Станислав Костов: Да, ще кажа истината за раздялата си с Левски

7 Dni Sport21.10.2021
Левски Славия (18) станислав костов

За нападателя на Пирин Благоевград Станислав Костов предстои по-емоционален мач.

Голмайсторът ще се изправи за първи път срещу Левски, след като напусна „сините“. Слави разкри пред „Гонг“ причината да реши да си тръгне от „Герена“.

Той говори за предстоящия мач, за ситуацията в Пирин и националния отбор.

– Предстои доста емоционален мач за теб. За първи път се изправяш срещу Левски след напускането си. Какви чувства бушуват в теб в дните преди срещата? 

– Наистина за първи път се изправям срещу Левски, след като съм играл там. Аз съм професионалист. Това е мач като мач. Излизам и давам максимума от себе си за отбора, в който съм в момента. А това е Пирин. Приемам го като нормален мач.

– Загубихте от Локомотив Пловдив и не се намирате в никак добра ситуация. Точки срещу Левски изглеждат важни за вас?

– Преди мача с Локомотив имахме добра серия, четири мача без поражение. Играехме добре. Локо Пд си е Локо Пд, но мачът за мен беше доста равностоен. Мога да кажа, че дори сами се бихме. Правим глупости и това нещо трябва да приключи.

– В отбора сте събрани доста опитни футболисти. Коментирате ли си помежду как бихте могли да излезете от тази дупка? 

– След всеки мач имаме разбор, коментираме. Като дойде мачът допускаме елементарни грешки и страдаме всички. Имаме качествени играчи и мисля, че ще излезем от този лош период. Съвсем скоро всичко ще бъде наред и Пирин ще започне да печели повече точки.

– Като че ли беше по-труден преходът за Пирин от Втора лига към елита? Въпреки че ти миналия сезон не беше в отбора… 

– Има наистина доста опитни играчи, но нивото между Б и А група е доста различно. Във всяко първенство, когато даден отбор се изкачи в по-горна позиция, винаги има проблеми. Ще го преболедуваме това. С опита, желание и хъс ще преобърнем нещата. Не искам да се оправдавам с късмета, но виждате и с Ботев Враца. Те не минаха центъра през първото полувреме и пак ни вкараха гол. След това се затвориха и стана трудно.

– Победа или дори добро представяне срещу отбор от калибъра на Левски може ли да повлияе добре на Пирин чисто психологически и оттук нататък да започнете да трупате точки? 

– Разбира се. Всички знаем какъв отбор е Левски. Един от грандовете. Най-големият отбор в България. Ние обаче не се притесняваме. Надявам се да изиграем добър мач и след това да тръгнем във възходяща линия. Ние и срещу ЦСКА се представихме на „Армията“ страхотно. Там с човек по-малко играхме добре. Срещу Лудогорец у дома също се представихме добре. Не мога да кажа, че сме слаб отбор и играем слаб. Просто някъде нещо не се получава и допускаме разконцентрация и грешки. След това страда целия отбор.

– Станимир Стоилов се завърна на „Герена“. Всеобщото мнение е, че при него Левски има съвсем различно лице. Как виждаш ти процесите в клуба? 

– Г-н Стоилов е един от най-добрите български специалисти. Доказал се е навсякъде. Сигурен съм, че Левски ще става все по-добър. Надявам се в събота ние да сме по-силните от двата отбора.

– Ти си играл под ръководството на Мъри в Ботев Пловдив. Какво ти е мнението за него като треньор? 

– Бях доста млад играч при него. Имам страхотно мнение за него. Левски и при него играе добър футбол. Надявам се Левски да израства като отбор и да радва хората.

– Съжаляваш ли, че беше принуден да си тръгнеш от Левски? И защо се стигна до решението ти да напуснеш? 

– Това беше мое решение. Доста хора ме нападнаха, казаха, че си тръгвам заради заплатата, а това не беше така. Левски като клуб можеше да изпрати по по-различен начин човек като мен, който е вкарал 24 гола за един сезон и е станал голмайстор. Не си спомням откога Левски не е имал голмайстор българин. Аз винаги съм бил мъжко момче. Имах среща с г-н Сираков. Той ми предложи едни финансови условия, но ми каза, че трябва да отида и да проведа мъжки разговор с Георги Тодоров, който тогава беше треньор. Аз отидох и той ми каза, че Найджъл Робърта е млад, перспективен и трябва да играе, за да го продаде Левски. Ако го продаде, оставам аз и Илия Димитров и ще се борим за титулярно място. Мен това не ме устройва. Аз не мога да чакам даден играч да бъде продаден и да стоя резерва. Видяхте, че цяла есен той не беше продаден, а чак пролетта. Това мен не ме устройваше. Аз искам да играя футбол. Не мога да стоя резерва и да чакам някой да бъде продаден. Не искам да съм в Левски, за да живуркам и да казвам, че съм играч на Левски. Не съм най-добрият централен нападател на Левски, но искам нещата да са равнопоставени. Ако е така, да се борим. При това положение нямаше да има битка за титулярно място.

Това бяха думите на Георги Тодоров. Знаете, че преди това имах пререкания с него, за което се извиних. Нямаше как да приема това нещо. Според тях може би Робърта да е бил по-добрият футболист, но мен това не ме устройваше. Не мога да стоя край тъчлинията и да влизам по 10-15 минути. От голмайстор на първенството да получавам храчки в лицето, може би, от някои фенове. За 10 минути не можеш да покажеш истинското си лице и оттам стават проблем. Знаете публиката на Левски, че е темпераментна. Реших да си тръгна с високо вдигната глава. Тръгнах си като голмайстор на Левски, през предната врата. Пак казвам, че Левски можеше да ме изпрати по един по-добър начин.

– Обиден ли си на някого в Левски? 

– Не. Няма на кого. Това са нещата. Нормално е за футбола. Аз съм горд от престоя си в Левски. Станал съм голмайстор с 24 гола за един сезон. Ще разказвам един ден на децата си, че техният татко е бил голмайстор на най-великия клуб в България!

– Оценката на феновете като че ли е най-важна, а ти все още си любимец на привържениците на Левски. Ще ти липсва ли Сектор „Б“ в събота, защото съм сигурен, че щеше да те посрещне подобаващо? 

– Със сигурност ще ми липсва. Аз не мога да знам каква ще бъде реакцията на феновете спрямо Станислав Костов. Аз винаги съм давал всичко от себе си за Левски и публиката. Винаги съм отдавал значимото на феновете. Надявам се да съм оставил в тях по-добри впечатления и повечето да си спомнят за Станислав Костов като за голмайстора на първенството, като човек, който слаб или силен, е дошъл на „Георги Аспарухов“ и е вкарал 24 гола. Щеше да ми е по-добре да има публика, но от друга страна феновете са 12-ия играч на Левски и много помагат на отбора. Доста пъти печелехме благодарение на публиката. За Пирин е по-добре сегашната ситуация.

– Страницата „Левски“ затворена ли е за теб? 

– Не мога да кажа подобно нещо. Левски обаче разчита на по-млади и перспективни играчи, за да ги развие и продаде. Сега съм в Пирин, обичам Пирин. Пирин ми е дал много. Тази тема засега няма какво да коментирам. Пожелавам успех на Левски. Аз като фен на този клуб се надявам отново да има европейски вечери, да ходим на стадиона и да подкрепяме отбор.

– През миналия сезон беше в чужбина. Със сигурност ти беше тежко, тъй като заради пандемията беше отделен от близките си. Какво те научи този период? 

– Наистина ми беше много тежко. Бях сам, без семейството ми. Научи ме на доста неща. За първи път излязох в чужбина, исках да видя как е, какво е. Малко по-различно от България е. Реших обаче да се завърна тук.

– От началото на сезона показа головата форма, която имаше и на „Герена“. 5 гола и 2 асистенции. Няма как с това представяне да не си попаднал в радара на Ясен Петров… 

– Последните мачове успях да вкарам голове. Тук е моментът да благодаря на моите съотборници. Винаги съм казвал, че централният нападател просто завършва атаките на отбора. Щастлив съм, че моите съотборници ми подават. Най-често Манолев. Доволен съм, че се спрявам добре. За националния отбор – България е над всичко. За мен ще е чест, ако треньорът реши да ме повика. Виждате, че се работи добре, израстваме. Поздравления за г-н Петров. Надявам се националният отбор да върви все по-нагоре.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ