Бивш треньор на Левски: Вярвам, че клубът ще се завърне на мястото, което му отива!

Левски - Септември Симитли, Иван Горанов

Бившият футболист и треньор в Левски Георги Цветков даде интервю пред „Тема Спорт“, в което говори за моментното състояние на тима. Той посочи кои играчи му правят впечатление и вярва, че клубът отново ще си стъпи на краката. Цупето, както всички левскари го познават, сподели и какви цели трябва да бъдат поставени пред отбора до края на първенството и изрази надежда, че сините могат да триумфират с Купата на България през пролетта.

Г-н Цветков, какво ви направи впечатление при победата на Левски над Славия с 1:0 в Овча купел?

– Много добър мач за Левски. Но тази игра я имаше и в предишните мачове, независимо от получените резултати. Вижда се, че има промяна в действията на футболистите на терена. Не мога да кажа, че тя е коренна, но се наблюдава израстване в положителен смисъл. В предишните двубои отборът не стоеше лошо, но сякаш липсваше нещо, за да се постигнат победи. Едно от тях бе реализирането на голове. Вижда се, че има напредък.

Станимир Стоилов ли е главният „виновник“ за тази промяна?

– Разбира се, че и той има пръст в подобрението на играта на тима. Но все още потенциалът на тима не е на високо ниво. Ако Мъри разполагаше с по-добър състав, щеше да е друго. Независимо че тези за мен в тези млади момчета има много футбол и могат да израснат.

Бихте ли отличил някой от младите футболисти?

– Стари играчи в Левски в момента няма. (смее се). Всичките са млади, единствено може Николай Михайлов може да е в първата категория. Има голям потенциал в по-младите и с правилна работа ще растат. Отбор не се прави за два месеца, а е нужно време. Лошото бе, че и селекция нямаше през лятото. Но е по-добре така, а не както по времето на Васил Божков. Тогава се взимаха добри пари и Левски привличаше футболисти, но положението бе същото. Мога да посоча като добър пример за израстване Марин Петков, който реализира важни попадения в последните мачове.

Вярвате ли, че Станимир Стоилов ще направи добра селекция през зимата, след като вече сините привлякоха нов футболист в лицето на Ноа Сонко Сундберг, а се чака скоро още един нов?

– Тук вече става въпрос за финансови възможности. Левски може да иска да вземе всеки, но всичко вече е пари. Всичко зависи от това, но няма как сините да не намерят футболисти за селекцията през зимата. Ще видим как ще пасне новото попълнение. Дано и изпратените скаути предлагат добри играчи.

Виждате ли лидери на терена с екипа на Левски?

– Мога да посоча Георги Миланов, който се представя на ниво, откакто пристигна на „Герена“. Преди това посочих и Марин Петков, който реализира важни попадения. На мен лично ми харесва и Здравко Димитров, но в определени моменти си личи, че все още няма опит. Определено има голям потенциал и дано го развие. За момента това е положението в Левски и с течение на времето се надяваме всички финансовото положение да се подобри. След това ще се направи отбор.

Паузата за националните отбори плюс ли е за Левски, или минус, след като Станимир Стоилов заяви, че тя вреди на сините?

– Дали е плюс, или минус, не зависи от нас. Такава е програмата на ФИФА и УЕФА и няма какво да направим, след като трябва да се играят световни квалификации на националните отбори. Това положение не е само при нас. Но какво да ви кажа, отборите в големите първенства играят мачове през три дни, а в България на месец може да се наложи да играем по този начин и тимовете ни все са изморени. Трябва да се настигнат големите отбори, но са много нещата и е необходимо вече да се намерят решения за тях.

Левски изтегли Септември София в четвъртфиналите за Купата на България. Вярвате ли, че може да се стигне до финала, а защо и да не се спечели трофея?

– Малко ще е трудно, защото след това препятствие остават четири отбора, които не са от слабите. Но успокояващото е, че нивото на футбола в България не е високо и няма големи разлики между отборите. Видях това и в мача между Лудогорец и Локомотив Пловдив. Нещата при разградчани не са добре, въпреки потенциала на отбора. Затова Левски има шанс да се бори за трофей още тази година.

Каква трябва да е целта на Левски в първенството – да се атакува шестицата или дори Топ 3, след като много изостава от първото място?

– Трудно е, защото сините са много назад в класирането. Може би първо място в шестицата, а след това да се бори за европейските клубни турнири. Това е целта. Какво значение ще има да си пети, шести или осми. Дано се класират за евротурнирите, защото ще се направи отбор догодина и с участието си там Левски ще спечели пари, които са необходими на клуба.

Оптимист ли сте за бъдещето на Левски?

– Независимо от всичко винаги има надежда в мен, че нещата в клуба ще се оправят. Вярвам, че Левски ще бъде по-добре и ще се завърне на мястото, което отива на клуба. Мисля, че при тази атмосфера, която е създадена сега на „Герена“, нещата ще се оправят. Да, необходими са още някои детайли за доизглаждане, но вярвам, че Левски пак ще бъде този истински клуб, който беше преди.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ