Само след 24 часа: Тези 5 причини ще накарат ЦСКА да се усмихне

7 Dni Sport15.09.2021
Стойчо Младенов

Преди година ЦСКА се представи много достойно и завърши 0:0 с Рома като гост. Тогава на „Олимпико“ нямаше публика, но все пак разликата в класите на футболистите беше неутрализирана от смела игра и добра стратегия.

Сега ще е още по трудно за „червените“ да отмъкнат нещо като гост в Италия, защото Рома похарчи 100 милиона евро за трансфери и се намира в страхотна форма при Жозе Моуриньо.

Отборът е на първо място в Серия А с три поредни победи, а в плейофа на Лига на конференциите отнесе Трабзонспор с общ резултат 5:1.

Все пак ЦСКА има своите шансове, представяме Ви пет причини „червените“ да не загубят визитата си в Рим:

ТРЕНЬОРЪТ

Стойчо Младенов е способен да възвърне славата на клуба и го показва още с първите си седмици начело. Всички бяха отписали „армейците“ преди битките с Осиек. В София се очакваше максимално равенство, а на реванша погром. Вместо това хърватите си тръгнаха само с четири гола във вратата и с голяма доза шанс изобщо оставиха надежди още седмица след грешка на Бусато в продължението за 2:4.

Последва плейоф и ЦСКА отново беше аутсайдер. Нещата не се получиха в Пилзен срещу Виктория, където мачът тръгна с гол от засада за домакините, а малко след това Яник Вилтсхут нацели гредата. Отново се даваха нулеви шансове, но 31-кратните шампони на България стигнаха до нужната победа с 3:0 и влязоха през парадния вход в групите.

Стойчо няма как да се изчерпа с тези резултати. Това е само началото при него. Тактически отборът изглежда впечатляващо и „злите пророци“ могат отново да бъдат опровергани след силни 90 минути за ЦСКА.

ЗАЩИТАТА

Юрген Матей е прероден последните месеци и напълно заслужи капитанската лента. Нидерландецът е безгрешен в редица мачове. Доказа, че колебливият старт в България е просто период на климатизация и в момента той е стожерът на „червения“ ариегард. След победния си гол срещу Виктория (3:0) в 119-ата минута пък спечели още повече симпатиите на всички цесекари.

Новото попълнение Томас Лам бързо успя да покаже защо е национал на Финландия, където здравата игра в защита е на почит. Останалите бранители също играят добре при Младенов. Дори при много засилен натиск, какъвто се очакваше и стана факт в Осиек, „червените“ издържаха на напрежението.

Единственият гол в мача тогава падна от статично положение, а перфектно наредени отзад футболистите на ЦСКА демонстрираха показано в защита.

МОТИВАЦИЯТА

За „армейците“ това е мачът на сезона. Все по-рядко български отбори играят на такава сцена, особено след допълнителното раздробяване на турнирите от УЕФА. Футболистите на ЦСКА ще покажат най-доброто от себе си, защото знаят каква е цената на успеха в подобен сблъсък.

След такива мачове се уреждат големи трансфери в чужбина и остават във визитката цял живот. При Рома ситуацията е на другия полюс. Да, това не е онзи Жозе Моуриньо, който се смееше на играещите в четвъртък отбори. Колкото и обаче да уверява, че обръща внимание на всички мачове – неговите битки за огромни пари и слава са в италианската Серия А с останалите големи риби.

Не е лишено от логика наперените италианци да подценят отбора на ЦСКА, което би им изиграло лоша шега. Психологията е изключително важна част от футболната игра. На терена има футболисти, преди всичко хора, което винаги предвещава изненади, ако не си мотивиран на 100%.

ГОЛЕМИТЕ ОЧАКВАНИЯ В РОМА

След пристигането на Моу и гръмките трансфери това лято се обърна сериозно внимание към „вълците“. В момента на тях се разчита за големи дела. Никой обаче не оставя какъвто и да е шанс на ЦСКА за нещо в Рим. А когато играеш без напрежение, нещата се получават.

Ако домакините не вкарат ранен гол, с течение на мача действията им ще стават все по-припряни, а футболистите на ЦСКА – все по-уверени. Видяхме как България измъкна равенство 1:1 с Италия преди няколко дни. Ситуацията е подобна.

Преди мача Роберто Манчини постави ултиматум на играчите, на Ботуша всички имаха големи очаквания – още преди първия сигнал започнаха да броят головете. Чудиха се кой Илиев е на терена – наскоро дошлият в Серия Б Атанас или играещият в българското първенство Димитър. Сега няма да е по-различно и ЦСКА трябва да се възползва от напрежението след големите очаквания при домакините.

СИЛНОТО ЛИЦЕ НА ЦСКА В ЕВРОПА

Последните седмици отборът играе по един начин в efbet Лига и ни показва коренно различно лице в Европа. Надграждането е видимо, а вече споменахме какъв фактор е мотивацията. Какъв по-добър шанс да покажеш най-силното си лице от мач с Рома на „Олимпико“?

Тук не става въпрос за отбор с три пъти по-голям бюджет, каквито бяха Осиек и Виктория (Пилзен). Възможностите не са три, а тридесет пъти по-големи. От две години насам обаче ЦСКА се завръща здраво на европейската сцена и в на Стария континент си припомнят славната история на клуба.

Автор: Кристиан Митев, Топспорт


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ