ЦСКА слага прът в колелата на силният Шахтьор Донецк

7 Dni Sport20.09.2021
васил божков

След точно месец и един ден ЦСКА приема на „Васил Левски“ Заря Луганск в трети мач от груповата фаза на Лигата на конференциите. Днес обаче „Тема спорт“ ни връща две десетилетия назад във времето, когато армейците домакинстваха на доста респктиращ украински съперник и се представиха повече от блестящо.

През сезон 2001/2002 на „Армията“ се завръщат Любослав Пенев и Йордан Лечков. Владмир Манчев пък прави най-силния си сезон с червения екип и впоследствие е продаден на фенския Лил.

В „А“ група ЦСКА завършва на трето място, а за Купата на България достигат до фина, който обаче е загубен от Левски с 1:3. Положителната нотка в сезона идва най-вече от представянето в Европа.

На старта на турнира за Купата на УЕФА червените срещат Шахтьор Солигорск. Владимир Манчев и Стефан Джилио бележат за 2:1 при гостуването в Минск, а отново двамата се разписват при 3:1 в София. Българинът се отчита с две попадения на „Армията“. Следващият съперник отново е Шахтьор, но много по-стойностен – този от Донецк. Украинците вече са тръгнали по пътя към трайното изместване на Динамо Киев от трона в местния шампионат. Клубът е собственост на милиардера Ринат Ахметов, който не пести средства в гоненето на тази цел. 10 месеца преди битките с ЦСКА тимът от Донецк прегазва с 3:0 Арсенал в групите на Шампионската лига. В състава блестят Анатолий Тимошук, Генадий Зубов, Андрей Воробей и нигирийците Джулиъс Агахов и Исаак Ороконкво.

ЦСКА обаче разполага с легендарния бивш футболист и треньор Аспарух Никодимов на скамейката си, а на терена личат имената на Любослав Пенев, Методи Деянов, Тодор Янчев, Владо Манчеев, Ибрахима Гай и покойния вече вратар Ненад Лукич.

„Ние сме ЦСКА и винаги подхождаме със самочувствие. Така беше и срещу Шахтьор“, разказва Паро. „Избрахме тактика, която се оказа успешна. Нагласихме играта си спрямо тяхната, защото ги бяхме разузнали много добре. И успяхме да ги изненадаме, особено през първото полувреме. През втората част пуснах младия Янко Вълканов. Той бе много изплашен, но въпреки това направи страхотен мач“, споделя спомените си от страхотната победа наставникът.

В действителност армейците подхождат с голямо самочувствие срещу сериозния си съперник, като бързо му придават и покритие. В 24-ата минута публиката на „Българска армия“ е хвърлена в екстаз за първи път. Мето Деянов центрира от корнер, Любослав Пенев продължава пътя на топката към Владимир Манчев, за когото остава задачата просто да я насочи в мрежата – 1:0 за ЦСКА.

Червените продължават да са настоятелни и успяват да удвоят преднината си още преди почивката. В 41-ата минута отново Деянов намира с центриране Пенев в наказателното поле, а Ел Голеадор с прецизен удар с глава я праща за втори път в мрежата на Юрий Вирт. На полувремето украинците се съвземат и в началото на втората част подлагат червената защита на сериозен натиск. С брилянтни намеси се отчита Лукич, който напълно обезверява нападателите на Шахтьор. На другата врата Вирт също се отчита с добри спасявания. Не успява обаче да се справи в 78-ата минута. Пенев и Деянов си разменят ролите, като този път бившият нападател на Атлетико Мадрид и Валенсия центрира от корнер, а халфът засича с глава. Ударът му среща гредата, но попада в Манчев, който отбелязва втория си гол в срещата. Армейците печелят убедително с 3:0 над един от най-качествените отбори в Източна Европа.

„Можехме да ги бием и с повече. Използвахме максимално добре своите физически здрави футболисти – Пенев, Моке и останалите, които се вклчваха от задна позиция. Разбира се, и те имаха положения, които Лукич извади“, споделя задоволството си Никодимов.

Реваншът е тежък, като през шървото полъвреме Шахтьо повежда с 2:0. През вотората част амрейците удържат резултата, а в 90-ата минута отново в центъра на вниманието е Деянов, който слага точка на спора.

„Спомням си, че Васил Божков беше недоволен, че сме загубили в Украйна“, разказва Паро с усмивка на лице, горд от постигнатия успех.

В следващия кръг ЦСКА се пада срещу Милан и след две поражения – 0:2 в Милано и 0:1 в София, напуска турнира за Купата ба УЕФА.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ