„Не спечели битката, но спечели войната“

7 Dni Sport19.10.2021
григор димитров

Измина една впечатляваща седмица за Григор Димитров, който отново напомни за най-добрите си времена и заслужено игра на първия си Мастърс полуфинал от 2019-а година насам. Резултатите на първата ни ракета имаха сериозен отзвук в тенис средите, а в една от рубриките на Tennis Elbow Чарлз Блоуин-Гаскон прави резюме на представянето на хасковлията в Индиън Уелс:

„Българинът, който незнайно как вече е на, забележете, 30 години, пристигна без особени очаквания в Индиън Уелс за този Мастърс 1000 турнир и бе поставен под номер 23 в основната схема при мъжете. Харесва ни да мислим, че през 2021 г. това е доста точно и представително за човека, който е имал един или два живота в тениса, откакто бе приветстван на голямата сцена като Baby Fed.

Но изчакайте, ще стигнем дотам. Засега нека споменем, че ако Димитров пристигна в Индиън Уелс като номер 23, той игра на много по-високо ниво, отколкото мястото му в ранглистата предполага. В първия си мач той победи Даниел Алтмайер, което не е нищо особено, но след това продължи да надгражда с последователни победи над Райли Опелка, топ поставения в схемата Даниил Медведев и Хуберт Хуркач, за да се класира за полуфиналите.

Разбира се, това беше полуфинал на Мастърс, но двубоят срещу световния №21 Камерън Нори трябваше да бъде доста по-лесен от очакваното на такъв етап в надпревара от подобна категория. Не беше. След толкова много успехи Димитров загуби доста тежко с резултат 2:6 4:6. След като пътят бе наглед чист, за да може българинът да блесне.

Имайте предвид, че тези резултати не са изненадващи за никого, който следи кариерата на Димитров през годините. Изглежда, че играта му е създадена по поръчка, за да имитира тази на Роджър Федерер както по стил, така и по усет. И въпреки цялата красота както в играта на Федерер, така и в тази на Димитров, само първият имаше главната съставка за успех.

Българинът успя да достигне до лидерската позиция в световната ранглиста за младежи през 2008 г., след като спечели Уимбълдън и US Open, но успехът при юношите не е гаранция за успех и при професионалистите. По време на професионалната си кариера Димитров е спечелил осем различни титли, включително Финалния Мастърс през 2017 г. и Мастърса в Синсинати през същия сезон, като същевременно може да се похвали с три полуфинала на турнири от Големия шлем.

Най-доброто, което вероятно можете да кажете за Димитров, е, че той е натрупал 20 милиона долара от наградни фондове. И ако това ви се струва много, наистина е така. Всъщност Димитров се нарежда на 25-о място в историята на тениса по приходи от надпревари. Разбира се, това не го прави 25-ия най-добър тенисист за всички времена, но отново ще стигнем и дотам.

След големите си успехи при юношите Димитров започва да играе единствено и само на турнири в АТР Тура. Той е вдигал няколко титли, както бе споменато по-горе, и като цяло печели три мача на всеки два, които загуби. Неговото най-високо класиране в кариерата е номер 3, което достигна през ноември 2017 г., но прекара по-голямата част от последното десетилетие, левитирайки между №10 и №20. А в Индиън Уелс беше №28.

Да направите това в продължение на над 13 сезона, е забележително. Имайки предвид всички аспекти на професионалния тенис, Димитров се радва на превъзходна кариера. Животът му е уреден за поколения напред.

Изводът, до който достигнахме, е, че кариерата на Димитров цялостно погледната е била прекрасна. Привидно не е успешна само ако я сравните с тази на легендарни играчи като Роджър Федерер, Рафаел Надал, Новак Джокович, Пийт Сампрас, Андре Агаси и прочие.

Но кой точно тенисист може да се нарече добър, ако го поставите редом с тези величия? Димитров е един от най-добрите 1000 играчи на сингъл в историята минимум. Шегувате ли се, та това е страхотно! Димитров е невероятен тенисист и винаги ще бъде.

Кой друг от нас може да каже същото за своята професия? (И също така кой друг от нас може да каже, че е спечелил 20 милиона долара от наградни фондове?)

Димитров не спечели битката в Индиън Уелс. Но той спечели войната.“

Автор: Мирела Николова / „Тенис.бг“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ