Огромен удар, Европейски шампион: Да, истина е, ще се състезавам за България

7 Dni Sport19.11.2021
Семьон Новиков

Украинецът Семьон Новиков, европейски шампион по борба класически стил в категория до 87 килограма от Рим 2020, ще се състезава за България, съобщи украинското издание „XSPORT“.

23-годишният Новиков, който е и двукратен европейски първенец за младежи до 23 години, е решил да смени националността си и да продължи кариерата си като български представител.

Като причина за това изданието изтъква желанието на родения в Харков борец да участва на Олимпиада. В неговата категория в националния отбор на Украйна се състезава олимпийския шампион, двукратен световен и трикратен европейски първенец Жан Беленюк.

Новиков, който спечели европейската титла за мъже през февруари миналата година в италианската столица Рим, не беше доволен от решението на Украинската федерация по борба да предпочете по-опитния му 30-годишен конкурент вместо него за Игрите в Токио през това лято, където именно Беленюк стигна до златото.

Президентът на Българска федерация по борба Христо Маринов потвърди за БТА информацията на украинското издание. Той обаче подчерта, че е нещата все още са в начален етап.

В българския национален отбор по класическа борба в категория до 87 килограма през последната година се състезаваха Тарек Абделслам, Даниел Александров и Йоан Димитров. Александров участва в двете олимпийски квалификации за Токио 2020 в Будапеща през март и в София през май, но не успя да спечели квота за Игрите.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ