Къде са чужденците, които напуснаха Левски? Как се разви кариерата им?

7 Dni Sport17.11.2021
паулиньо

С оглед новата философия, заложена в развитието на съвременния футбол, отбор без чуждестранни състезатели е почти невъзможен. Добре известен факт е, че в България налагането на легионери е приоритет, като заради това си патим и на ниво национален тим. Това обаче е друга тема за размисъл.

От 1923 година досега, шанс за изява в Левски са получили 153-ма състезатели с различно гражданство от българското. Всичко започва със защитника Михаил Борисов от СССР и завършва с гамбийския му колега по пост – Ноа Сонко Сундберг.

В днешния материал ще направим кратка ретроспекция на чужденците, играли в Левски през последните 2-3 години. Къде са те сега и могат ли да се похвалят с нещо значимо след края на своите кариери на „Герена“…

ПАУЛИНЬО (2018-2021) 97 мача, 23 гола

Един от качествените бразилски футболисти, минали през Левски. Крилото изигра почти 100 официални мача за столични, което си е сериозно постижение с оглед на непрестанното текучество от чужденци на стадион „Георги Аспарухов“. Ще бъде запомнен с добрата си техника, но и сериозното непостоянство в неговите изяви. В момента играе за Кор Факан от ОАЕ, като е сред титулярите на треньора Кайо Занарди, а тимът му е в средата на временното класиране.

ФИЛИПЕ НАШИМЕНТО (2018-2020), 23 мача, 1 гол

След раздялата си с Левски, нисичкият португалски халф не игра футбол близо година. В свое интервю обвинява за това пандемията от коронавирус, а и липсата на достатъчно игрови минути в последния си клуб (бел.ред – да се разбира Левски), за това, че не е хванал окото на някой клуб. Късметът все пак му се усмихна на 23 февруари тази година, когато подписа с полския първодивизионен Радомиак Радом. В този отбор му потръгна и няколко месеца след това селекцията на Дариуш Банасик се пребори за промоция в Екстракласата. Към този момент Радомиак е сред приятните изненади в елита на Полша, а Нашименто е изиграл 11 от 14 възможни шампионатни мача.

ХАЛИ ТИАМ (2018-2020), 43 мача, 3 гола

„Доктора“ се превърна в един от любимците на Сектор „Б“ заради безкомпромисната си игра и съперничеството, което имаше с нападателя на ЦСКА Фернандо Каранга. Подобно на Нашименто, след Левски сенегалецът продължи в първа турска дивизия. Явно обаче бе избрал правилният отбор, тъй като с Алтай (Измир) спечели промоция за Сюпер Лиг. Така от шпагатите на Тиам вече опитват звездите на Галатасарай, Бешикташ и Фенербахче. Несменяем титуляр е в халфовата линия на „черно-белите“, а вече има пет жълти и един червен картон. Също така и гол срещу Аланияспор.

ДАВИДЕ МАРИАНИ (2018-2019), 38 мача, 11 гола

Дълго време от Левски чакаха Мариани да „избухне“ и разкрие своя пълен потенциал. Това се случи под ръководството на Петър Хубчев, но заради задаващата се криза от „Герена“ предпочетоха да го продадат за добра сума в ОАЕ. Там техничарят смени два отбора Шабаб Ал-Ахли и Итихат Калба. В момента обаче е свободен агент, като през зимата се очаква развитие на неговата кариера.

НУНО РЕЙШ (2018-2020), 44 мача, 1 гол

Въпреки това, че търпеше доста критики за своето представяне, близо две години, Нуно Рейш бе сред основните футболисти на Левски. Можеше да играе и като централен защитник, и като опорен халф. Кризата през 2020 година набързо го прокуди от квартал „Подуяне“, запращайки го в доста любопитна посока – австралийският Мелбърн Сити. В А-лигата португалецът сякаш намери себе си, защото пасна идеално в селекцията на „гражданите“ и помогна на тима за спечелването на първа титла в клубната му история. По-скоро може да се нарече ротационен футболист в схемата на треньора Патрик Киснорбо. Рейш ще има възможността да играе и в групите на азиатската Шампионска лига през сезон 2022.

БОГДАН ВАШЧУК (2019 -2019), 11 мача, 0 гола

Естонецът беше голяма енигма. Загатваше за някакви качества, но така и не получи регулярен шанс за изява. След 11 мача скоропостижно си тръгна от столицата. Остана в паметта на феновете и с красивата си годеница, която дори за кратко бе треньорка по художествена гимнастика на „Герена“. Бърза проверка на профила на Вашчук обаче показва, че е сменил и отбора, и жената. Към този момент играе за местния гранд Левадия Талин, като има 4 гола в 22 мача в Мейстерлигата. Със „зелените“ дори игра и в европейските клубни турнири. Добрите му изяви го върнаха и в националния отбор на Естония, който е един от най-проспериращите на европейския континент.

ЛУАН ВИАНА (2018) – 1 мач, 0 гола

Дойде по доста криминален начин в Левски, а си тръгна още по-мистериозно. След само 1 изигран мач… Схема или не, Луан, не успя да пробие дори в Царско село, след което се завърна в своята родина. В Бразилия игра за Португеза и нискоразредния Операрио-МТ. От 26 май, бившият младежки национал на Селесао е без отбор.

ЕРКЕБУЛАН СЕЙДАХМЕТ (2019), 3 мача, 0 гола

Голямата футболна надежда на Казахстан, която май никога няма да оправдае очакванията към себе си. Дойде в Левски с гръмкия прякор Казахстанския Меси, но носи „синия“ екип едва няколко месеца. След това се завърна в родината си, където ръка му подаде местния гранд Кайрат. По-често обаче се заседяваше на резервната скамейка, заради което опита своя късмет с последователни наеми в Жетису. Вече е на 21 години, а има само четири мача в елита на Казахстан…

СЕДРИК УНТОНДЖИ (2019), 5 мача, 0 гола

Ако не помните, националът на Бенин бе резерва в Левски за кратък период през 2019 година. И тогава имаше нелоша визитка, но записа само няколко мача за вековниците, след което си тръгна сърдит. Юношата на Рен заигра във френската Лига 2 и заедно с Клермон сътвори истински подвиг, изкачвайки тима до френския елит. В момента Унтонджи е несменяем титуляр, а местните спортни медии дори твърдят, че през зимата може да бъде закупен от отбор с по-големи амбиции в Лига 1. Най-вече заради стабилното му представяне в защита. Наскоро дори премери сили с хегемона ПСЖ, в чиито редици личеше името на Килиан Мбапе.

ЯНИС КАРГАС (2019-2020), 21 мача, 0 гола

Гръцкият защитник беше един от последните легионери, които останаха в клуба и при ситуация на безпрецедентна финансова криза. Не изпъкваше с нищо над българските футболисти, но все пак показа лоялност, която трябва да бъде спомената. След година в България, Каргас се завърна в бившия си тим ПАС Янина, където му трябваха няколко месеца, за да вземе и капитанската лента. Представя се на доста високо ниво и няма нищо общо с изявите си у нас. ПАС се намира на пето място в първенството и дори е пред грандове като Арис и Панатинайкос. Преди няколко дни Каргас дори отбеляза гол в мрежата на Пантеоликос, нещо което така и не съумя да стори в Левски.

МИЛАН МИЯТОВИЧ (2019-2020), 30 мача

Черногорският вратар остави отлични впечатления с под рамката. Беше герой и при дузпите срещу Лудогорец в четвъртфинал за Купата на България преди два сезона. В края на сезон 2019-2020 обаче реши да продължи на по-спокойно място, където заплатите се дават на време. Така пое към Унгария, където вече втора кампания пази за историческия тим МТК (Будапеща). Несменяем титуляр, но по-скоро има нещастието вечно да е замесен в битката за спасение, отколкото за челните позиции. Напоследък изгуби позицията си в стартовите 11 за националния тим на Черна гора.

ДЕНИ АЛАР (2019-2020), 22 мача, 2 гола

Голмайстор, национал на Австрия, с над 100 попадения в Бундеслигата – такива бяха първоначалните информации, когато Алар подписа с Левски. По-скоро дойде под наем от Рапид (Виена), като „зелено-белите“ ясно са осъзнавали, че е трябвало да се освободят от този футболист. Алар не защити по никакъв начин реномето си на „Георги Аспарухов“. Странникът така и не се аклиматизира към футбола у нас, а в него май само вярваше наставникът Петър Хубчев. Неговото пропадане продължи и в алпийската държава, където вече играе във втора дивизия за Санкт Пьолтен. Е, поне там бележи и има някакъв принос, като за 13 мача има 5 попадения. Отборът му обаче е девети, далече от местата за промоция.

НАЙДЖЪЛ РОБЪРТА (2019-2021), 38 мача, 17 гола

Най-силният чуждестранен нападател, който Левски притежаваше след Гарра Дембеле. Нидерландецът притежаваше всички необходими качества, с които правеше и разликата в „синьото“ нападение. Не успя да отбележи повече заради липсата на достатъчно класа в неговите съотборници. Все пак и това се оказа достатъчно за негов доходоносен трансфер в американската МЛС, където вече е сред звездите на Ди Си Юнайтед. Бившият тим на Христо Стоичков остана на точка от участие в плейофите, а Найджъл отбеляза 4 пъти в 18 свои появи на терена. Дълго време лекуваше и контузия. Очакванията са, че ще направи още по-силна кампания през 2022 година.

СТАЙН СПИЕРИНГС (2020) , 15 мача, 4 гола

Футболист, който не беше оценен подобаващо от футболните специалисти. Нидерландецът имаше изключителния малшанс да подпише с Левски, а ден по-късно вече да съжалява за своето решение заради настъпилата финансова криза. Постепенно обаче Стайн започна да разкрива сериозния си арсенал от качества. А това не остана незабелязано от френския Тулуза. „Лалето“ имаше големият късмет да попадне във френската Лига 2 и за няколко мача да натрупа и доста сериозна популярност. Миналата година промоцията за „виолетовите“ се размина като по чудо, ала с новите богати собственици и силни игри на Спиерингс, този сезон първото място сякаш е „резервирано“. Преди време дори се заговори, че грандът Сент Етиен проявява интерес към универсалния халф.

ЗВОНИМИР МИКУЛИЧ (2021), 15 мача, 0 гола

Още един балкански страж, оставил добри впечатления с изявите си. Не се изплаши от евентуален фалит и 6 месеца игра за чест и слава в Левски. Доста дълго време очакваше предложение за нов договор от „сините“. Такъв не получи и така той пое към първодивизионния турски Тузласпор. Засега обаче изпитва трудности в борбата за титулярно място, като има пет мача под рамката, а конкурентът му Филип Ангелер е с шест.

РЕБИН СУЛАКА (2021), 5 мача, 0 гола

Иракчанинът направи име в еfbet Лига с екипа на Арда, след което през зимата на 2021 година бе примамен от Левски. Липсата на заплати набързо го накара да разтрогне със „сините“ и в момента играе за тайландския Бурирам Юнайтед. Има 9 мача за отбора, с който стана вицешампион на тайландското първенство.

НАЧО МОНСАЛВЕ (2021), 12 мача, 1 гола

Юношата на Атлетико (Мадрид) дойде със сериозни очаквания в Левски. По-скоро обаче ще запомни престоя си у нас с бруталната контузия, която получи в мача с Ботев (Враца). В края на сезона се раздели по приятелски с клуба и замина за Полша. Там подписа с първодивизионния ЛСК (Лодз), за който играят още куп негови сънародници.

ФЕЙСАЛ РЕРАС (2021), 8 мача, 0 гола

Задържа се в Левски от 3 февруари до 28 април, когато бе изгонен от треньора Живко Миланов заради кошмарното представяне на мароканеца в едно от дербитата с ЦСКА. Изигра 8 мача за „сините“, а в момента е свободен агент.

Автор: Ивайло Димитров / „Топспорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ