Седрик Бардон: Левскари имам какво да Ви кажа, чуйте ме

7 Dni Sport08.10.2021
Локомотив Мездра - Левски, Седрик Бардон

Седрик Бардон. Френският диамант на Левски. Името Седрик Бардон кара всеки фен на Левски да се усмихва и да се връща към не чак толкова далечното минало. Към Синята приказка.

Завръщането на Станимир Стоилов на „Герена“ бе поводът да потърсим вече 44-годишния бивш футболист. Пред колегите от „Гонг“ той коментира състоянието на „сините“. Бардон обяви, че Левски е като феникс и вярва, че е започнало писането на Синя приказка 2. Седрик е на мнение, че е важно в клуба да се завърнат повечето от футболистите, извели отбора до групите на Шампионската лига и четвъртфинал за Купата на УЕФА. Проведохме интервюто на български език.

– Седрик, здравей. Как си? Къде те намирам?

– Всичко е наред при мен. Работя, какво да правя.

– Сигурен съм, че следиш Левски…

– Понякога гледам мачовете на отбора, когато имам време. Доста съм зает във фирмата си обаче.

– Станимир Стоилов се завърна на „Герена“. Очакваш ли той да бъде човекът, който да върне Левски към най-добрите му дни?

– Аз по принцип вярвам на треньора и на играчите. В момента Левски има много добър треньор, но не знам дали има добри футболисти. Това е най-важното в един отбор. Трябва да има и добър треньор, и добри футболисти в един отбор, за да има резултати. Трудно е да се оправиш толкова бързо след слаба година като миналата със Станимир Стоилов или с друг треньор. Той си разбира от работата, знае много добре нещата в клуба. Трябва да се работи с неговите планове – тактически и физически. Реалните резултати от работата му ще се видят след шест месеца. Преди това ще е много трудно.

– Имаше ли разлика между първия ти престой в Левски с Мъри и след това, когато него го нямаше?

– Разбира се. Върнах се при Емил Велев и след това беше изгонен след два мача. Беше трудно за мен. Джеймс беше помощник на Стоилов и имаше методи на работи. Разбира се, че между Мъри и останалите треньори в Левски имаше много разлики. Стоилов е човек, който си разбира от работата. Той говори много с играчите. Не е само треньор. С него можеш да проведеш разговор. Беше лесно да играем с Мъри.

– Това ли беше най-голямата грешка на Тодор Батков – уволнението на Наско Сираков и Станимир Стоилов? След тяхното напускане клубът тръгна надолу и се стигна до това, което е в момента.

– Не мога да кажа лоши думи за Тодор Батков. За мен беше добър президент за Левски. Това е първото нещо, което искам да кажа. Обаче ние бяхме шампиони, играхме в Шампионска лига, стигнахме четвъртфинал в Лига Европа. Когато победиш всички, спечелиш всичко, трудно е да се мотивираш. Това беше проблемът пред нас. Имахме много добър отбор, но с по-малко мотивация. За мен заради това Батков реши да освободи Наско и Мъри. Имахме по-слаби резултати, по-малко мотивация. Това е историята на всеки клуб. Когато няма резултати, първите изгонени са треньорът и директорът. Това не мога да кажа, че това е било грешка на Батков.

– През годините имаше ли някакъв вариант да се завърнеш в Левски, да помагаш на клуба под някаква форма?

– Винаги съм казвал, че ще се върна, ако мога да помогна под някаква форма. В момента обаче имам много работа с моята фирма, която върви добре. Не мога да работя пълноценно за Левски в този момент. Ако поискат от мен да дойда и да помогна с нещо, винаги съм готов.

– Връщаш ли се назад във времето, за да си припомниш головете срещу Оксер или Киево, както и победите над Марсилия, влизането в Шампионската лига?

– Да, определено. Преди известно време гледах мачовете с моята дъщеря, която е на седем години. Тя не знаеше за това, което направихме с Левски. Гледахме заедно един мач и и казах: „Ето, татко игра големи мачове в Шампионска лига и Лига Европа с Левски“. А тя не можеше да повярва, че това съм аз. Това беше много хубав момент за мен. Спомням си за тези мачове. Няма как да ги забравя. Това беше много хубаво време с един отбор от приятели. Ние бяхме големи приятели, за нас беше удоволствие да играем заедно.

– Поддържаш ли връзка с бившите ти съотборници от Левски?

– Чуваме се от време на време. Пишем си в социалните мрежи.

– Даниел Боримиров е пред завръщане в Левски. Правилен ход ли е това?

– Боре е мой голям приятел. Много го уважавам. Това е човек, който задължително трябва да е в Левски. Това е човек, който е Левски. Така както са Мъри, Наско, Гонзо. Те са легенди. Те могат да говорят на юношите. Трябва да се слуша, когато те говорят. Същото се отнася и за Живко и Мечо.

– Важно ли е в клуба да се завърнат хората, които написахте Синята приказка, за да може клубът да се върне към добрите си дни? Вие сте хора, които сте видели как е правилно да се работи и сега може да приложите наученото, за да може клубът да си стъпи на краката.

– Левски е в сърцето и на феновете, и на играчите.  Мъри,  Гонзо, Мечо, Боре, Йовов и всички останали, са хора, които обичат много Левски. Точно тези хора трябва да са в клуба, за да върви Левски отново напред. В момента е много тежко финансовото положение. Със сърце всичко се оправя.

– Оптимист ли си, че с връщането на Мъри в Левски започна да се пише Синя приказка 2?

– Надявам се. Вярвам, че е така. Мъри е човекът, който може да направи това. Трябва да има и играчи. Трябва да има удоволствие и самочувствие. Феновете трябва да са зад отбора. И нещата ще се оправя. Знаете, че Левски е феникс. Винаги се оправя.

– Да те очакваме ли като фен на някой мач скоро?

– Сега идва зима. Може би на плейофите ще дойда. А защо не и за финала за Купата на България. Надявам се да получа покана за финала за Купата на България. Ще дойда със сигурност.

– Какво е за теб Левски?

– За мен Левски е нещо много голямо. Най-хубавите ми мигове във футбола са в Левски. Най-добрите фенове, които познавам са тези на Левски. Имам много приятели в България, много хубави спомени. Левски е отборът на сърцето ми. Французин съм, от Лион съм. Обичам Лион, обаче и Левски. Това е клубът на сърцето ми. Още един път го казвам – ако мога да помогна с нещо, ще го направя с удоволствие.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ