„Е, урокът е налице. Предаден лично от Жозе Моуриньо и Рома.“

7 Dni Sport18.09.2021
Жозе Моуриньо, Стойчо Младенов

ЦСКА допусна тежка загуба в първия си мач от Лигата на Конференциите. „Армейците“ загубиха с 5:1 от състава на Рома, на стадион „Олимпико“, и след срещата изникнаха няколко въпроса.

Можеше ли „червените“ да подходят по друг начин? Можеше ли ЦСКА да загуби с по-малко? Можеше ли двубоят да се развие по различен начин и момчетата на Стойчо Младенов да си тръгнат с нещо повече от Рим? Защо се стигна до това поражение и ще повлияе ли то по някакъв начин на сезона на ЦСКА? Може би мнозина си задават тези въпроси и в следващите редове ще разгледаме именно тях.

ЦСКА замина за Вечния град в добро настроение и зареден с оптимизъм. Всеобщото мнение и нагласи бяха – „този мач е бонус и каквото и да стане, не бива да се правят драми“. Самият Стойчо Младенов, говорейки пред медиите, се опитваше да предаде тези нагласи в отбора. „Армейците“ трябваше да влязат в този сблъсък с изключително експериментален състав. Множеството контузии и наказания сведоха до минимум опциите пред Младенов. Заради отсъствието на Кайседо, Кох, Вион, Юга и Джеферсон, на Стойчо му се наложи не просто да заменя тези футболисти, а да прави вътрешни размествания и рокади. ЦСКА едва успя да събере група за мача.

От друга страна, в момента отборът на Рома е в очевиден подем и е „на гребена на вълната“. Жозе Моуриньо подсили „вълците“ с много класни играчи и от началото на сезона отборът му ниже победа след победа. Всички тези обстоятелства, още преди мача, наклониха везните сериозно в полза на Рома. Да, футбол е и всичко може да се случи, но всичките тези неща нямаше как да не дадат отражение. Може да се каже, че ЦСКА излезе за този мач във възможно най-неподходящия момент, а Рома – във възможно най-подходящия.

И въпреки всички тези неща, ЦСКА трябва да бъде поздравен за начина по който проведе двубоя. ЦСКА не се затвори и изобщо не изглеждаше опълченски срещу многомилионния състав на римските „вълци“. ЦСКА беше смел, дързък и в доста голяма част от мача демонстрира прекрасни футболни аргументи. Бъдете сигурни, че перфекционист като Жозе Моуриньо е проучил „армейците“ отлично и бил напълно наясно с проблемите на отбора. Хитрата португалска лисица успя да се възползва и натискаше точно там, където ЦСКА е ранен. Вероятно и той самият е бил изненадан от подхода на „червените“ и това все пак даде някакъв резултат. ЦСКА успя да поведе в Рим и смълча трибуните на „Олимпико“.

После всички видяхме какво се случи. Гениални изпълнения на Пелегрини и Ел Шараауи успяха да обърнат развоя на събитията още до края на първото полувреме. И пак, въпреки всичко – ЦСКА излезе за втората част и успя да постави Рома под сериозно напрежение. После дойде 3-тия гол, червения картон и логичното се случи. Статистиката обаче е красноречива. „Армейците“ създадоха 11 положения за гол в Рим, 6 от които през второто полувреме. Процентите за притежание на топката пък са 55-45 в полза на „вълците“. Нищожно предимство, и то при положение, че отборът е играл с човек по-малко 10 минути.

ЦСКА изобщо не трябва да се срамува от представянето си. Дори напротив – трябва да се гордее със себе си. Никой не обича да бъде победен с 5:1, но на фона на целия мач, този резултат изобщо не беше справедлив. Затова и отборът беше поздравен и засипан със сюперлативи от самия Жозе Моуриньо. Затова и бе изпратен с аплодисменти от феновете. Защото се бори и даде всичко от себе си. Защото игра, като равен с равен срещу един отбор, който на практика е от друга планета.

Този мач по никакъв начин не трябва да влияе на „червените“ и те трябва да продължат смело напред, защото предстоят истинските изпитания пред отбора. Ясно е, че Рома не само е фаворитът за първо място в групата, а и за спечелването на турнира. Следващите два двубоя, срещу Бодо/Глимт и Зоря, ще дадат отговора на въпроса – „има ли сили ЦСКА да излезе от тази група“.

Паралелно с това си вървят и мачовете от вътрешното първенство, предстои и стартът за Купата на България. Ситуацията в клуба не позволява никакво разсейване. Обезкървеният червен отбор трябва да продължи да се бори лъвски с проблемите и да продължава да надгражда. „Армейците“ получиха добър урок от Рома. Че грешките се наказват. Миг разконцентриране и големите отбори те „удрят“. Ако ЦСКА се научи да прави същото на родна земя – тогава ще пожъне успехите, които феновете чакат. Да се научи да наказва грешките на отборите, срещу които играе. Да бъде безкомпромисен и да натиска там – където другите са „ранени“. Е, урокът е налице. Предаден лично от Жозе Моуриньо и Рома.

„Александър Линдарев“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ