Емил Велев ядоса червена България

7 Dni Sport23.11.2021
Емил Велев

Емил Велев е една от легендите на Левски и три пъти шампион на България със „синия“ екип. Той е последният треньор, извел тима от „Герена“ до шампионска титла през 2009 г. Бил е още наставник на Славия, Локомотив Пд, Локомотив Сф, Добруджа, Монтана, Хасково, Левски Лом, а сега води Вихрен Сандански. Специално за колегите от „Гонг“ Велев коментира изминалия 15-и кръг в efbet Лига.

Безспорно голямата изненада на кръга поднесе ЦСКА 1948. Едва ли са били много хората, които са очаквали победа над Лудогорец, но резултатът отговаря напълно на картината на терена. Нямам обяснение защо в играта на разградчани винаги им срив след мачове в евротурнирите или пък на националния отбор. По нищо не приличаха на екип, който иска отново да стане шампион. Всички бяха бавни, мудни, а грешките следваха една след друга. Изгонването на Вердон пък ясно показа, че той изобщо не е бил концентриран за мача. Няма друго обяснение за решението му да спре с ръка топка, която лети повече от 30 метра. А след това се видя, че проявата му отразява цялостното състояние на отбора.

Футболистите и треньорите на ЦСКА 1948 заслужават поздравления за начина, по който изиграха двубоя с Лудогорец – търпеливо, умно, концентрирано. Въпреки че се намират в долната половина на класирането, имат качество и вероятно ще надграждат, като чета за намеренията на собственика. Трудно може да си конкуренция за местата в Европа само с българи в състава. Видяхме, че и Венци Стефанов, който е против чужденците във футбола ни, залага на играчи отвън в Славия. В това няма нищо лошо, според мен най-важното е да има баланс – да вземеш чужденци на постовете, на които няма достатъчно добри наши момчета.

Другата изненада в кръга се получи на домакинския мач на Левски с Ботев Враца. „Сините“ обаче не играха лошо в по-голямата част от мача и само пропуските на Бари и братята Цоневи пред вратата на съперника ги лишиха от трите точки. А и трябва да признаем, че Красимир Костов имаше ден и като че ли беше заключил вратата си. За дузпата не бих хвърлил вината върху Боби Цонев, защото не пропуска само този, който не бие. Отговорността в този случай е на треньора, защото провалът беше предначертан – същият играч се провали от бялата точка срещу Ботев Враца с Костов на вратата. Само преди по-малко от три месеца в първия мач между двата отбора вратарят хвана удара на Цонев от бялата точка. Това е и психология, затова не трябваше да му се дава той да изпълнява дузпата. Ударът му беше в същия ъгъл и вратарят на врачани явно това очакваше. Няма хваната дузпа, има изпусната дузпа. Това е неписано правило.

Пак се заговори за пропуските на Бари, за когото се очакваше да се вдигне след головете, които отбеляза в последните срещи. Реално обаче, това му е нивото, няма класата да бележи едно от две положения. Необходими са му поне 4-5, за да вкара гол. На обратния полюс е Дориан Бабунски, за когото съм сигурен че няма да остане дълго в Ботев Враца. Това е типичен таран, има присъствие, гардира умело топката, притежава хубав удар. Показателно е, че защитниците на Левски не успяха му вземат нито една висока топка. Личи си, че е школуван в Реал Мадрид, въпреки че няма голям опит.
Изпуснатите две точки не бяха най-голямото зло за Левски, а контузията на Георги Миланов. Драган Михайлович също е с травма. Дано бразилците, които идват, да притежават класа и да вдигнат нивото на отбора.

ЦСКА обаче имаше късмет и той беше в основата на победата срещу Арда. Гостите излязоха с настроение на „Армията“ и още до 20-ата минута можеха да водят с три гола. Може би влияние оказа и новият треньор на Арда – Славко Матич. А отборът на ЦСКА игра безобразно слабо. Този път едва ли обяснението за това може да е умора, тъй като имаше прекъсване в първенството. Ако пък е заради подценяване, това говори за слаба работа на спортно-техническото ръководство. Защото още на заниманията преди мача се виждат признаците за подобно нещо и треньорите са длъжни да реагират. И през второто полувреме не видях превъзходство на ЦСКА, стигнаха до победата със случайни голове, особено този на Мазику.

Изненадаха ме доста неща в този кръг – равенството на Пирин в гостуването на Берое, изразителната победа на Славия над Царско село.

Очаквах успеха на Черно море срещу Ботев в Пловдив, тъй като варненци са постоянни, имат изграден стил и добри играчи. Резонна бе и победата на Локомотив Пд – само някаква безумна грешка би донесла точка на Локомотив София.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ