„Никой левскар няма да иска да прочете тази новина“

7 Dni Sport20.09.2021
Левски - ЦСКА, Мартин Райнов

В неделя е поредното издание на мач №1 на България – ЦСКА срещу Левски. Това е дербито, което спира дъха на феновете и остава завинаги най-интересно у нас. И този път „червените“ влизат като фаворити. Така беше през миналия сезон, когато ЦСКА постигна два успеха – 1:0 и 2:0. Двата гранда не станаха шампиони през последните 10 сезона. „Сините“ дори нямат спечелен трофея в този период. „Червените“ водят по много показатели на големия си съперник…

В последните 10 години ЦСКА спечели титлата, но във „В“ група. Напълно очаквано. Това е постижение, което не вълнува особено феновете на отбора. Те са свикнали любимият им отбор да постига успехи на най-високо ниво и да прави паметни победи в Европа. Последното се случва често напоследък. Шест пъти ЦСКА завърши на второто място в efbet Лига, два пъти на трето и веднъж на пето. За въпросния период Левски има 4 трети места, 2 втори, по веднъж „сините“ бяха четвърти, пети, седми и осми. ЦСКА се представя по-добре в шампионата от съперника си.

„Армейците“ спечелиха два пъти Купата на България, веднъж от „В“ група, което беше истински подвиг. Те са актуалният носител на трофея. Веднъж загубиха на финал, два пъти на полуфинал. Четвъртфиналите на „червените“ са два, веднъж стигнаха само до осминафинал и два пъти до 1/16-финал. Левски отговаря с 3 загубени финала в последните 10 сезона, едно отпадане на полуфинал, 4 на четвъртфинал и два пъти на осминафинал. Така че и тук предимството е за ЦСКА – два трофея срещу нула.

Как стоят нещата в Европа? ЦСКА участва 5 пъти в евротурнирите. Три пъти отпадна в третия квалификационен кръг, два пъти стигна до групите. Левски записа 7 участия, само веднъж стигна до третия квалификационен кръг. Два пъти отпадна още в първия, 4 пъти във втория. Отново – успехите на ЦСКА са далеч по-големи от тези на Левски.

ЦСКА спечели и една Суперкупа на България в последните 10 сезона. Така има общо 3 трофея за периода, не броим титлата от „В“ група. Вече 12 години Левски не знае какво е чувството да вдигнеш трофей.

„Сините“ пазят добри спомени от дербитата с ЦСКА, когато става въпрос за Купата на България. Два пъти те отстраниха „червените“. Тук мачовете са 4 – една победа за Левски и 3 равенства.

ЦСКА е пълен хегемон в двубоите от шампионата – 15 победи в последните 10 години, 7 равенства и 5 успеха за Левски. Така ЦСКА има 3 пъти повече победи.

В периода ЦСКА победи Левски 4 пъти с по 3:0, веднъж с 3:1, 3 пъти с 2:0, веднъж с 3:2 и 6 пъти с по 1:0. Левски отговори с 2 победи по 2:1 и 3 с минималното 1:0.

Веднъж мачът завърши със зрелищното 3:3, 3 пъти 2:2, веднъж 1:1 и два пъти без гол.

Това са фактите – в последните 10 сезона ЦСКА е пред Левски по почти всички показатели.

Автор: Ангел Домусчиев / „Топспорт“

След публикуването на статията „червените“ ведната започнаха да я споделят и коментират.

„Никой левскар няма да иска да прочете тази новина“, пише Йордан Симов.

Левскарите също отговарят:

„Къщичката ни се нарежда, червени приятелки, няма да ви се вярва колко бързо ще се върнем на сцената. До неделя.“, пише Георги Андонски.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ