Казус с вот в ловно-рибарския съюз ще спасява конгреса на БФС

7 Dni Sport14.10.2021
Димитър Бербатов, Борислав Михайлов

Казус от гласуването в ловно-рибарския съюз, решен на 27 август тази година, ще е основният коз на БФС за признаването на легитимността на конгреса от вторник. Първите жалби се очакват да бъдат внесени до часове, като вече има адвокатска подкрепа от екипа на Димитър Бербатов.
Бербатов и Ивайло Дражев бяха категорични, че ще оспорват решенията и преизбирането на Борислав Михайлов, който спечели вота с минималните 11 гласа.

Ще бъде атакувано решението за недопускане на някои клубове до общото събрание, както и отказа да има балотаж между Бербатов и Михайлов, след като сегашният президент събра 241 гласа.
В началото на конгреса мандатната комисия обяви, че на конгреса присъстват 483 клуба, и така за успех от раз трябваха 242 гласа.
Във вота участваха обаче само 480 делегати и Михайлов бе обявен за победител.

Казусът съвпадал с решението по дело за ловно-рибарския съюз и още една организация, регистрирана по Закона за юридическите лица с нестопанска цел.

“Има съдебна практика в подобни случаи и тя е, че се броят единствено тези, които са участвали във вота”, категоричен бе вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев.

“Ако искат да се излагат, нека обжалват”, категоричен бе и Емил Костадинов след мача на националите със Северна Ирландия.
Според юристи обаче категорично е трябвало да има още един глас в полза на Борислав Михайлов.

“Съдебната практика в такива случаи е, че се броят гласовете “за”. Тримата отсъстващи са “въздържал се” и така отиват при тези “против” при определянето на половината от необходимите гласове. В момента Михайлов е избран с 50 плюс половин глас”, категоричен е опитен в подобни казуси юрист.

При положение че Бербатов спечели, то ще има за решаване още един сложен казус. Реално няма да има кой да организира следващото общо събрание, защото точки 2 и 3 от дневния ред на сбирката бяха приети с пълно единодушие, а те бяха за прекратяване на мандата на Борислав Михайлов и досегашния изпълком. Така реално ще остане единствено изпълнителният директор Борислав Попов, който пък няма право да харчи и стотинка без санкцията на управата.

От БФС отреагираха на появилата се в социалните мрежи информация, че ФК “Тича” от Варна е участвал неправомерно на конгреса, а е и издигнал Михайлов за президент. Той не съществувал 20 години, написа бившият му президент Алексей Соловьов, който призова от екипа на Бербатов да му пишат на лични съобщения.

Всъщност ставало въпрос за МФК “Тича”, който е действащ член на БФС и вписан в регистъра на Министерство на младежта и спорта на 19.3.2020 г. с регистрационен № 155-203 и негов представител е Марти Иванов.

Един човек се е опитал да влезе на конгреса с чужда лична карта, като в него е била и делегатската карта на истинския представител на клуба. Той бил нахлупил маската до очите си и се опитал да се вмъкне.
Представителят на “Балкан” (Белоградчик), един от клубовете, които издигнаха Бербатов се оплака, че не е допуснат.

В последният момент старши-треньорът на тима, който трябвало да присъства на общото събрание бил карантиниран. Новият представител има всички документи до промяната, делегатската карта на колегата си, но така и не успял да влезе в залата.

Човекът се чудеше как в пандемична обстановка не може да се реагира достатъчно бързо. На всичко отгоре организираният транспорт така и не го взел, а той чакал на определеното място. Той си организирал собствен превоз, но остана в дъжда пред НДК.

Невалидната бюлетина е и за двамата. Най-голямата изненада при броенето на бюлетините била единствената невалидна. В нея делегатът соломоновски гласувал и за двамата основни претенденти.
Имало и още една, която се опитали да обявят за невалидна, но в крайна сметка след намесата на наблюдаталите на преброяването била прибавена към гласовете на Бербатов. За първи път в историята половината претенденти се отказаха да участват във вота още преди да е започнал.

Всъщност със сигурност трябва да има още един конгрес в най-близко време, защото на този нямаше точка за приемането на бюджета на централата.

Всичко обаче зависи от съдебната зала около резултатите от този.
При положение че изпълкомът не бъде вписан, няма да има кой да отмени този на 16 март, който отново е изборен.

Подобен казус имаше преди повече от 12 години, когато Христо Порточанов блокира избрания изпълком на БФС. Заради това на работа бе оставен вече покойният международен съдия Стефан Орманджиев от старата управа, като това продължи над година.

Порточанов бе един от претендентите на този конгрес, но получи само 8 гласа. “Поне разбрах кои са ми приятелите”, коментира с доста тъга в гласа бившият президент на “Нефтохимик”.

Промените на конгреса най-бързо ще засегнат областните съвети на БФС, и то в най-близките дни. Първите за смяна вече са набелязани.
Резултати за вота за изпълком не бяха съобщени, под предлог че били много хора.

Най-малко гласове обаче е събрал бившият рефер Стефан Апостолов, бивш депутат от ГЕРБ и син на кмета на Симитли Апостол Апостолов. С най-много гласове от управата е отпаднал бившият президент на БФС Валентин Михов, а след него е бил секретарят на професионалната лига Атанас Караиванов.

В новата управа влязоха четири нови имена, което означава, че 1/3 от състава бе подменен. Трима от досегашните членове обаче нямаше как да участват във вота – Панайот Рейзи заради присъда, Венци Стефанов – заради навършени 70 г., и Петър Величков – минал в екипа на Бербатов.

„24 часа“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ