Насън Биляна получи знак от покойната си майка и стана шампион

7 Dni Sport16.10.2021
Биляна Дудова

Боркинята нищо не взе даром в този живот, но именно трудностите я направиха толкова непобедима на тепиха

Следващата й голяма цел е олимпийското злато, а тя знае как да сбъдва мечтите си

Ужасът я връхлита без предупреждение и тотално опустошава душата й. Няма лек за болката, никоя окуражителна дума не може да успокои кървящата й душа. Биляна Дудова прегръща майка си, осъзнавайки, че няма как да я откъсне от лапите на смъртта. Оттогава са минали 11 години, но спомените не избледняват. Много други хора на нейното място не биха успели да се изправят след фаталния психически срив.

Биляна решава да продължи живота си и да успява единствено в името на майчината любов, която пази в сърцето си.

Тези дни боркинята се почувства истински щастлива след толкова дълги години на изкуствени усмивки за пред хората. В живота й се случиха две прекрасни неща. Тя първо успя да

осъществи духовна връзка с жената, която й даде живот,

а след това спечели най-значимата титла в живота си, ставайки първа на световното първенство по борба в Осло.

Точно преди решителното състезание Биляна в полусън чува смеха на майка си. „За пръв път от 11 години, откакто съм без нея, ми се случи да осъществя контакт с майка си“, разказва Биляна. Тя се събужда и си казва, че това е знак, който не бива да пренебрегва. На сутринта и в часовете до схватката за титлата си повтарях наум: „Мамо, моля те, бъди с мен и ми дай сили да спечеля и да покоря света“.

Желанието й е изпълнено и на финала Биляна се справя със смятаната за фаворитка Акие Ханай, донасяйки по този начин първа световна титла за България след златния медал на Тайбе Юсеин през 2018 г. У дома шампионката е посрещната по подобаващ начин. Малките искат да се снимат с нея, големите я тупат по гърба, а

медиите ще се избият кой да вземе първото интервю

Но покрай цялата еуфория малцина се замислят какво точно й е коствало на Биляна, за да стигне до световния връх.

Навремето тя има всички основания да се откаже от трудния път и да го кара през просото, след като не може да разчита на родителска грижа. Решава да катери нанагорнището. Възпитава в себе си необходимата дисциплина, за да издържа на тежките тренировки, а таланта го има в изобилие.

Трите европейски титли са достатъчно добро доказателство, но големият успех все й се изплъзва.

Биляна изглежда по-подготвена от всякога да се изкачи на последното стъпало, след като е спечелила третата си европейска титла и точно тогава се получава сривът.

Биляна се самонаранява,

а медиите съобщават, че е направила опит за самоубийство. Истината е някъде по средата. Боркинята срязва ръката си, но не търси бягство от живота, а крещи на света, че не издържа на голямото напрежение. След това сама признава, че е изгубила увереност, изпаднала е в безтегловност и се е нуждаела от подкрепа, за да продължи напред. В лесните моменти винаги има тълпа около големите спортисти. В трудните често са принудени съвсем сами да потърсят спасението си. Голямата ни спортистка

отново разчита

на себе си

и на неколцината истински приятели, за да преодолее шока и да се завърне на победния път.

Тази година Биляна Дудова загуби спора за олимпийска квота с Евелина Николова, която впоследствие донесе бронзов олимпийски медал за България. Само няколко седмици по-късно Биляна най-сетне си взе това, за което мечтаеше, влизайки в клуба на най-успелите дами в световната борба. Въпросът е – а сега накъде?

За Дудова отговорът е съвсем лесен. След като си спечелил световна титла, остава само още една крачка до вечната слава. Боркинята вече мисли за олимпийските игри през 2024 г. в Париж. И е сигурна, че няма да отиде само и единствено да разгледа Айфеловата кула.

„В началото, когато ми беше най-тежко, си мечтаех за дните, в които ще побеждавам и ще печеля медали. Тези мигове дойдоха и аз се наслаждавам на успехите с цялото си сърце. Но не спирам и да

вярвам в

мечтите си

Следващата ми голяма такава е олимпийска титла. Вярвам, че мога да го постигна, защото всички досегашни трудности ме направиха силна“, категорична е новата ни световна шампионка.

В трудни моменти чете от молитвеник, който винаги е с нея
Биляна е едва на 13, когато за първи път влиза в залата за борба. Преди това се пробва в каратето, но не харесва особено много раздаването на ритници, а след това тренира и плуване. Голямата й страст извън спорта обаче си остават танците и винаги е първа писта на дансинга, ако й се удаде възможност.

Близките й я знаят като момиче, което обича да помага на околните. Не е забравила колко самата тя се е нуждаела навремето някой да й подаде ръка, когато парите й не стигат дори да си купи билет, за да отиде на тренировка. Сега е по-различно и Биляна не забравя да подаде ръка дори и когато не са я потърсили за помощ.

Боркинята преди време разкри пред „168 часа“, че

често чете от

своя молитвеник,

който винаги носи със себе си. Знамето на България също неизменно е в багажа й, готово винаги да бъде развято под звуците на родния химн. Засега единствено личният й живот изглежда позанемарен за сметка на спортните успехи. Биляна нито веднъж досега не се е хвалила с гадже, но и не изпитва притеснение от липсата на такова.

Млада е, има време да се изправи и пред това предизвикателство. Но почти сигурно това ще се случи чак след като спечели златен олимпийски медал. Пожелаваме й го от сърце!

„168 часа“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ