Следствените органи погнаха бившия отбор на Мъри Стоилов

Локомотив София - Левски, Станимир Стоилов

Следствените органи в Казахстан започнаха сериозно разследване срещу местния футболен гранд Астана, който преди години придоби голяма европейска популярност заради работата на Станимир Стоилов.

Органите на реда проучват сигнал на футболния функционер Дмитрий Василиев. Счита се, че през периода 2018-2021 г. от клуба са били източени огромни финансови средства чрез фиктивни договори с футболни агенти. Говори се, че става дума за 370 милиона казахтански тенге (около 747 000 евро).

Особено внимание се обръща на контрактите по привличане на играчите Исламбек Куат, Валерий Чуперка, Семир Смайладжик, Лопес Фернандес Енрике и Фатос Бечирай, както и на треньора Андрей Тихонов.

Проведеният одит е показал, че мнимите договори с посредниците са били сключвани едва след подписването на контрактите със самите футболисти. Основните заподозрени за финансовите машинации са настоящият генерален директор Михаил Гурман и Давид Лория, който преди това заемаше същата позиция.

Всички данни са били събрани, след като на 30 октомври съдът в казахстанската столица Нур-Султан позволи на разследващите да изземат финансови документи от клуба, включително и от външна консултантска счетоводна фирма.

Както е известно, Станимир Стоилов беше начело на Астана в периода 2014-18 г. Под негово ръководство тимът спечели четири шампионски титли, една национална купа и една Суперкупа. Освен това Мъри успя да класира казахстанския тим по


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ