Скандал! Биталонистите може да не участват на Олимпиадата в Пекин заради министъра на спорта

биатлон красимир анев

Българска федерация по биатлон изпитва огромни затруднения непосредствено преди старта на олимпийския сезон. Притесненията този път не са свързани със състоянието на отбора и състезателите, а с липсата на нормално финансиране. Ситуацията поставя под въпрос участието на най-добрите ни биатлонисти в стартовете за Световната купа до края на годината, които ще определят участниците на игрите в Пекин идния февруари.

Имаше обещания от Министерството на младежта и спорта, че зимните федерации ще бъдат дофинансирани в последното тримесечие на тази година, за да завършат нормално квалификациите и подготовката си за олимпиадата в Пекин. Това обаче така и не се случва, а отговорността е на комичния служебен министър Андрей Кузманов, който за почти 6 месеца на поста не е направил абсолютно нищо за спорта. А Олимпиадата вече чука на вратата…

Зимните игри в Пекин са от 4 до 20 февруари 2022 г. и за тях MOK взе решение квотите да се определят до 16 януари, тъй че броят на нашите състезатели в китайската столица ще стане ясен след участието им в началните 6 кръга за Световната купа. Първият от тях започва след три седмици – на 27 ноември в Йостерзунд, Швеция, до Коледа предстоят още три из Европа.

Българската федерация си е поставила възможната цел да има максимален брой участници – 4 мъже и 4 жени на олимпиадата в Пекин, но това може да се случи само ако се осигурят обещаните средства за да се стартира във всички световни купи. В момента обаче, след няколко срещи с комичния служебен министър на спорта Андрей Кузманов и неговите заместници, все още не е ясно как и кога ще се подпомогнат зимните федерации. Това затруднява неимоверно организацията и логистиката на националните отбори в преследването на квоти за Зимните олимпийски игри в Пекин.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ