Легенда на Левски свали шапка на феновете: Едва ли има друг отбор в света с такава публика

емил спасов

Бившият футболист на Левски Емил Спасов даде интервю за „Тема Спорт“, в което обобщи представянето на сините през есенния полусезон. Легендата на столичани заяви, че тимът на Станимир Стоилов ще е в тройката в края на шампионата и може да спечели Купата на България. Той посочи какво му прави впечатление в играта на отбора и от какви попълнения имат нужда сините.

Г-н Спасов, какво е мнението ви за представянето на Левски през есенния полусезон, след като отборът стартира трудно, но в края вкара оптимизъм във феновете?

– Да, точно така беше. Тимът стартира лошо, но с течение на времето и под ръководството на Станимир Стоилов играта се подобри. Най-вече в дисциплината и представянето в защита. Ясно се видя, след като в последните седем кръга отборът допусна само един гол, и то в най-скорошния мач срещу Берое. Това е показател, че играта в отбрана и организацията на тима като цяло е на по-добро ниво. Отпуши се и Билал Бари и започна да вкарва попадения най-накрая. Предполагам, че се адаптираше към отбора. Има и такива футболисти. Може би идването на Мъри му помогна много. Най-вече съм оптимистично настроен, че Левски заигра като отбор, като ансамбъл. С някои нови попълнения през пролетта сините ще изглеждат съвсем различно и се надявам много по-добре.

Сините успяха да уредят две нови попълнения в защита. На кои позиции трябва да се търсят още футболисти?

– Винаги съм го казвал, че отборът имаше нужда от защитници и нормално спортно-техническото ръководство се насочи към привличането на нови в отбрана, защото стават контузии и наказания. До момента Левски действаше с двама централни бранители и псевдобекове. Играеха халфове на тези позиции. Предполагам, че Шелис ще бъде освободен и ще има нужда от още защитници. В средата на терена смятам, че нещата са прилични и играчите там се представят добре. С влизането на Георги Миланов още по-добре ще изглеждат. Той се превърна в основна фигура за сините, което и се очакваше, защото е отличен футболист, който навлезе във форма, но за съжаление тази контузия му попречи да помогне още на отбора. Дано през пролетта да се завърне. В предни позиции има какво още да се желае. Левски се нуждае от типичен централен нападател. Това е мнението на всички, които обичат клуба. Сините винаги са се славели с играчите на тази позиция, футболист, около когото да се въртят нещата и да израстват млади и перспективни състезатели като Марин Петков и Мартин Петков. Нормално е да се насочат нещата към тези позиции.

Заговори се за интерес от турски клуб към Николай Михайлов. При евентуална негова продажба трябва ли да се търси заместник, или да се заложи на младия Пламен Андреев, както примерно направи Милан с Джанлуиджи Донарума навремето?

– Винаги съм бил за налагането на млади играчи. В школата има много добри и перспективни вратари. Трябва да им се дава шанс, въпреки крехката им възраст. Но се надявам Ники Михайлов да остане и през пролетта в Левски. Той влезе в страхотна спортна форма. Мисля, че вече е в килограмите, с които играеше преди. С много труд и лишения го постигна. Напълно заслужено е една от водещите фигури на Левски и ще е много хубаво да остане. Но ако го искат клубове с по-големи финансови възможности и да платят добра трансферна сума, е нормално да бъде продаден. Ники е в основата на стабилната игра на отбора в последните кръгове и е истински капитан.

Левски завърши годината в шестицата. Ще успее ли отборът да затвърди мястото си в нея преди плейофите и може ли да се мисли за нещо повече през пролетта?

– Шестицата бе цел и това бе най-доброто, което можеше да се случи на тима през есента. Направиха го и оттук нататък може само да се надгражда и да се постигнат по-добри неща. Надявам се новите попълнения да са добри и сините да вдигнат нивото си. Обиграността на тима след всеки следващ кръг ставаше все по-очевидна. Мъри правилно каза, че просто неувереността и плахостта не им стигна, за да спечелят мача в Стара Загора. Може би им трябва още малко сигурност и самочувствие, за да си дойде всичко на мястото. Очаквам отборът да бъде в тройката през пролетта.

Целта, която бе обявена, е спечелването на Купата на България. Вярвате ли, че това ще се случи през следващата година?

– Това е цел №1 на отбора. Спечелването на трофея ти дава шанс да се бориш за място в Лигата на конференциите. Това трябва да бъде приоритет, но след Септември София ще има по-трудни противници, които ще е по-сложно да се преодоляват. Защо Левски да не спечели Купата на България и да не влезе в тройката в края на първенството? Може да стане.

Всеки говори за ролята на Станимир Стоилов, но не трябва ли да се обръща сериозно внимание и на помощниците му? Преди дни Хосе Кордоба сподели колко много му помага Цанко Цветанов…

– Резултатите говорят за работата на треньорския щаб. Мъри Стоилов работи с тези хора и отлично познава Цанко. Нормално е и отборът да е доволен от тяхната работа, защото са много големи професионалисти. Споменатият Хосе Кордоба е страхотно попадение в селекцията на Левски. В първите му един-два мача видях, че в него има страхотен потенциал и че ще се превърне в един от стожерите в отбраната. Дано да е жив и здрав и така да продължава. С още едно попълнение в защита нещата ще станат много добре. Гьоко Зайков също се представя на ниво, но е необходимо да се засили конкуренцията на този пост.

Ръководството и феновете обявиха инициативата „Левски на левскарите“. Вярвате ли, че в един момент привържениците ще придобият мажоритарния пакет акции на клуба?

– Шефовете правят всичко възможно за подобрението на състоянието на клуба. Виждате, че постоянно се предприемат инициативи с феновете. Сега следващата среща ще е във Велико Търново. В понеделник имахме събиране, което го организират от „Сини сърца“. Изпратихме годината всички ветерани. Мисля, че в тази борба можеха да бъдат включени и те. Но напоследък закриха тази секция в Левски. Вършехме идеална работа с ходенето си в провинцията, но не знам защо постъпиха така от ръководството. Така са си преценили. Малко странно решение, защото винаги Левски се е славел със своите ветерани и не малко пъти е ставал шампион. Инициативата е страхотна и така трябва да се прави. Феновете доказаха, че са зад отбора и помагат с всичко на клуба. Благодарение на тях Левски оцеля, защото имаше много неотложни плащания. Надали има отбор в света, на който привържениците да помагат така. Ако тази благородна инициатива се получи, сините ще придобият голям приход и клубът може да бъде спасен.

Споменахте за срещата, организирана от „Сини сърца“, на която наградихте юношите на Левски. Виждате ли дали има талантливи играчи в школата?

– Левски винаги е имал добри млади футболисти. Не е тайна, че най-доброто е там. Има талантливи момчета и сините са с едни от най-добрите отбори във всички възрастови групи. За съжаление при 15-, 17- и 19-годишните нещата не стоят така, но в края на краищата класиранията не са от такова значение при юношите. Важното е да се изграждат футболисти и да се формират характери. Има такива момчета и се надявам, че ще им се дава повече шанс, но те трябва да си го заслужат. Тези, които милеят за отбора и се раздават на 100 процента, играят в момента за първия състав. Мъри следи пряко всички процеси в школата и това му помага да взима правилните решения.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ