Опасен прецедент в Левски. Дано тази грешка повече не се повтаря.

7 Dni Sport13.10.2021
Наско Сираков

Снощи Борислав Михайлов спечели изборите за президент на БФС и ще получи шанс да развива най-популярната игра у нас така, както само той умее. Дали ще има преповтаряне на изборната церемония, или не – ще реши съдът, а дотогава резултатите са ясни: 241 клуба дадоха своя вот за бившия национален вратар. Редом до редица други беше и гласът на Левски.

Да, той имаше еднаква сила като този на Челси (Брестовене), например, но проблемът е друг. Подкрепата към Михайлов дойде еднолично. Едно 40-годишно приятелство пренебрегна фенска маса №1 в България. А когато имаш подобен актив зад гърба си, някак си идва неестествено да махнеш с ръка и обезличиш мнението на тази общност.

Новият-стар президент на БФС е „синя“ легенда. Има го и това левскарско ДНК, което е предал на своя син. Обича Левски и никога не го е крил. Същото важи и за добрия му приятел Наско Сираков. Поведението му беше мъжкарско и подкрепи своя събрат в критичен момент.

В този миг обаче Вълка направи грешка, тъй като не съумя да разграничи личното от строго професионалното. Пренебрегването на феновете е опасен прецедент. До този момент привържениците усещаха донякъде ролята си на „Герена“. Даряваха пари за спасението на клуба, участваха при изборите за нови екипи, купуваха виртуални билети, бяха на стадиона в победи и загуби…

Но този път клубът не действа като едно цяло. Толкова съдбоносен избор си остана само в ръцете на мажоритарния собственик. При това не чух и да е имало специално събрание на УС, където да се попита какво е мнението по този въпрос и на Тръст „Синя България“, да кажем – друг от акционерите в столичния тим.

Нека си спомним и за призива от фракцията „Ултрас Левски“, която също подтикна за действия различни на тези, които предприе Сираков. А фактът, че буквално до началото на извънредния конгрес ръководството не обявяваше своя фаворит в изборната битка, лично за мен ми изглежда на опит за минаване между капките и избягване на евентуално фенско недоволство.

Грешката обаче е направена. Оставени в миманса бяха хиляди „сини“ мнения. Неестествено звучи как клуб, чиито фенове често скандираха „трибуквието“ за БФС през годините, изведнъж подкрепи същата тази система. А демокрацията винаги е лежала в основата на цялото историческо съществуване на Левски.

Заради приятелството си с Михайлов, Сираков демонстрира леки признаци на диктатура. Нека не забравя, че колкото и да са безценни в този миг, той и Станимир Стоилов няма как да решават вместо хиляди, защото не те са Левски, а ТЕ – симпатизантите на столичния гранд, които никога не трябва да остават със запушена уста. Дори понякога това да навреди на дадени лични интереси.

Дано тази грешка повече не се повтаря.

Автор: Ивайло Димитров / „Топспорт“За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ