Маркиньос: Говорих с Тодор Янчев, скоро идвам в България

7 Dni Sport03.11.2021
ЦСКА - Зимбру, Маркиньос

Маркош Антонио Малашиас Жуниор – или по-известен у нас като Маркиньос, спокойно може да бъде определен като легенда на ЦСКА, а защо не и на българския футбол като цяло.

Халфът направи страхотна кариера у нас, като носи още екипите на Беласица, Локомотив София, Пирин, Монтана. Той бе много обичан от феновете, и то не само на тези на ЦСКА. Все пак най-бляскавите моменти той изживява с екипа на „червените“. С него има 115 мача и 19 гола и успя да стане шампион на България с „армейците“. Маркиньос има и 6 мача за националния отбор на България.

Бившият халф приключи с футбола преди няколко години и се прибра в родината си Бразилия. „Мач Телеграф“ го намери за коментар за събитията на „Армията“ на интересно място.

– Къде те намираме, много е ветровито?

– Здравейте, в момента съм на плажа в Рио. Точно отидох, тъй като времето е хубаво и става за плаж днес. А и съм в почивка.

– Следиш ли какво се случва с ЦСКА в последните години?

– Да, когато имам възможност, чета агенции, говоря с приятели и се интересувам не само от ЦСКА, но и от българския футбол. За последно гледах мача на „червените“ с Левски. Много ми харесаха тогава. Играха с желание и успяха да направят обрат. За съжаление не съм гледал мачовете след това и не мога да кажа дали се представят добре. Но, когато видях загубата от Локо Пд, се изненадах много. ЦСКА много рядко губи на „Армията“.

– Направи ли ти нещо впечатление в играта на ЦСКА не само срещу Левски, но и в мачовете, които си гледал.

– Да, няма играчи, които да правят финтове. Имам предвид такива, които да се надиграват едно в едно със защитника. Много рядко има такива ситуации. Според мен това е минус за футбола в България. Например в момента не виждам такъв като Удожи. Той можеше да финтира всеки. Беше непредвидим. Можеше и да се освободи от всеки защитник и да създаде положение. Сега при положенията стават повече от грешки на съперника.

– Все пак в последните 2 години България вкара по два отбора в групова фаза на евротурнири. ЦСКА и Лудогорец се представят добре…

– Да, това е супер. Много се радвам. Това е добре не само за ЦСКА и Лудогорец, но и за българския футбол като цяло. Локо Пловдив също се представя силно. Трябва да има конкуренция. Аз съм цесекар и винаги ще бъда. Но се радвам на успехите на българските отбори в европейските турнири.

– Когато ЦСКА загуби мач, особено на „Армията“, винаги има драма. Помниш ли как беше, когато ти носеше екипа на „червените“?

– Да, винаги е било така. Всеки очаква ЦСКА да спечели и когато не го направи, става много напрегнато. Но това е спортът, случва се. Е, зависеше и от кой отбор пада ЦСКА. Все пак, когато паднахме от по-силни европейски отбори, нямаше проблем. В България беше по-различно. Но не трябва да го отнасят треньорите. В последните години много често се сменяха треньорите на ЦСКА. По мое време също имаше такъв период. Беше странно. Сега в Бразилия има правило. То гласи, че един отбор не може да сменя треньора си повече от два пъти в рамките на един сезон. Съгласен съм с това правило и го подкрепям.

– Говориш ли си с хора от България?

– Да. Скоро се чух с Том. Той продължава да играе там. Поговорихме си, посмяхме се. С Тодор Янчев също се чуваме. Но много рядко си говорим за футбол. За всичко останало – да, но не и за футбол (смее се). Имам планове да посетя България скоро. По-работа за агенцията, разбира се, но и да видя многото мои приятели.

– Друг твой бивш отбор – Локо София, се върна в елита. Следиш ли техните изяви?

– Радвам се, че Локо София се върнаха в елита на България. Колко мога, да – следя. Трудно ми е да гледам мачове заради часовата разлика, а и имам доста работа в Бразилия.

– С какво се занимаваш в Бразилия?

– От няколко години започнах да изграждам мениджърска агенция. Полека започнаха да се случват нещата. За съжаление пандемията доста попречи, но се справям. Имам няколко играчи, които в момента играят в България. Мисля, че са 5-6. В Локомотив София, в Спартак Варна. Иначе имам и други футболисти. Нещата се развиват. Имам планове за разрастване. Надявам се да се осъществят. Освен това работя и в кметството на регион Кампо-Гранде. В България няма такава длъжност, но съм нещо като човека след кмета на региона. Следя нещата и нося отговорност.

– Предстои важен мач за ЦСКА срещу Зоря Луганск в Лигата на конференциите. Каква е твоята прогноза?

– Аз винаги съм оптимист. Смятам, че ЦСКА ще спечели с 2:1 в Украйна. Няма да е лесно, но Стойчо Младенов знае как да печели мачовете.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ