Рилски спортист е супершампион на България по баскетбол за първи път в своята история

7 Dni Sport05.10.2021
Баскетбол - кош

Рилски спортист спечели Суперкупата на България по баскетбол за първи път в своята история. Възпитаниците на старши-треньора Людмил Хаджисотиров надиграха шампиона Левски с 91:85 (25:14, 24:28, 19:23, 23:20) в столичната зала „Универсиада“.

Мачът започна с бързи и резултатни атаки от страна на двата, сред чиято размяна баскетболистите на Рилски спортист излязоха напред в резултата. Тази тенденция се запази през цялата първа четвърт и в края й резултатът бе 14-25 в полза на Рилски.
Във втората размяната на кошове продължи, като 2 минути преди нейния край играчите на Левски успяха да реализират мини серия, след която разликата падна под 10 точки. Последва прекъсване от страна на Людмил Хаджисотиров, което обаче не доведе до така желаното стягане в редиците на Рилски и на почивката резултатът в зала „Универсиада“ бе 42- 49.
Доброто представяне на играчите от Левски продължи и след почивката, като самоковският тим така и не успяваше да намери верния ритъм от първата четвърт, с който успя да поведе в резултата. Все пак самоковци успяваха да издържат на напора на домакините и да поддържат аванса си от 5 точки до последните секунди от четвъртината. Със сирената разликата падна до само три точки- 65-68.
Още в началото на последната част Рилски отбеляза и вдигна аванса си до 5 точки. След това последваха няколко безрезултатни атаки от страна на двата тима и мини серия от кош и тройка за отбора на Левски, след които таблото в зала „Универсиада“ за първи път показа равенство в резултата. Людмил Хаджисотиров поиска прекъсване, а след него Трей Портър, Миро Васов и Деян Карамфилов дадоха аванс на Рилски от 4 точки. Тази преднина се задържа до последните две минути от мача, в които Левски чрез Марио Литъл, отново изравни резултата. Още в следващата атака Алекс Симеонов отбеляза тройка, а в следващата атака – и два фаула, за да се стигне отново до аванс за Рилски от 5 точки. Чернокожев и Литъл обаче прекъснаха серията на Рислки с кош и тройка, които върнаха надеждите на Левски за успех и сведоха пасива на отбора им до само точка- 37 секунди преди края на мача. Последва прекъсване за щаба на Рилски, след което Трей Портър заби мощно в коша на Левски за аванс от три точки. В следващата атака съдиите отсъдиха три фаула в полза на домакините, от които Венци Петков вкара два, а разликата отново стана само точка. При изнасянето играчите на Левски пресираха, което позволи на Миро Васов да остане сам. Това бе видяно отлично от капитана Златин Георгиев, който му подаде, а Васов отбеляза кош с фаул. Самоковецът не трепна от наказателната линия и на практика с точното си изпълнение подпечата успеха на тима си. В следващата атака баскетболистите на Левски опитаха тройка, която пропуснаха, след което фаулираха играча на мача Трей Портър и го изпратиха на линията за наказателен удар. Американецът не сгреши и фиксира крайното 85- 91.
За Рилски страхотен мач изигра Трей Портър, който завърши с 21 точки, 9 борби и 5 чадъра, а тези му показатели осигуриха на американеца и приза MVP в мача. 17 точки отбеляза Алекс Симеонов, 12 – Деян Карамфилов, 11 – Брендън Браун, а с 9 остана капитанът Златин Георгиев.
За Левски Марио Литъл завърши с 20, Чернокожев – с 16, а с 14 остана Венци Петков.

Началото на новия сезон в Националната Баскетболна Лига започва на 8 октомври.

„Труд“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ