Френска шампионка ще се състезава за България

c20d7e9898aa85f5dcd55b653941264e

Европейската вицешампионка по джудо за девойки до 52 кг Амели Гиюр е на път да получи български паспорт. 27-годишната французойка очаква това важно събитие в кариерата й да се случи до няколко седмици. Тя вече година и половина живее у нас благодарение на приятеля си Емил Велков.

„С Амели се запознахме в техния Институт по джудо – голям център в Париж, където се подготвят най-добрите им състезатели от цяла Франция. Както знаете, там джудото е национален спорт. Аз тренирах там две години, а когато се прибрахме, тя реши да дойда на екскурзия и да разгледа държавата ни. Реши, че тук й харесва и дойде за постоянно“, разказва пред „Телеграф“ Емил Велков.

Зад гърба си Гиюр има успешна кариера при девойките, спечелвайки сребърен медал в отборната надпревара от световно първенство. Освен това Амели е трикратна шампионка на Франция и е носила много медали от Европейски купи. Тежка травма на глезена обаче води до операция и дълго отсъствие от татамито.

„В последните години в родината й женското джудо дори е по-силно от мъжкото, конкуренцията е огромна. Затова други състезателки са били предпочетени пред Амели, защото техните треньори са имали по-силни позиции. Тя решава да се състезава под чужд флаг и първоначално получава разрешение от френската федерация, но после правата й са отнети за 3 години“, обяснява Велков.

„Имах предложения от Азербайджан, Турция и Белгия. Сега забраната ми да се състезавам изтече и се надявам скоро да се завърна на татамито“, разказа Гиюр, която лека-полека е подновила и тренировки. Тук е по-трудно със спарингите, но тя ги намира в лицето на най-добрите ни джудистки Ивелина Илиева, Снежана Граматикова и др.

Президентът на федерацията по джудо доц. Румен Стоилов коментира ситуацията: “Амели се обърна към нас с молба да представя нашата страна и ние направихме необходимото това да стане. Вече има подписан указ и аз се надявам, че още в края на януари тя да започне да се състезава за България. Ние като федерация направихме всичко необходимо Амели да се чувства като един истински състезател. Осигурили сме й апартамент за нея и нейния приятел, който федерацията плаща. Двамата тренират вече над 60 деца в Локомотив“.

Мечтата на Гиюр е да завоюва медал от европейското догодина в България, а ако може – и от игрите в Париж 2024. На татамито там тя има няколко успешни участия в турнира за Големия шлем, където повежда с вадзари срещу олимпийска шампионка от Япония, но впоследствие губи.

„В момента съм 55-56 кг и не знам дали ще се върна в категория до 52 или 57 кг. Имам още малко време“, признава на добър български Амели и признава, че тук много й харесва.

„И морето, и планините, и манталитетът на хората. Само снегът не ми допада много“, смее се французойката, която идва от най-западната част на родината си – Бретан.

На местното наречие „гиюр“ означава „ядосан човек“. „Явно е било предопределено да стана джудистка“, заключава Амели.За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ