Изненадващо, но факт! Левски е в Топ 3 на Европа по налагане на юноши

Левски - Пирин Благоевград,

Излезе 69-ият месечен доклад на Футболната обсерватория (CIES). Анализирани са 31 първенства от Европа. В изследването са попаднали 12 141 футболисти от 473 клуба.

От изнесената статистика става ясно, че Левски е най-младият отбор в България със средна възраст от 23,39 години. „Сините“ са с 2,40 години по-млади от средната възраст на отборите в efbet Лигата. Левски е и на 10-о място в цяла Европа. Ботев (Враца) е на 12-о място в класацията с 23,43 години средна възраст, в която първата тройка е съставена от украинския Мариупол, датския Нордселанд и сръбския Металац. В челната десетка се забелязват още италианският Специя, румънският Динамо (Букурещ) и германският Щутгарт.

Пирин (Благоевград) оглавява еднолично класацията за най-възрастни футболисти в сравнение със средната възраст на останалите отбори от първенството. Играчите на „орлетата“ са със средна възраст 29,55 години, което е с 3,76 години повече от средната норма у нас. На седмо място в това подреждане е друг български отбор – Царско село, с 28,19 години, което е с 2,40 години над общите числа.

Левски заема престижното трето място и в друга класация. 59,1% от играчите, които тренират с отбора, са собствени юноши, което го праща директно в Топ 3 на Европа. Това е с цели 38,5% повече от средното за страната – 20,6%. В тази класация на 20-о място е Черно море с 41,7% собствени юноши в отбора, а първите две места заемат словашкият Жилина и румънският Динамо (Букурещ).

На обратната страна е ФК ЦСКА 1948, който няма нито един собствен юноша в тима си – 0 процента и с отрицателния баланс от минус 20,6% разделя четвъртото място в Европа, в компанията на испанските Елче, Хетафе и Гранада.

Лудогорец води убедително в класацията за най-много чужденци в отбора в сравнение със средното за страната. 80% от футболистите на „орлите“ са легионери при 33,7 средно за страната. Така с баланс от 46,3 Лудогорец води пред испанския Атлетико (Мадрид), австрийския Ред Бул (Залцбург) и френския Лил. На пето място тук е ЦСКА, чийто процент на чужденците в състава е 69,1.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ