Ще успее ли Шелис в Левски?

7 Dni Sport05.10.2021
ЦСКА - Левски, Христос Шелис

Левски за 17-ти пореден път не успя да спечели срещу един от големите си дразнители в българския футбол – Лудогорец. Загубата с 2:4 на пръв поглед изглежда стряскаща и може би не отговаря напълно на това, което се случи в неделната вечер на „Георги Аспарухов“.

Казано с други думи, не толкова класата на „орлите“, колкото наивните грешки в защита, се оказаха решаващи за тежкото поражение в „синия“ дом.

Може да сравним селекцията на Станимир Стоилов с прохождащо дете – плахи стъпки напред, леко поклащане и падане по дупе. Точно на него левскарите паднаха и при опитите си да спрат доминантите в efbet Лига Лудогорец и ЦСКА. Това обаче в никакъв случай не значи провал.

Най-важното е, че в тези две дербита Левски игра футбол. Смел и агресивен такъв, какъвто искат неговите привърженици. Оценяват го и те, като при двете поражения изпратиха своите любимци с аплодисменти.

На мнение съм, че първата т.нар „миша“ крачка от Мъри и екипа му е направена. Обединението в клуба е постигнато. Левски си повярва, че може. Дори на фона на този скромен точков актив, самочувствието го има. След паузата обаче е време за нещо повече. Необходими са победи. Както каза и Радослав Цонев, крайно време е отборът да започне да побеждава, а не просто да се задоволява с добра игра, при това на моменти.

Точно тези десетина дни могат да положат фундамента за един успешен Левски в efbet Лига. Ала за Стоилов задачата е с повишена трудност. За момента ахилесовата пета на футболния тим е отбранителният вал.

Проблемите не са от вчера, но сега са дразнещи, защото докато останалите две линии прогресират, то играта във фаза защита отново връща левскарите безвъзвратно назад. Безкрайно интересно е да видим ще „възкръсне“ ли „синият“ Христос при Мъри. Да, говорим за кипъреца Шелис.

Младежкият национал на островната държава имаше ужасяваща вечер срещу Лудогорец, тежък следобед срещу ЦСКА и поне по една грешка в битките с ФК ЦСКА 1948 и Локо (Пд). Бранителят напомня за моментите от началото на лятото, когато в Левски просто бяха взимани играчи за бройката, без да се гледат техните качества. С проблемите около Кордоба и несигурността на Георги Александров обаче, Шелис се очертава да бъде титуляр поне до зимата.

Именно това е голямото предизвикателство пред треньорския щаб. Поработи ли се върху неговата повратливост и тактическа дисциплина, нещата могат да бъдат позакърпени до края на полусезона. Личи си неговата несигурност, а още един слаб мач, може да приключи безславно кариерата му на „Георги Аспарухов“.

Но нека не го превръщаме в изкупителна жертва. Покрай него са длъжници и останалите му партньори в защита. Михайлович и Горанов до този момент са оправдавани заради липсата на игрова практика, но скоро изискванията към тях ще станат по-големи и трябва да отговорят подобаващо на тези очаквания. Ники Михайлов има добри спасявания, но само една суха мрежа през кампанията също е доста под неговите стандарти. Да не говорим за липсата на достатъчен синхрон между отделните звена, което се описва най-добре от „разбирателството“ в отбрана между Горанов и подпомагащия го Здравко Димитров.

Дали грешките са коригирани, или поне в процес на отстраняване, най-добре Левски ще демонстрира в мачовете си през месец октомври. Гостувания на Локо (Сф) и Черно море, както и домакинство на Пирин, все са изпитания с мъгляв краен резултат. 7 от 9 възможни точки обаче изглеждат като програма минимум за Стоилов и неговите възпитаници. Задължително е и отстраняването на Септември (Симитли) за Купата на България.

Есента се очертава да бъде важен период от завръщането на Мъри в клуба. Оттук насетне се очаква прогрес на всички нива, подсилени с победи и точки. Възкресение, от което има нужда „синият“ Христос и всички негови съотборници в Левски.

Автор: Ивайло Димитров, „Топспорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ