Треньорът на Григор Димитров – Данте Ботини: Ще Ви кажа тайната му

7 Dni Sport07.12.2021
Григор Димитров, Данте Ботини

Сезон 2021 вече приключи, а сега е време за равносметки на изминалата година. Тя не премина по най-добрия възможен начин за първата ни ракета при мъжете Григор Димитров, който претърпя редица контузии, попречили му на участието в няколко от големите надпревари. За наша радост, в последните месеци от сезона сънародникът ни успя да покаже на какво е способен и завърши годината по повече от обнадеждаващ начин, изпълващ ни с вяра за началото на 2022-ра.

Пред сайта на АТР треньорът на най-добрия ни тенисист – Данте Ботини, коментира представянето и работата си с нашето момче, като изтъкна колко е важна комуникацията между треньор и състезател, а също така разкри, че не се е съмнявал, че добрите резултати на най-добрия ни тенисист рано или късно ще дойдат.

„Не е лесно да губиш в първи, втори кръг, но трябва да останеш позитивен въпреки това. Знаех, че нещата ще се подобрят в един момент, защото се справяше добре както на корта, така и извън него. Проблемът идваше от това, че му липсваше енергия по време на мачовете. Трябва да мислиш положително, да изтъкваш всички добри неща, които той прави.

Това се случва в момента. През последните месеци играта му беше налице, физически се чувства отлично, той е страхотен тенисист. Нямаше как да продължи с този малшанс. Много е важно да открие баланса, за да се наслаждава, когато е на корта. А когато това става, той е напълно различен играч“, коментира Ботини.

Това е тайната му за успех.

Той също така разказа за това колко е важна връзката между играч и треньор за резултатите на корта: „Опитвам да разбера състезателя, с когото работя, и да извлека всичко най-добро от него. Определям се като силно позитивен човек и когато тенисистът допусне загуба, обсъждаме заедно случилото се, след което обръщаме страницата и започваме нова глава.

Трябва да изградим добра връзка помежду си. С Григор комуникираме много. Той е част от професионалния тенис вече в продължение на 15 години. Започна изключително рано, а вече е на възраст, на която е доста трудно да се промени каквото и да било, затова комуникацията е от такова значение. Опитваме нещо различно, а ако не се получи, опитваме друго.

Григор обича да играе за феновете, да играе пред публика, която винаги е на негова страна. Аз не съм такъв, тъй като предпочитам нещата да са прости. Въпреки това обаче знам, че ефектните удари са част от играта на Димитров и нямам намерение да променям тази част от него.“

За отношенията помежду им извън корта Ботини допълни: „Разбираме се отлично помежду си. Той е изключително добър човек, проявява уважение и е наистина забавно да съм около него“.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ