„Бях сигурен, че ще уволнят Дамбраускас“

7 Dni Sport25.10.2021
дамбраускас

Бившият наставник на Лудогорец, Левски и Миньор (Перник) Стойчо Стоев говори по актуални теми от българския футбол. Някогашният нападател на Локомотив (София) призна, че е очаквал раздялата между шампионите от Разград и Валдас Дамбраускас. Той добави, че не оценява представянето на ЦСКА в групите на Лигата на конференциите като положително.

„Балканският манталитет е проблем за чуждите треньори, тъй като той е специфичен. В Лудогорец критерий за успех е влизане в ШЛ, всичко друго се приема за неуспех и в един момент треньорът е на пиедестала за уволнение. Мачът в Гърция в Олимпиакос беше на доста добро ниво, след това се падна Малмьо, не е толкова сериозен отбор, това в някаква степен е провал. И оттам вдигнаха мерника на Дамбраускас, бях сигурен, че ще го уволнят. Каквито и неща да се изтъкват, в Лудогорец целта е само ШЛ. Там няма нужното търпение и затова идват тези смени.

С чужденци се работи трудно, няма как да не се работи трудно. В Лудогорец чужденците са от доста различни етноси – различна култура, поведение, не е лесно в никакъв случай. Не бих казал, че представянето на ЦСКА е положително, все пак имат само 1 точка. Изключвам Рома, другите отбори не бих казал, че са на по-сериозно ниво от ЦСКА. Стойчо Младенов все пак е отскоро, трябва му време да изгради желания от него облик.

След напускането на Васил Божков Левски изпитва сериозна финансова криза, те не могат да си позволят да вземат качествени футболисти – не говоря българи или чужденци. Сега Левски е малко по-добре, но е твърде рано да се говори какво ще се случи. Надявам се, че след влизането на сериозни спонсори нещата малко ще се нормализират.

Трудно се работи по принцип във финансов колапс, изпитал съм го. Трудно е, а изискванията и очакванията са големи, а ти нямаш нужния потенциал да задоволиш всичко. Времето е пред Левски, говоря най-вече за пролетта, тогава ще бъде важен момент за тях.

Когато говорим за детско-юношески футбол, не можем да сравняваме нашите клубове и тези в Западна Европа. В коя школа има трима кондиционни треньори, двама треньори на вратарите, индивидуални треньори на нападателите, на защитниците, диетолози, кондиционен треньор, как да се сравняваме с другите? Нямаме пари, ами нямаме. Много е трудно. От времето на Димитър Бербатов, Стилиян и Мартин не можем да изкараме футболист в сериозен европейски клуб. Това е истината. Понякога си принуден да вземеш чужденци“, каза Стойчо Стоев в „Студио дерби“.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ