Стойчо Младенов разлюля „червена“ България

7 Dni Sport03.12.2021
ЦСКА - Локомотив София, Анатоли Нанков, Стойчо Младенов

През 2003 година Стойчо Младенов удари с юмрук по масата на пресконференции в Самоков и отсече: „ЦСКА ще стане шампион!“ Почти две декади по-късно Екзекуторът на „Ливърпул“ отново е треньор на най-успелия български клуб и отново разлюля „червена“ България.

В студа в Борисовата градина и след победа с 2:0 над „Локомотив“ (Сф) анализът на играта не бе дълъг. Младенов откри фронт срещу всички, които смята за врагове на ЦСКА. На „Българска армия“ имаше „една шепа хора“ и това също разгневи треньора.

„Заедно трябва да побеждаваме и губим. Стадионът трябва да е пълен! Професорите нека си стоят вкъщи! Тези, които идват, истински обичат ЦСКА!“

„Двайсет години се борим за нов стадион! Само лъжи, лъжи, лъжи от страна на правителството! На „Левски“ може да им се помага и да им се прави стадион, а от ЦСКА само се взима.“

„По какъв начин „Лудогорец“ спечели първите си титли? Нека се върнем в Дупница, в Перник. Това се нарича корупция!“
„Къде беше тогава големият вожд на футбола Боби Михайлов? Футболът ни само крета.“

„Леко ни хапят – картонче тук, картонче там. Дузпа не се свири срещу Кери. Има тенденция. Нека феновете знаят кой беше ВАР. Табаков, Тапаков, Кабаков – не знам.“

С тези пет фрази Младенов откри фронтове в името на ЦСКА. И като че ли този път всички се обединиха зад него. „Така се води битка в името на армейската кауза – написа лидерът на агитката Иван Велчев, който винаги признава, че го боли сърцето от празните трибуни. – Поздравления за Стойчо Младенов за казаното. Това е държанието, подобаващо институцията ЦСКА.“

Социалните мрежи полудяха от възторжени призиви за подкрепа към Младенов. Проблемът от години обаче е един – „червените“ фенове рядко пълнят стадиона. Един от най-грозните примери е домакинството срещу току-що станалия европейски шампион „Ливърпул“. През лятото на 2005-а на „Васил Левски“ дойдоха около 15 000 души, а ЦСКА тъкмо бе станал за 30-и път първенец на България. В нито един от евродвубоите от груповата фаза на Лига Европа и Лигата на конференциите в последните две години трибуните не се напълниха.

Темата стадион е повече от болезнена за всеки, обичащ ЦСКА. Откакто покойният вече собственик Илия Павлов постави седалки на „Българска армия“ в средата на 90-те години, бял свят видяха много добри намерения. Проекти на Васил Божков, Александър Томов, Димитър Борисов… Нито веднъж до позволение за изпълнение на план не се стигна. Най-близо изглежда сега Гриша Ганчев, но намеренията му се сблъскват с всевъзможни административни пречки. И всеки си прехвърля топката. Странна беше декларацията на „Левски“ от преди няколко дни, обвиняваща ЦСКА, че чака помощ от държавата. Всъщност ЦСКА поиска единствено позволение да реконструира цялостно арената си. А в началото на демокрацията „Левски“ получи безвъзмездно и безсрочно стадион „Георги Аспарухов“. Наскоро построи сектор „А“ със заем, който не е ясно кога и как ще върне. Пловдивските „Ботев“ и „Локомотив“ получиха милиони за реконструкция на арените си. Из цяла България се появиха малки китни стадиончета, които прашясват и футбол на тях не се играе. През цялото това време ЦСКА е единственият клуб, който всеки месец трябва да плаща наем. Трудностите с финансите по времето на „Титан“ и Томов и забавените наеми бяха една от причината за фалита на предишното акционерно дружество.

През 2008-а Борислав Михайлов каза, че България ще кандидатства за мачове от Евро 2020. До ден днешен страната ни няма стадион, който да отговаря на елементарни изисквания за подобен форум. Да не забравяме – участваме и в проект за кандидатури за Евро 2028 и Мондиал 2030. И най-вероятно този път ще бъдем прътът в колелото на балканската коалиция.
И последното обвинение на Младенов – със сигурност нито той, нито ЦСКА са любимци на съдиите. Дузпи за „червените“ се дават изключително рядко. А редовно на „Българска армия“ се гонят играчи на домакините. Има ли дузпа и червен картон, трябва да бъде отсъден. Особено след ВАР. Но не трябва ли правилата да важат за всички отбори и стадиони. Иначе Стойчо ще си отнесе глобата за обидата към Георги Кабаков.

Младенов със сигурност събра още повече врагове из България с емоционалното си изказване. Но този път като че ли успя да обедини феновете на ЦСКА. На терена битката за титлата с „Лудогорец“ ще продължи обаче само ако „червените“ спечелят мачовете си до края на 2021-а. Мисията изглежда повече от трудна, след като срещу столичното „Локо“ още през първото полувреме разтежения получиха Амос Юга и Федерико Варела. Двамата със сигурност пропускат гостуването срещу „Пирин“ в неделя. А може и да не играят повече до Коледа. Но все още ЦСКА е в играта за върха.

„Труд“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ