Станимир Стоилов отсече: Не искам да участвам в този цирк! Върнах се в Левски заради хората

станимир_стоилов

Треньорът на Левски Станимир Стоилов разкри своите очаквания за селекцията на тима и предстоящата зимна подготовка. Мъри посочи колко е разликата между „сините“ и първите два отбора в класирането – Лудогорец и ЦСКА.

„Имам мечта, ако успеем да стигнем до евротурнирите, което ще е равносилно на шампионска титла. Купата изглежда повече мечта и желание, отколкото реалност. Левски може да мечтае за всичко след много работа. Видях, че клубът е на ръба на отчаянието. Това ме принуди да искам да се върна в българския футбол. Не, върнах се в Левски, а не в българския футбол. Не искам да участвам в този цирк, който се разиграва по терените и на скамейките. Само се оплакваме. Връщането беше заради хората и виждах, че в клуба изнемогваха. Ако можем да спасим Левски от финансовия и игровия фалит, ще е добре. Казах, че мога да помогна“, заяви Станимир Стоилов в интервю за предаването „Домът на футбола“ на „Диема Спорт“.

„До началото на подготовката ще вземем поне един играч. Оттам нататък вече ще видим, дали можем да вземе още един-двама. Ако вземем един – отлично, ако са двама – супер, но се съмнявам честно казано“, коментира Мъри за зимния трансферен прозорец.

„Формата, която демонстрираха двата ни водещи отбора не беше впечатляваща, затова мисля че Левски не е особено далеч от тях“, каза наставникът за разликата с Лудогорец и ЦСКА.

„Периодът можем да го анализираме по-подробно. Общо взето не можем да дадем положителна оценка, защото Левски не е на първо място. Приемаме го като негативна оценка. Можем да отделим историческата оценка с оглед на състоянието на клуба. Средна оценка на отбора. Подобрихме играта и физическата подготовка. Вдигнахме нивото. Имаме да подобряваме играта във фаза защита, не можем да говорим за фаза атака. Повтаряме грешки една след друга, въпреки че ги говорим вече два месеца. Не говори добре за мисленето ни по време на мачовете. Загубихме два-три мача на „Герена“, които можеше да спечелим и точково щеше да е друго. След моето завръщане също не спечелихме срещу ЦСКА 1948 и Ботев Враца. Не можем в момента да говорим за класиране и мечти, а трябва да стабилизираме клуба. Необходимо е да стабилизираме и играта. Левски, който да владее инициативата от първата до последната минута. Забелязвам, че има много изкривен вариант на думата професионализъм. Използваме я, когато на нас ни е нужна. Не я използваме за нуждата на отбора. Това важи за мен и треньорският щаб. Имам сериозни забележки и към персонала. Няма как да обучим играчите да бъдат професионалисти, ако не бъдем ние треньорите такива“, заяви Стоилов за състоянието на тима след завръщането му на „Герена“.

„Гледаме терена, съдийството, а не, че двата отбора имаме по едно и половина положения. Не виждаме, че идваме 15 минути преди тренировката и колкото ни е кеф да се готвим. Това трябва да променя в отбора. Благодарение на спонсора Левски съществува. Търсят се допълнителни спонсори. Левски се държи на повърхността благодарение и на привържениците. Не можем за съжаление да им предоставим достатъчно стоки за закупуване. Това говори за аматьоризъм и от нас, и от доставчиците. Лидерите имат преимущество с участието си в евротурнирите, което дава огромно самочувствие във футболистите. Щях да се радвам, че ако имахме такъв ритъм от мачове, защото с повече двубои щяхме да бъдем по-добре. Клубът, както трябва да изглежда като клуб в България е Лудогорец. Няма да е минус за отбора колко повече футболисти да вземем. Това ще създаде конкуренция. Трябва да качим баницата на гардероба, а не да е на масата, защото е по-лесно. Така казваше покойният Васил Методиев“, продължи треньорът на Левски.

„Левски няма футболист, с който не може да се раздели. Има интерес, но не и конкретни оферти. Имахме вече два провалени опита, че Левски има името за забавяне на плащанията и притесняват играчите да дойдат на „Герена“. Наложи се да включвам много приятели, агенти, за да бъде всичко наред. Ако това не се изпълни, нищо няма да се получи. На този етап подписахме нови договори с младите играчи, на които им беше повишено възнаграждението. Всеки играч, който иска да остане трябва да защити местото си. Ако реша, че играят така, както трябва, ще им бъдат предложени контракти. В Левски няма незаменими играчи, след като Гунди го няма. Свършиха годините, които някой може да извива ръцете на Левски. Спортно-технически можем да върнем усмивките и надеждите на хората. Имам прекалено търпение към играчите си, но и силно залоствам вратата за някои. Имам огромно желание да развия младите футболисти, които да заемат местата си в първия отбор. Ако играят добре и захапват, няма да има нужда Левски да търси играчи. Не деля футболистите на българи и чужденци. Няма да имаме и безграничното търпение към младите, които не искат да се развиват“, сподели още Мъри.

„Обединение на феновете ще има, когато клубът даде точните сигнали. Честният човек може да ги гледа в очите. Всички левскари ме молеха да се върна и да помогна. През годините имаше много предложения да се върна. Но не станаха нещата, защото поставих условия, които приеха като извиване на ръцете. При г-н Батков щях да се завърна само с Наско Сираков. Други ми предложиха заплата от около 60 000 евро, което беше много голямо за България и не беше честно. Не беше по левскарски. При Божков казах, че не искам да се занимавам с български футбол и до разговори не се стигна. Сега бе искрено от Сираков и спонсора и нещата се получиха. Привържениците губеха надежда за спасението на Левски и трябваше някой да им я даде“, разкри Стоилов какви предложения е получавал.

„Винаги имам оптимизъм за Левски. Левскарите спасиха клуба и нямам съмнение в подкрепата им. Проектът има бъдеще, но трябва да се създаде организация. Заставаме с лицата си и казвам на хората по време на срещите да задават въпроси. Левски трябва да означава честност. Ако се съберат нужния брой хора, трябва да ги гледаме честно в лицата. Не прикривам нищо. Дано да се случи, защото моделът бащица не трябва да се случва пак“, завърши наставникът на „сините“.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ