България “връчи” “Златната топка” на Бензема

7 Dni Sport01.12.2021
Лео Меси

България посочи звездата на Франция и “Реал” (Мадрид) Карим Бензема като най-достоен за носител на “Златната топка” за 2021 г.

Второто място е за европейския шампион с Италия Джанлуиджи Донарума.

Спечелилият своята рекордна седма “Златна топка” Лео Меси е трети в българската анкета, а веднага след него е Роберт Левандовски. Петорката допълва Кевин де Бройне.

Българският вот в анкетата на “Франс футбол” е комбиниран от името на двама известни спортни журналисти – Румен Пайташев и Михаил Савов.

Българският вот за “Златната топка 2021”:

1. Карим Бензема – Франция/“Реал” (Мадрид)

2. Джанлуиджи Донарума – Италия/ПСЖ и “Милан”

3. Лионел Меси – Аржентина/ПСЖ, “Барселона”

4. Роберт Левандовски – Полша/“Байерн” (Мюнхен)

5. Кевин де Бройне – Белгия, “Манчестър Сити”.

Финалният резултат от гласуването за “Златната топка 2021”:

1. Лионел Меси – 613 т.

2. Роберт Левандовски – 580 т.

3. Жоржиньо – Италия/“Челси” – 460 т.

4. Карим Бензема – 239 т.

5. Н’Голо Канте – “Франция”/“Челси” – 186 т.

Изборът на Меси за №1 за седми път разбуни духовете по света. Повечето коментари в посока, че Левандовски заслужава да остане в историята като един от носителите на най-престижния индивидуален футболен трофей.

Мнението на гласувалите от името на България подкрепя тезата за “несправедливост” в крайния резултат, но пък личните мотиви са в подкрепа на заслугите на Карим Бензема.

“След напускането на Кристиано Роналдо Бензема буквално започна да влачи “Реал” (Мадрид). През изминалата година

се намира в

завидна форма

и не спира възходящата си линия. Многозначително е и изключителното му завръщане в националния отбор на Франция, с който спечели Лигата на нациите, а именно Бензема бе в основата на обратите в полуфинала и финала срещу Белгия и Испания.

На европейското първенство именно той върна французите в драматичния 1/8-финал срещу Швейцария с два гола за обрат, преди да се стигне до отпадането с дузпи. Но възходът и огромният принос на Бензема за отборите му е безспорен”, заяви Румен Пайташев.

“Не е от някаква солидарност,

но се

присъединявам

към доста

силния глас

на опозицията

срещу Меси. Той е безспорен футболен гений, но когато се определя “Футболист на годината”, се фокусираш върху конкретното представяне през годината. А гледайки резултатите, се оказва, че той е абониран за този трофей.

Лично аз смея да твърдя, че три от седемте му “Златни топки” са незаслужени. Конкретно за 2021 година се вижда, че Меси не е това, което е бил. Но пак е определен за победител.

Копа Америка беше спечелена с танталови мъки. А “Златната топка” за 2021 година по моему – незаслужено и като с абонамент”, каза гласуващият от името на България известен спортен журналист.

“На Левандовски му откраднаха трофея миналата година”, категоричен е Румен Пайташев. И добавя по темата: “Миналата година организаторите на “Златната топка” буквално се подиграха със своето творение.”

“През тази година Левандовски продължи да показва стабилност и изключителни изяви на терена”, обоснова Пайташев мястото на полския голаджия в българския топ 5.

Втората позиция на Джанлуиджи Донарума във вота Пайташев

обоснова с

ключовата роля

на вратаря

за спечелената от Италия европейска титла.

На самата церемония по връчване на “Златната топка” за 2021 г. Донарума получи наградата на името на легендарния Лев Яшин за най-добър вратар.

На Роберт Левандовски бе връчен един от новите призове в анкетата – “Голмайстор на годината”. През 2021 г. той отбеляза 64 гола. 53 от тях са за “Байерн” (Мюнхен), а 11 – за националния отбор на Полша.

Властелинът в Шампионската лига “Челси” грабна втората нова награда от “Франс футбол” – за клуб на годината.

Педри от “Барселона” бе отличен с приза “Копа” за най-добър футболист до 21 г.

“Златната топка” при жените пак бе триумф за “Барселона” – трофея при дамите спечели капитанката на каталунския тим Алексия Путейяас.

Драматизмът бе в основната категария, в която 34-годишният Меси триумфира с 613 точки, Левандовски остана втори с 580, а Жоржиньо завърши трети с 460 т., като изхвърли “българския избраник” Бензема от топ 3.

Меси направи признание към Левандовски в изказването си при получаването на рекордния трофей. “За мен беше чест да се боря с теб. Всички са съгласни, че през миналата година ти беше големият победител. Смятам, че “Франс футбол”

са длъжни да ти

връчат наградата

Тя е твоя, ти си я заслужи и трябва да си я вземеш вкъщи”, заяви аржентинецът по адрес на поляка.

Меси е носител на “Златната топка” за 2009, 2010, 2011, 2012 и 2015, 2019 и 2021 г.

Вторият в историята – Кристиано Роналдо (с пет трофея), този път остана на шеста позиция – с 8 точки по-малко от влезлия в топ 5 Канте.

36-годишният Кристиано не е в призовата тройка за първи път от 11 години.

“Златната топка” се връчва от 1956 г. България е сред страните, която може да се похвали с носител на отличието, благодарение на Христо Стоичков и триумфа му през 1994 г.

„24 часа“

Снимка: Официална Инстаграм страница на Лео Меси


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ