Истината за новия стадион на ЦСКА

7 Dni Sport23.10.2021
Стадион "Българска армия"

ЦСКА ще има нов стадион до средата на март 2021 г. – това обяви преди две години собственикът на клуба Гриша Ганчев. Половин година след този срок осъществяването на модернизацията на „Българска армия“ изглежда пред задънена улица.

Думите на Ганчев дойдоха покрай кметските избори в София през есента на 2019 г., когато имаше скоростно задействане на първите стъпки към предоставяне на зелена светлина пред клуба, като дори беше съобщено, че главният архитект на столицата Здравко Здравков е издал виза за проектиране.

И клубът, и държавата заявиха желание и готовност да пристъпят към следващата ключова стъпка – учредяване на съвместно дружество, в което клубът трябва да осигури средствата (около 23 млн. лева), а държавата – терените. Всичко обаче спря някъде там, макар двете страни да твърдяха, че е въпрос само на формалност да се подготвят документите.

В момента картината е различна и се забелязва напрежение. Държавното дружество „Сердика спортни имоти“, което има договор с ЦСКА за дългосрочното ползване на „Българска армия“ и тренировъчната база в Панчарево, твърди, че клубът дължи пари. Пред „Дневник“ от дружеството дори заявиха, че то „ще бъде принудено да търси правата си по съдебен ред“.

Адвокатът на ЦСКА Станислав Трендафилов отговори, че клубът е изпълнил всичко, което се изисква от него. Позицията е, че червените са направили вложения за около 4 млн. лева – основно в базата в Панчарево, които следва да бъдат признати като инвестиции и приспаднати.

Съдружници или съперници

Преди седмица министерството на спорта (ММС), което е принципал на „Сердика спортни имоти“, обяви публично, че дружеството е застрашено заради несъбрани вземания. Топката беше пратена в полето на ЦСКА с думите, че футболният клуб е отговорен за 95% от общо 3 965 192, 62 лева несъбрани вземания към 31 декември 2020 г.

Интересното е, че през лятото от „Сердика спортни имоти“ обявиха пред в. „Сега“, че „към 22 юли 2021 г. съгласно действащия договор за наем, ПФК „ЦСКА-София“ има неизпълнени задължения в размер на 2 257 106.00 лева“.

Потърсени за уточнение пред „Дневник“, от дружеството съобщават, че през април тази година е подписан протокол, според който „Сердика спортни имоти“ „ще приеме направени подобрения в размер на 3 367 321,29 лева, ако в срок до 30.04.2021 г. се представят необходимите първични счетоводни документи“.

„Ако бяха представени тези документи и приети цитираните подобрения, задължението на ПФК „ЦСКА СОФИЯ“, към 30.04.2021 г. би било в размер на 1 978 338,11 лева“, гласи отговорът на държавното дружество, предоставен до „Дневник“ чрез ММС. От там добавят, че към 30 септември 2021 г. задълженията на ЦСКА са 2.47 млн. лева.

От дружеството казват още, че според подписания в първите дни на 2018 г. договор за дългосрочно ползване на базите ЦСКА е длъжен да направи инвестиции от 360 хил. лева на Панчарево и 740 хил. лева на „Българска армия“, като това е извън месечния наем от 62 хил. лева.

„Цитират се подобрения в размер на 3 367 331,29 лева само на спортната база Панчарево, без да се представят първични документи, което не дава възможност на ССИ ЕАД да приеме и осчетоводи направените подобрения“, казват от дружеството.

Адвокатът на ЦСКА Станислав Трендафилов заяви пред „Дневник“, че вижда съществено разминаване във всички числа, представени от „Сердика спортни имоти“. Той твърди, че ЦСКА освен, че е направил подобренията, е предоставил и документите пред дружеството.

„Факт е, че те знаят много добре стойността на направените подобрения. И за да цитират конкретна сума до стотинка, значи разполагат с документацията. А какво съпоставят, какво приемат и какво не – нека те да обяснят“, каза Трендафилов.

Ще има ли стадион

В тази обстановка Трендафилов казва, че трябва да се гледа голямата картина и голямата цел. По думите му ЦСКА е превърнал базата в Панчарево от залесена поляна в модерен тренировъчен център и сега клубът иска да направи същото и с намиращия се в лошо състояние стадион.

„Виждате, че докато правехме подобренията, нямаше никакъв проблем. Стадионът изисква цялостна реконструкция и в момента, в който тръгнахме да правим постъпки в тази посока, започнаха да излизат неясноти“, каза той.

От „Сердика спортни имоти“ заявяват, че са направили всичко необходимо за учредяването на съвместното дружество – оценка за стойността на имотите, подготвен проект на учредителен договор и устав. „За да се продължи напред, е необходимо ПФК „ЦСКА СОФИЯ“ да заплати натрупаните задължения към „Сердика спортни имоти“ ЕАД и 25% от капитала на новото дружество. Тъй като до настоящия момент ПФК „ЦСКА СОФИЯ“ не предприема необходимото, дружеството „Сердика спортни имоти“ ЕАД ще бъде принудено да търси правата си по съдебен ред.“

Трендафилов отговори, че ЦСКА няма от какво да се притеснява. „Тези инвестиции са видими и могат да се оценят във всеки момент. Не мисля, че е логично да се водят съдебни дела, при положение, че всички твърдят, че искат базата и стадионът да се модернизират. Притеснява ме по-скоро не дело, а отношението на държавно дружество въпреки заявяването на желание. Виждам огромни разминавания, в които не мога да се ориентирам. Личното ми мнение е, че се създават спънки и се пречи да се направи стадионът.“

„Призовавам всички – и фенове, и държавата, да седнем и да направим пътеката. Заради някакви дребни числа спираме наистина голямото – да строим стадиона“, каза адвокатът.

Трендафилов допълни, че „има осигурено финансиране, което с изключителни трудности нашите собственици задържат“. През 2019 г. Ганчев заяви пред „Капитал“, че финансирането е налично – 10 милиона евро собствени средства и 20 милиона от датски инвестиционен фонд.

„Нито ще се откажем, нито имаме притеснения от съдебни битки. Но за мен е абсурдно, при положение, че целта е да се обединим в единствено по рода си дружество и да направим нещо, което от много години не е правено, а България да има стадион от четвърта категория“, добави Трендафилов.

Автор: „Дневник“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ