Христо Стоичков след титлата на Франция: Националните отбори няма да загубят чара си

7 Dni Sport11.10.2021
Христо Стоичков, Карлес Пуйол

Христо Стоичков завърши турбулентната седмица от звездни интервюта с финала на Лигата на нациите. В още една драма Франция обърна Испания с 2:1 на стадион „Сан Сиро“.

„Заслужен шампион – написа Кавалера на „Златната топка“ в профила на официалния си бранд H8S във фейсбук. – Франция показа, че играе изключително силно. Има характер. Тандемът между Карим Бензема и Килиън Мбапе работи все по-успешно. Радвам се за Луис Енрике и испанския тим. Събрал е страхотни млади момчета, които тепърва ще се развиват и ще показват класата си. Италия организира страхотен турнир. А колкото и да критикуваха Лигата на нациите, четирите мача показаха, че чарът на националните отбори никога няма да изчезне.“

По време на едноседмичната си визита на Апенините най-успелият български футболист направи куп звездни интервюта, както и четири документални филма. Стоичков се превърна като талисман на Дидие Дешан, селекционера на Франция. Едно от интервютата преди старта на турнира беше именно със световния шампион като футболист и треньор.
Победният гол на Франция, вкаран от Килиън Мбапе, се превърна и в ябълката на раздора. Телевизионните повторения показват, че нападателят на „Пари Сен Жермен“ е зад последния испански защитник. Но по-подробно разглеждане доказа, че последният пас не е на съотборник на Мбапе, а на Ерик Гарсия, който се опитва да изчисти топката.
„За нас това е засада – каза Серхио Бускетс, капитанът на „Ла Фурия“. – Реферът ни обясни, че Ерик последен е играл. Вече няма никакво значение.“

„Какво трябваше да направя? Да го оставя да избяга ли – възмути се Гарсия. – За съжаление това са правилата. За мен е засада.“

В телевизионното студио английската легенда Джейми Реднап коментира по следния начин: „Трудно е да се разбере решението особено от испанска гледна точка. Беше възможно най-лекото докосване от страна на Гарсия. Правилата казват, че влизаме във втора ситуация от играта, но какво да направи футболистът? Трябва ли да го остави, без да знае кой е зад него? Когато Тео Ернандес играе с топката, ясно се вижда, че Мбапе е в засада. Но заради това леко докосване от Гарсия, идва втората фаза. За мен това правило не трябва да се разглежда по такъв начин. Не ми харесва и ми се струва, че е нечестно. Футболистът не е подал към вратаря например. В случая не е грешка на ВАР. Грешката е в правилото.“

„Много трудно решение, аз бих свирил засада“, лаконично каза Стоичков.

Испания поведе с гол на Микел Оярсабал. След това Бензема изравни, а спорната ситуация дойде в 80-ата минута, когато Мбапе донесе победата. За втори път французите обърнаха мач. На полуфинала те падаха с 0:2 от Белгия, но спечелиха с 3:2 с попадение в последната минута.

Франция е в серия от 25 официални двубоя без загуба – 17 победи и 8 ремита. По-дълга беше само в периода 1994-98 г., когато наредиха 27 срещи. Тогава Дешан бе герой на терена. Серията започна след 17 ноември 1993-а и триумфа на България на „Парк де Пренс“. Сега в два мача Мбапе участва в четири от петте френски гола – два вкара и за два асистира. А Антоан Гризман стана деветият футболист със 100 мача за „петлите“ след Лилиян Тюрам, Уго Лорис, Тиери Анри, Марсел Десаи, Оливие Жиру, Зинедин Зидан, Патрик Виейра и Дешан.

В малкия финал Италия спечели с 2:1 срещу Белгия. Преди двубоя от лагера на „червените дяволи“ си тръгнаха Ромелу Лукаку и Еден Азар. Официалното обяснение бе заради контузии.

Франция е вторият шампион в Лигата на нациите. Първото издание на турнира спечели Португалия.

„Труд“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ