Мария Петрова с щастливи вести за България. Вече сме водещи, а не следваме.

7 Dni Sport25.10.2021
Мария Петрова

Трикратната световна шампионка по художествена гимнастика Мария Петрова даде обширно интервю за страницата на родната федерация преди Световното първенство в Китакюшу и Конгреса на международната федерация по гимнастика. На Конгреса, който ще е между 5 и 7 ноември в Анталия Петрова ще спори за място в техническия комитет на международната федерация. В момента бившата гимнастичка е президент на техническия комитет на европейската гимнастика.

„Имайки представители на такива позиции в Техническия комитет, ние ставаме водещи, а не следваме.“

„Това е логичното развитие за човек в позиция като моята, а именно член на Международна комисия, представляващ България. От 2005 година година работя в структурите на Европейската художествена гимнастика, като последните четири бях и все още съм Президент на Техническия комитет на Европейската гимнастика“, каза Петрова.

„За да станеш член на Техническия комитет се изисква опит, владеене на чужди езици, социални умения и дипломация. Нашата работа е наистина в сянка- ние сме тези, които сме на места, на които се „коват“ и създават правилата. Ние сме пунктът, от който може да се черпи информация, а вие знаете колко е важна в днешно време информацията. Хората, работещи на такива позиции трябва да притежават гъвкавост, дипломация и твърдост. Нужно е да се сработиш с хора от различни страни, с различни манталитети, различна култура.

Да успееш да представяш страната си по най-добрия възможен начин, да работиш за развитието на художествената гимнастика в света, изслушвайки и уважавайки другите. Моята досегашна позиция бе свързана и с развитието на Европейската гимнастика. Организиране на тренировъчни лагери, курсове за треньори, технически семинари, както и организация и правила за провеждане на Европейски първенства. Отговорностите към Световната федерация са: организация на интерконтинентални и международни съдийски курсове, Световни купи, Световни първенства, Олимпийски игри“, добави тя.

„Когато една страна има представители на такива длъжности, това дава по-силен облик и приемане на самата страна и нейните спортисти. Тези позиции ни дават място в елита на художествената гимнастика. Както споменах, имайки представители на такива позиции ние ставаме водещи, а не следваме!“, добави бившата гимнастичка.

„Бих искала този спорт да стане по-разбираем и достъпен за повече момичета по целия свят. Бих искала да запазим уникалността на художествената гимнастика, а именно артистичността, редом с нейното развитие. Страхувам се, че с това развитие само и единствено на трудността в композициите на гимнастичките, те един ден няма да знаят, нито да помнят, че нашият спорт се нарича художествена гимнастика и е тясно свързан с музиката и изграждането на образ. Мисля, че опита ми в организационните структури, че владея английски, френски и руски, не на последно място името ми като многократна световна и европейска шампионка, както и участничка на две Олимпиади“, коментира още Мария Петрова.

Тя трябва да наследи в Техническия комитет друга трикратна световна шампионка – Мария Гигова.

„Мария Гигова беше тази, която ми даде и посочи пътя. През 2001 година именно тя покани мен, Илиана Раева и Лили Игнатова за членове на УС на БФХГ. Тя винаги ме е съветвала и подкрепяла в нужда. Искрено съм й благодарна“, добави тя.

„Гимнастиката стана много динамична и трудна и това много ми харесва. Днешните гимнастички са повече атлетки. Промени се най-вече в посока трудност с тяло и наситеност на движенията. По мое време, 90-те години, художествената гимнастика наред с трудността имаше и харизма и емоция, с която владееше хората и феновете. Смея да твърдя, че изработването на една трудност с тяло не е по- сложна от това да изразиш движение със смисъл, което да вълнува и докосва. Да изградиш образ в композицията, който да остане в спомените много години наред“, сподели още трикратната световна шампионка.

През Конгреса на ФИГ в Япония предстои световно първенство по художествена гимнастика от 27 до 31 октомври.

„Имайки предвид, че Световното първенство е след Олимпийските игри, мисля че ще бъде много интересно състезание. Някой ще участват за реванш, други за задържане в челните позиции. Смятам, че българският ансамбъл е най-силният отбор за момента и се надявам да утвърдят шампионските си места. Боряна Калейн има голям шанс за медал в многобоя, но за мен винаги е било най-важно те да успеят да изпълнят всичко, което е поставено в съчетанията им по най-добрия възможен начин, наслаждавайки се на самото участие. Тогава медалите неминуемо ще дойдат“, завърши Петрова.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ