„4-те причини поради, които Левски ще спечели в неделя“

7 Dni Sport21.09.2021
Локомотив Пловдив - Левски, Станимир Стоилов

Броени дни остават до голямото дерби на българския футбол между ЦСКА и Левски. Подобно на доста от този тип срещи през последните години, „червените“ отново са в ролята на фаворит. Това обаче в никакъв случай не прави вечните им опоненти тотален аутсайдер.

Именно съперничеството на националния стадион трябва да отговори на въпроса дали „сините“ постепенно поемат към правилната посока в своето развитие, или тепърва ще трябва да преживят още тежки мигове.

Дори и в такава формация, възпитаниците на Станимир Стоилов притежават силни страни, които при определени обстоятелства, биха могли да им помогнат за дългоочакван успех във Вечното дерби.

ПУБЛИКАТА

Странно е да правим паралел между агитките на ЦСКА и Левски, тъй като и двете сами по себе си са социален феномен. Според мен, към този момент „сините“ редици изглеждат с една идея по-обединени. Завръщането на Стоилов консолидира запалянковците, които поне още месец-два, ще гледат в една посока. Ентусиазмът и надеждата за по-добри дни със сигурност ще отприщи и доста сериозна посещаемост в секторите „Б“ и „В“ тази неделя. А толкова гореща подкрепа е стимул и за футболистите на тима, които най-сетне трябва да получат аплодисменти за добро представяне на терена, а не от съжаление или благодарност за това, че просто са играчи на Левски. Изглежда дори, че левскарите са склонни да простят и загуба от ЦСКА, стига тя да бъде компенсирана с борба до последната минута.

При „червените“ ситуацията изглежда малко по-различна. Симпатизиращите на „армейците“ се отучиха от навика да подкрепят любимците си от стадиона. Това се видя във важните мачове с Лудогорец, Осиек и Виктория (Пилзен). Имаше и разделение в общността им след замяната на Любо Пенев със Стойчо Младенов. Екзекутора работи по обединението на цесекарските редици, но засега сякаш трябва да взима пример от колегата си Стоилов в Левски.

БЪЛГАРИТЕ

Не че през последните години е имало значение, но все пак. Левски промени своята политика и заложи на българското. Докато в ЦСКА има 8 наши сънародници, от които твърди титуляри са максимум двама, то при „сините“ българите са 20. И 70% от тях намират място сред стартовите 11. Това си има и своите обясними причини, но поне един от двата ни гранда най-сетне се обърна към школа си. До този момент „плодовете“ може и да не са с най-високо качество, но да не забравяме, че младите футболисти са инвестиция в бъдещето, която рано или късно винаги ще се отплати. Освен талантите, Левски притежава и двама състезатели, печелили приза „Футболист на годината“.

Николай Михайлов и Георги Миланов може и да не са на върха в своите кариери, но със сигурност има какво да кажат и покажат в точно такива напечени мачове. Бъдете сигурни, че левскарите ще са далеч по-жадни да отпият сладката глътка на успеха. Поне те знаят много по-добре какъв заряд и значение има подобен сблъсък за футболния живот в България. Друг е въпроса дали ще намерят необходимата синергия между желание и спортно-технически качества.

КРЕАТИВНОСТ

От доста време Левски не е притежавал толкова много креативност в своите редици. Изведнъж на „Герена“ се събраха доста конструктивни футболисти, които са способни да измъкнат тима си и от най-напечената ситуация. Борислав Цонев, Георги Миланов, Димитър Костадинов, Марин Петков, пък дори и Андриан Краев, са все играчи, от които можеш да очакваш неочакваното.

И тук Левски превъзхожда ЦСКА, защото на „Армията“ след напускането на Тиаго, може да отличим единствено Феде Варела и Греъм Кери. Хамза Чатакович е разочарование. Точно сред гореспоменатите имена се крие и ключът за евентуален успех в неделя. Добре известно ни е, че дербито понякога се решава от дадена индивидуална класа. А на пръв поглед, такава на „Герена“ има доста. Борислав Цонев и Георги Миланов определено се открояват, а най-важното е , че освен разбирателство на терена, започнаха да навлизат и в необходимата игрова форма. Митко Костадинов и Марин Петков пък са таланти, които не биха пропуснали да блеснат в подобна бележита битка.

ТРЕНЬОРСКИЯТ ЕФЕКТ

Горе-долу по едно и също време Левски и ЦСКА предприеха решителни промени в своите треньорски щабове. В двата клуба пристигнаха доказани имена, любимци на феновете, от които не се очаква нищо друго освен успехи. Ефектът от новото назначение по-силно се усеща сред левскарите. Да, Стойчо Младенов вече направи значителни неща с „армейците“, но там рокадата беше от един добър треньор за друг такъв. Нямаше такава рязка амплитуда, каквато усетиха на „Герена“. Да не се лъжем, има си доста разлики между Живко Миланов и Станимир Стоилов.

Точно в този двубой Мъри ще трябва да извади някое асо от своя ръкав и да демонстрира треньорската си класа. В съблекалнята си има достатъчно нахъсани момчета, които определено са готови да го впечатлят. Каква по-добра сцена за доказване от вечното дерби?! Точно този устрем „синият“ щаб ще трябва да използва тази неделя, ако иска да си тръгне от националния стадион с положителен резултат. А постигането на такъв не изглежда чак толкова невъзможна задача, колкото и за недосегаеми да се мислят в „червения“ лагер.

Автор: Ивайло Димитров / „Топспорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ