Иван Турицов изненада с признание: Като малък не исках да играя футбол, влечеше ме математиката

ЦСКА, Иван Турицов

Иван Турицов е един от най-добрите футболисти не само в ЦСКА, но и българския футбол. Ненапразно вече има мачове за националния отбор на България. 22-годишният защитник даде интервю пред агенция Блиц, в което призна, че като малък не е харесвал футбола и не е искал да тренира най-популярния спорт.

-Ванка, първо да те попитам как си след двете контузии, които получи, и какво всъщност стана?
-Добре съм. Всичко е наред. В първия случай не беше контузия. Говоря за мача ни срещу ЦСКА 1948. Прилоша ми на терена, замъглиха ми се очите. Може би кръвното ми беше паднало. Или ми беше паднала кръвната захар – не знам. Четох някъде, че съм имал удар в очите. Никакъв физически контакт не е имало. Що се отнася до смяната ми на мача с Швейцария – сблъсках се с един от швейцарците и доста ме заболя вратът, но ми мина. Селекционерът Ясен Петров ме смени обаче поради друга причина – вече бях получил жълт картон и за да не ми вдигнат втори, излязох от игра.

-Какво е настроението в националния отбор и коментарът ти за представянето на тима през 2021 година?
-Настроението е много добро. Колективът е на огромно ниво, което е от изключително значение. Да, загубата от Швейцария беше доста голяма, но отборът тепърва ще се гради. Не забравяйте, че записахме три победи през календарната година, което националният тим не беше правил от много време.

– Ще издържи ли ЦСКА на тежката програма, която предстои?
– Щом сме поели този път, трябва да го извървим. Ние по принцип от началото на сезона играем в сгъстен цикъл. Вярно, сега ни чакат доста мачове само в рамките на един месец, но нямаме право на отстъпление.

-Имате ли сили да свалите Лудогорец от върха?
-Надявам се. Ще се опитаме. Лудогорец дръпна напред в класирането, но все пак предстоят директни двубои, а и имаме мач по-малко. В никакъв случай не сме се предали. Стойчо Младенов е отличен мотиватор. Иска ми се да вярвам, че ще свалим Лудогорец от трона и ще донесем най-сетне титлата на „Армията“. Ако не сега, то догодина. Нашите фенове, които са ни безкрайно верни и винаги са с нас, заслужават тази радост.

-Нека поговорим за теб и детството ти. В какво семейство отрасна?
– Родом съм от Плевен. Тук израснах. Семейството ми не е заможно, но не е и бедно. Живеехме нормално аз, родителите ми и сестра ми. Още като бях малък, баща ми ме заведе на стадиона. Бях на 8 годинки. В началото обаче се дърпах.

-Защо?
-Не исках да играя футбол. Други неща не влечаха. Ходих на състезания по математика, народни танци. Занимавах се с волейбол, с тенис на маса. Но бавно и постепенно заобичах футбола. Широката общественост не знае, че баща ми е бил футболист. Стартирал е отлично като юноша в родния Спартак (Плевен), после и в Етър. Искали са го в София, но тежка контузия променя всичко и нещата пропадат. Цялата кариера на баща ми рухва и той се отказва от футбола. За разлика от мен е играл нападател и доста добре се е справял.

-Какво си купи с първите пари от футбола?
-Бях в Ловеч. Първата заплата я получих на ръка и знаете ли какво направих? Веднага отидох и купих подаръци за цялото семейство. За себе си взех професионални футболни бутонки. На татко купих анцуг, а мама и на сестра ми – обувки. Бях много доволен и радостен, че с моя труд ги зарадвах толкова много.

-На кой отбор беше фен като малък?
– На кой отбор да съм фен, след като всички са цесекари. Всички до един – татко, мама, сестра ми. Баща ми е много запален по ЦСКА. Но това не е всичко – дядо ми, вуйчо ми също са фенове на ЦСКА. И то доста страстни. Така че – аз съм си цесекар в кръвта, както се казва. И вижте какво се получи – съдбата ме прати в ЦСКА. Не може да си представите колко се радвам, че съм на „Армията“, а същевременно осъзнавам каква чест е да носиш червената фланелка. В чужбина бях за Манчестър Юнайтед, докато Бербатов играеше там. После станах за Реал (Мадрид) заради Кристиано Роналдо.

-Гадже имаш ли си?
– Нямам.

-Какво е за теб Левски?
-Най-големият съперник на ЦСКА в цялата история. Казах вече – аз съм цесекар. За „армейците“ съм готов терена да изора, за да спечеля. Но изпитвам уважение към Левски, който е другият голям отбор на България. Левски има много фенове, които го подкрепят в тежкото финансово състояние. Имам приятели, които симпатизират на Левски. Как да ги мразя? Няма как.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ