Сряда е денят „X“ за ЦСКА. Всичко се решава е един подпис.

7 Dni Sport13.12.2021
Христо Стоичков Коктейл книга Гриша Ганчев (23)

ЦСКА чака да научи важно решение в сряда. На 15 декември ще се проведе много важното за клуба обсъждане на новия подробен устройствен план на Борисовата градина, където е разположен стадион „Българска армия“.

Тогава ще стане ясно до каква степен „армейците“ ще могат да реализират плановете си за ново клубно съоръжение.

Вчера собственикът на „червените“ Гриша Ганчев коментира темата по време на интервюто си в предаването „120 минути“ по bTV. Бизнесменът обяви, че плановете за стадион с 15 000 места са готови, а изграждането ще струва 45 милиона евро.

Всъщност, новият стадион ще бъде с капацитет 18 000, от които 15 000 седалки плюс 3000 места за правостоящи. Той ще е от четвърта категория на УЕФА и ще популяризира не само футбола, но още туризъм, концерти, култура, обществени, университетски и корпоративни събития.

Според предварителните разчети, строежът ще отнеме 21 месеца. Амбицията е началото да бъде поставено през пролетта на 2023 г. и всичко да е готово в края на 2024 г. През въпросния период ЦСКА ще домакинства на националния стадион „Васил Левски“.

Стадионът ще бъде с правоъгълна форма с 80% затворена фасада, извити и затворени ъгли. Като модел ще спазва видът на домашното съоръжение на Ференцварош „Групама Арена“. Сега съществуващата лекоатлетическа писта на „Армията“ ще бъде премахната, което ще позволи площта на стадиона да бъде редуцирана с 13% – от 25 730 квадратни метра на 22 475 квадратни метра. За паркинг ще бъдат отделени още 3000 квадратни метра.

Зеленото публично пространство в рамките на парцела пък ще се увеличи с 45% – до 34 995 кв. м. Екологичният аспект на проекта беше сред основните акценти в презентацията, която беше направена от Гриша Ганчев. Бизнесменът уточни, че няма да бъде отсечено нито едно дърво в Борисовата градина при строежа на новия стадион.

Именно плановете за ново съоръжение доведоха до напрежение между ЦСКА и Министерството на младежта и спорта през последните месеци. Служебният министър Андрей Кузманов няколко пъти подчерта, че клубът дължи на държавното дружество „Сердика спортни имоти“ наеми за „Българска армия“ и базата в Панчарево в размер на близо 2,5 милиона лева. От ЦСКА не оспорват задълженията, но твърдят, че извършените подобрения в двата имота са за близо 4 млн. лева.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ