Гочето отсече: Напрежението саботира ЦСКА

ЦСКА - Арда Кърджали, Иван Турицов

ЦСКА загуби незаслужено с 0:2 гостуването си на Заря Луганск в Лигата на конференциите. Футболистите на Стойчо Младенов надиграха противника и през целия мач търсеха повече победата. Въпреки това в края украинците се възползваха от две грешки в червената защита и така противно на случващото се на терена, взеха пълен актив от двете си срещи с армейците в групата. Този двубой за пореден път показа, че във футбола логиката много често отсъства.

Основната причина за загубата бе, че играчите в червен екип бяха прекалено напрегнати в желанието си да стигнат до победата. Вероятно заради негативните резултати напоследък. В изявите им липсваше спокойствие, което попречи да се стигне до повече чисти ситуации пред вратата на украинците. Необходима бе повече конкретика и индивидуална класа в предни позиции. Въпреки това със сигурност футболистите на Младенов стояха по-добре на терена и владееха инициативата. ЦСКА изигра добър мач в Украйна. Срещу себе си имаше отбор, който беше напълно освободен. За домакините сякаш нямаше значение дали мачът ще завърши наравно, или ще спечелят. Това личеше и от играта им и беше големият им коз. Без подобна тежест за задължителен успех на гърба си украинците изчакаха спокойно последните минути на двубоя, когато червените предприеха повече рискове, и с доза спортно щастие стигнаха до трите точки. Лам, който иначе бе много стабилен през целия мач, допусна грешка, която коства загубата. Вината разбира се не е само негова, като цялостната подредба на състава позволи на нападателя на Заря много елементарно да достигне до позиция фронтално срещу Бусато, откъдето не сбърка.

Като изключим тази ситуация обаче, ЦСКА бе разположен доста добре по терена, с много стабилна средна линия, диктуваща ритъма на събитията и централен нападател, който през цялото време ангажираше защитниците на противника. Липсваше обаче нужната изненада и импровизация на играчите в атака, която да доведе до повече чисти голови ситуации. Нещото, което разбрахме със сигурност от мача със Заря, е че тандемът Юга – Жеферсон е най-адекватният вариант за предмостието на червената отбрана. При тях е на лице най-добрата симбиоза от стабилност в защитен план и умения за изнасяне на топката, което дава повече пространства за офанзивните футболисти. В пореден двубой се прояви и слабата игра на Вилдсхут в завършващата фаза. Моето мнение за този футболист обаче е по-различно от всеобщото. Смятам, че това е състезател с доста добри качества за родните стандарти. Но проблемът, който има, е психологически.

В желанието си да бъде максимално акуратен и сигурен в действията си в края на атаките, той допуска прекалено много грешки. Това, от което има нужда, е до болка познато и на Стойчо Младенов, който и преди в кариерата си се е сблъсквал с подобни играчи. На нидерландеца са му нужни гол или два, които да го „отприщят“, да повишат самочувствието му и да му позволят да разгърне пълния си потенциал на „Армията“. С окончателното отпадане на ЦСКА от евротурнирите можем да заключим, че участието в групите на Лигата на конференциите доста повече попречи, отколкото помогна на представянето на тима в първенството. Винаги е добре, когато достигнеш до международната сцена, но трябва да си готов за това. Този отбор на армейците все още не е, а привържениците трябва да се въоръжат с търпение и подкрепа, докато всичко си дойде на мястото“

Георги Василев, в-к „Тема спорт“.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ