Руснаците полудяха. Ирина Винер едва оцеляла на Световното

7 Dni Sport30.10.2021
Ирина Винер

Депутатът от Държавната дума Дмитрий Свищев коментира победата на руската състезателка Дина Аверина в многобоя на Световното първенство по художествена гимнастика в Япония.

„Искам да поздравя нашите известни гимнастички! Гордеем се и с двете сестри! Това е победа за цялата федерация по художествена гимнастика. Съдийските скандали със сигурност не бяха от полза на момичетата. Но те се оказаха истински бойци. Сега малките момиченца служат за пример за много здрави мъже. Нашите спортисти вече са идоли за момчета и момичета“, каза Свищев пред „Спорт Експрес“.

Свищев призова и за разработване на нови специфики на съдийството в художествената гимнастика.

„Разбира се, можем да кажем, че тази победа е отговорът на всички критици. Неучастието на някои страни е проява на слабост от страна на треньорите им. Самите спортисти нямат нищо общо с това. Това предполага, че служителите на тези спортни федерации смятат, че не могат да загубят от руснаците. За съжаление в гимнастиката решението на съдията може да бъде повлияно от много фактори. Тук е необходимо да се разработи нова специфика на съдийството, при която най-силните състезатели ще бъдат застраховани срещу грешки и провокации“, каза още Свищев.

23-годишната рускиня зае първо място, като натрупа 108 400 точки. Дина Аверина стана 18- кратна световна шампионка и счупи рекорда на Евгения Канаева по брой златни медали от световни първенства.

В същия момент ръководителят на Всеруската федерация по художествена гимнастика Ирина Винер-Усманова коментира победата на Дина Аверина: „Днес Дина се представи блестящо, на 3 точки разстояние от второто място. Вчера се справихме страхотно. Състезанието премина успешно, най-важният медал беше в многобоя. Всички критики срещу нас сега ще останат в сферата на легендите. Сега те са без значение за пресата, за никого. Мнозина се усъмниха в нашите момичета, сега не могат да се съмняват! Ние спечелихме! Как психологически оцелях на това световно първенство? Не бих пожелала подобни преживявания на никого “, каза Винер-Усманова пред „Спорт експрес“.

Олимпийската шампионка и депутат от Държавната дума на Руската федерация Светлана Журова коментира победата на Дина Аверина в индивидуалния многобой.

„Основното нещо не е рекордът, а победата. Дина е страхотна, мога само да я поздравя за 18-то злато на Световното първенство! Съдиите не успяха по никакъв начин да спрат превъзходството на нашите състезатели. Ще й помогне ли това световно първенство психологически след Олимпиадата? Там Дина дори се разплака и се притесни, но каза, че ще остане за следващите мачове. Мисля, че това е сериозно решение, поради което тя се настрои за Световното първенство по различен начин. Този турнир за нея е стъпка в бъдещето с отношение към Олимпиадата. Това е феноменален резултат. В художествената гимнастика във всеки един момент можете да бъдете спрени от някаква контузия, така че й пожелаваме успех по пътя към Олимпиадата в Париж“, каза Журова.

„Труд“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ