Цеко Минев: Няма да стоим безмълвни, ако пак има намаляване на средставата

Цеко Минев Иван Обрейков Банско Награждаване на спонсорите 5

Председателят на БФСКи Цеко Минев обясни, че основната цел са Олимпийските игри в Пекин.

„Основната ни насоченост са Олимпийските игри. Те са най-важни и приоритетни. След това са стартовете от Световната купа и от Европейската купа. Направихме всичко възможно, за да осигурим на нашите състезатели условия за оптимални тренировки през лятото – лагери на сняг, физическа подготовка. Смятаме, че всички да в добра форма, а надеждите ни са за добро представяне в Пекин. Надяваме се всичко да се проведе както трябва, въпреки сложната епидемиологична обстановка“, каза Минев.

От БФСки алармираха, че средствата, отделяни от държавата за подготовката на елитните спортисти, са крайно недостатъчни.

„Бюджетите не са променяни в последните десетина години. Дори в последния олимпийски цикъл финансирането беше намалено с около 40 процента. Искам да благодаря на Министерството на спорта за проявеното разбиране и за подписания анекс за допълнителни пари, които да ни помогнат за подготовката през ноември и декември.

В нашия бюджет 1/3 от средствата идват от държавата, а 2/3 са от спонсори. Но парите не достигат. За един елитен атлет са нужни 300, 400, 500 хиляди евро на сезон. Водещите федерации по ски, с които ние се стремим да се конкурираме, разполагат с по 20-25 милиона евро на сезон. Под нашата шапка са четири зимни спорта, които разпределят 55 комплекта медали на Олимпиадата, а за година и половина сме получили 3 милиона лева. Елитният спорт трябва да стане държавна политика, ако искаме да имаме успехи. Затова трябва драстично увеличение на парите. Имаме не малко състезатели в световния елит или около него. За нас класиране в топ 30 на алпийските ски, където в световната ранглиста на ФИС в слалома например има над 7000 състезатели, както и в топ 16 на сноуборда, е изключително постижение. С минимални средства и максимални усилия успяваме да се държим сред най-добрите. Но трябва инвестиция, да се намерят механизми за увеличаване на средствата за високо спортно майсторство“, заяви Бобев.

Министерството на спорта планира въвеждането на нова наредба за финансовите на олимпийските спортове.

„Подготвя се нова наредба. В нея трябва да се отчита мащаба на спортовете, социалния интерес, защото има спортове с по 15 състезатели в световен мащаб, а при нас елитните спортисти са десетки хиляди. Ако се случи отново да имаме намаляване на средствата, няма да стоим безмълвни“, каза Минев.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ