Дамбраускас: В България сменят прекалено бързо треньорите. Домусчиев е изключителен

7 Dni Sport18.10.2021
дамбраускас

Валдас Дамбраускас бе уволнен от “Лудогорец” и вече се прибра в Литва. Там той даде интервю за Йосиус Линас от delfi.lt, където говори за престоя си в България.

“За мен престоят в “Лудогорец” е върхът в кариерата ми. Спечелихме титлата, суперкупата. Стигнахме и до плейоф за Шампионската лига, което не е малко. Разделихме се приятелски, без лоши чувства”, смята треньорът на шампионите.

“Това е човек, който много се вълнува от “Лудогорец”. Играчите и треньорите. Свръхинтелигентен. Въпреки че е зает много с бизнеса си, винаги намира време да се обади. Да пита как си. И всеки разговор завършваше с: Ако ти трябва нещо, ако мога да помогна с нещо, обади се, винаги съм с теб”, обяснява Валдас за собственика Кирил Домусчиев.

Според наставника проблемите дошли през септември, когато имало много контузени и той се разболя от коронавирус. Дамбраускас отсъства 2 седмици. “И дойдоха някои резултати, които са разколебали ръководството”, допълва треньорът.

Най-голямата изненада за него са бързите смени на треньори в българското първенство. “Наистина се разчита само на местни наставници. Не знам защо, не съм бил в кухнята на други отбори. България е футболна страна, интересът е огромен и се вижда всеки ден. Има традиции и известни футболисти от миналото. И много от тях стават треньори. За мен това е хубаво. Да се дава шанс на местните треньори. От друга страна, нямаш шанса да вкараш нов подход, нови идеи, които само могат да те обогатят. Най-голямата изненада за мен в България бяха смените на треньорите. Не им се дава никакво време. В някои отбори ги сменяха след един-два мача. Това няма как да вдигне нивото на футбола. Напротив, не се дава шанс на играчите да се адаптират и най-важното – да имат уважение към наставниците си”, обяснява Дамбраускас.

“Ще работя за всеки клуб, който ми даде шанс да се боря за титлата. За мен това е най-важното. Винаги съм искал да работя в клуб с амбиции за победа, растеж и да се подобрява. Откакто работя, не съм завършвал първенство под трето място. Имам 10 титли в три различни държави и няма как да си поставя по-ниски цели. Не ме интересува къде ще работя, в коя държава, важното е хората да имат същите цели като мен”, допълва Дамбраускас.

Вече се твърди, че може да поеме хърватския гранд “Хайдук” (Сплит). Има и оферта за националния отбор на Литва, но не смятал да я приеме.

Той твърди, че заместникът му Станислав Генчев трябва да получи шанс да води отбора по-дълго време. “Той заслужава. Показал го е с работата си. Напълно е готов за старши треньор. Той е бил футболист на сериозно ниво, много интелигентен, много знаещ за играта, за екстремни ситуации и за това какво е нужно на играчите в точно определено време. Станислав е един от най-интересните хора, които съм срещал във футбола. Щастлив съм, че работих с него и научих доста неща от него. Трудно е да си треньор на “Лудогорец”, но му стискам палци да се задържи дълго. Станислав е правилният избор и трябва да използва шанса си”, казва Валдас.

“Лудогорец” разгроми “Царско село” с 4:0 при поредния дебют на Любослав Пенев за столичани. Първото полувреме обаче завърши 0:0 и със скандал.

Кирил Десподов удари Ален Стеванович в гърба, след като той се опита да го фаулира. Това доведе до меле, в което Десподов се опита да ритне Иван Бандаловски, който се опитваше да успокои ситуацията. В крайна сметка Любослав Пенев лично се намеси да спре всичко. Главният съдия Ивайло Ненков, помощниците му Мартин Венев и Станислав Станев, четвъртият Драгомир Драганов и видеоасистентите Станислав Тодоров и Красимир Атанасов не видяха нищо спорно в ситуацията и всичко се размина с два жълти картона.

Бандаловски след това пусна клипа от ситуацията с доста язвителен коментар: Когато се правиш на мъж, а знаеш, че си жена и си на един шамар живот.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ