конгрес, така и сега, въпреки тяхното нежелание, съдът ще приеме волята на клубовете, а именно предстоящия конгрес да е изборен.

– Какъв знак към футболните клубове беше всичко това, което се случи на конгреса през октомври и последвалите опити за манипулация на протокола от страна на сегашната власт?

– Събитията от последния конгрес показаха ясно на клубовете, че сегашната власт мисли единствено и само за собствената си съдба и хич не й пука за българския футбол. Поне в последните 16 години, за съжаление. Тяхното поведение и отношение към клубовете, опонентите и медиите е манталитет от 90-те години на миналия век и няма място повече в българския футбол. Футболна България вече не се страхува да каже „НЕ“ на натиска, безплатните обяди, 10 топки, 2 мрежи и още други многобройни леки обещания.

– След конгреса на 12 октомври Борислав Михайлов обеща бързи промени в българския футбол, ти свидетел ли си на нещо подобно?

– Ставаме свидетели на хаотични назначения и решения, но това е стилът им на работа. Няма прозрачност, няма обявен конкурс за дадена позиция. Кой назначава и по какви критерии – също не е ясно. Да не забравяме едно много важно нещо. Решенията на Конгреса на БФС не са вписани в Търговския регистър и тези назначения и решенията взети в момента, може един ден да създадат хаос. Но техните многобройни решения през всички тези години превърнаха българския футбол в място на хаос и несигурност.

– Какво ще предложи на футболните клубове и на обществеността вашият екип, за да заслужи доверието им на 18-и март?

– Прозрачност, работа и комуникация. В нашата програма, която е достъпна за всички от самото начало, е начертан нашият план за работа. Проблемите са много и не чакат отлагане за разрешаване и действие.

– Взимането на властта в БФС самоцел ли е за вас или по-важно е да има промяна?

– В никакъв случай не е самоцел. Дойде времето за промяна и тя не се състои само в това кой ще ръководи футбола, а с правилни действия, работа и поемане на отговорност. Не е промяна само едни да сменят други. Промяна е да смениш модела на работа, да прокараш нови идеи и разбирания за развитието на футбола във всяка една сфера. Нашият екип е готов за тази роля и отговорност.

– Наясно ли сте с моментната картинка в българския футбол – състоянието на националните отбори, детско-юношеския футбол, съдийството, обучението на треньори, администрирането на футболните първенства? Къде според Вас са най-големите проблеми?

– Наясно сме и за съжаление проблемите са задълбочени навсякъде. В последните месеци говорим само за тях – от детско-юношеския футбол до националния отбор. Не се е работило така, че сега всички да кажем друго. Футболната общественост го вижда това и затова оценката им, към сегашните ръководители, е такава, че им дава 8-10% подкрепа!

– В случай на победа на Вашия екип на 18-и март, какви са първите стъпки, които ще предприемете?

– След 18 март трябва да се направи спешен анализ на състоянието на БФС. Досега ние анализирахме нещата отвън, по външни белези. Трябва ни поглед отвътре. Да се запознаем с документите, решенията, заложените мини под формата на сключени договори и т.н… След това трябва да се запознаем с финансовото състояние към момента. Футболният календар не чака никого. Федерацията трябва да стане атрактивна и привлекателна за хора с нужната експертиза и образование. Истината е, че преди да направим тези вътрешни промени не можем да изискваме каквато и да е помощ нито от държавата, нито от УЕФА и ФИФА. Нещо много важно, ние заложихме в нашата програма още преди 7 месеца проекта на УЕФА за модернизация на асоциацията „Футболни федерации на бъдещето“! Интересен е фактът, че преди няколко дни БФС излезе с анонс, че започват този процес! Чак, след като направим тези структурни промени, можем да мислим за създаване на дългосрочна изпълнима стратегия за развитието на футбола в България, която да засяга ДЮШ, аматьорския футбол, ПФЛ, женски футбол и всичко останало!

– В случай на падане от власт на Борислав Михайлов на 18-и март, трябва ли да се притесняват за работата си стотиците служители в централата на БФС и по регионите?

– С голяма болка трябва да ти кажа, че доста от така наречените поддръжници на сегашното управление разпространяват подобни послания за чистка, за масови уволнения и подмяна на хора. Но футболната общественост трябва да знае, че ние не разсъждаваме по подобен начин. Напротив! Доста хора, които са на различни позиции от нашите, но се опитват да вършат работата си по начин, който може да допринесе за развитието на футбола са желани партньори за нас. Не е лошо да имаш различно мнение, стига да е в името на футбола и да си мотивиран да работиш истински за развитието на играта. Но за съжаление, когато някой от хората, които управляват, няма тези умения и подход – е много трудно. Вече сме запознати много добре, знаем кой е готов да продължи да работи и кой се опитва да оцелее с различни и неприлични намеци към клубовете. Тези единици трябва да се изобличат пред футболната общественост и да си получат заслуженото.

– Понеже сега са празници, какво е пожеланието на Стилиян Петров към футболната ни общественост?

– Пожелавам на всички футболни, а и не футболни читатели, на техните семейства – здраве, щастие, мир и просперитет на Коледа и през идващата Нова година.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ