Огромен Марк Христов донесе бронз на България от Загреб

7 Dni Sport26.09.2021
Марк Христов

Марк Христов се окичи с бронз на турнира от веригата Гран при в Загреб. В решителната схватка за отличието при 73-килограмовите младият талант на „Шун джудо“ победи с ипон за 53 сек румънеца Александру Райку, шампион в турнира от Големия шлем в Тел Авив през 2021-а.

Преди това 21-годишният Марк постигна други два успеха над класни съперници – на старта се наложи с ипон над испанеца Кано Гарсия, а след това сломи и Мартин Ходжак (Словения) с вадзари. Но полуфинала Христов загуби от Виктор Стерпу с ипон, с което молдовецът взе реванш за загубата си от нашите момче на турнира в Будапеща през 2020-а.

Отличието е първо за Марк от голямо състезание при мъжете.

„Много съм доволен, направи много силни борби срещу силни съперници – каза Свилен Скерлев, личен треньор на национала. – Оттук нататък от Марк всичко може да се очаква. Още повече, че сега той не бе във върхова форма, тъй като подготовката ни е изцяло насочена за европейското до 23 г. през ноември в Унгария.“

Надпреварата в Загреб бе първа за младият ни талант след лятната 3-месечна пауза. Победител в категорията стана азерът Хайдаят Хайдаров.

Другият ни представител Добромир Калистерски (81 кг) загуби в първия кръг от унгареца Роберт Райкай с ипон и отпадна. Утре на татамито излиза Борис Георгиев в категория до 100 кг. В турнира за призовите места спорят 243 джудисти от 35 държави.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ