Петко Христов: Искам да се утвърдя в Серия „А“

7 Dni Sport15.09.2021
петко_христов

Защитнкът на Специя Петко Христов е от новата вълна футболисти, на които националният отбор на България ще разчита в бъдеще. Бранителят може да се похвали с това, че в момента е единственият роден футболист, който играе в някое от Топ 4 на европейските първенства и то със статут на титуляр. Петко се съгласи да сподели своите впечатления след началото на сезона в Серия „А“ в специално интервю за Sportal.bg.

Здравей, Петко! Как си? Как се чувстваш след старта на сезона и последните мачове, в които взе участие?
– Добре се чувствам! Всичко е наред с отбора. Всичко върви идеално. С националния отбор също се вдигнахме. Липсват резултати със Специя, но възможността, която ми се дава, я използвам на максимум. В тези три мача мисля, че играхме добре и изпуснахме възможността да имаме повече точки от тези, които имаме сега.

Преди дни отборът ти Специя загуби от Удинезе в мач от 3-ия кръг на Серия „А“ , а ти отново беше титуляр и изигра пълни 90 минути. Защо се стигна до тази загуба според теб?
– С Удинезе играхме много добре като отбор. Представихме се на много добро ниво и ни липсваше завършващият удар. Мисля, че някъде в 80-ата минута и 85-ата изпуснахме две чисти положения. Също така през първото полувреме изпуснахме. Случи се така, че когато не вкарваш, ще ти вкарат. Това стана в 90-ата минута и след това мачът се доиграваше. Отборът обаче игра на много високо ниво.

През миналия сезон ти изигра много силни мачове за отбора на Про Верчели в Серия С, след което премина в тима на Специя в Серия „А“. Усети ли голямата разлика между двете първенства?
– Със сигурност има голяма разлика. В Серия С е много физически футболът и се тича много, докато в Серия А имаш много опитни футболисти с много мачове в Серия А и много по-добри технически качества. Играе се много по-бързо. Мисля, че съм готов за тази промяна.

Разкажи ни как се стигна до трансфера ти в Специя?
– Всичко стана много бързо. Случи се за два дни. Мениджърът ми звънна и ми каза, че трябва да отидем до Специя. Дойдох, подписах и всичко стана точно за два дни.

За тези, които не са запознати, Специя е много красив морски град в област Лигурия. Харесва ли ти градчето?
– Много е добре градът. Точно на морето е и има пристанище. Всички селца около Специя са много хубави, както и градовете. Имаш Флоренция на един час, Генуа на един час. Всичко е много близо. Градът е много добре.

През миналата кампания, която беше дебютна за Специя, в отбора играеше Андрей Гълъбинов. Ти допита ли се до него преди трансфера ти?
– Чухме се с Гълъбинов. Каза ми, че отборът е много сериозен. Сменили са собственика, но са запазили всичко като по старому и тяхната цел е да се спасят и тази година, както и моята. В момента тимът ти има една точка, колкото има и Ювентус впрочем.

Как оценяваш шансовете на Специя да се спаси?
– Още сме много рано в първенство. Изминали са три мача и остават още много. За нас обаче всяка една точка е много важна и се надявам в следващите мачове да покажем едно ново лице и да се възползваме от положенията, които имаме в мача. Точка по точка да стигнем до спасението на отбора в Серия „А“.

Напоследък Италия изглежда предпочитана дестинация за много наши футболисти. Такива сте ти, Вальо Антов в Монца, Наско Илиев в Асколи, също така Димо Кръстев във Фиорентина и Никола Илиев в Интер. Дано не пропускам някого. На какво отдаваш това?
– Да ти кажа честно, не знам. Нямам наблюдения от тази страна. Може би, със силното представяне на Гълъбинов през миналата година са обърнали повече внимание на българи. Но ще те излъжа. Не мога да отговоря на този въпрос.

Как виждаш ти борбата за титлата в Серия „А“?
– Има много силни отбори. Има шест-седем отбора. Дойдоха много силни треньори, много силни футболисти. Мисля си, че тази година ще бъде много тежка борбата за първото място в Серия „А“.

Има ли изявен фаворит и кой може да обърка сметките му?
– Не, има пет-шест отбора, които са на едно и също ниво. Може би този отбор, който успее да спечели мачовете си в по-важните двубои, той ще стане шампион.

Успя да се наложиш в националния отбор на България заедно с брат ти Андреа и Вальо Антов. Може ли да ни помогне това, че играете в Италия – страна, известна със стабилната си игра в защита.
– Да, наложихме се с брат ми в тези три официални мача срещу Ирландия, Италия и Литва. Играли се и преди много време заедно. Може би това, че сме играли повече време заедно, ни дава повече спокойствие. Познаваме се, познаваме си движенията и това ни помага в тези мачове.

Докато сме на темата национален отбор, направи страхотен мач срещу Италия, за което искам да те поздравя. Как успяхте да спрете европейския шампион?
– С много игра в защита, себераздаване, със спазване на тактиката, която ни беше дадена от Ясен Петров. Излязохме на терена и си казахме, че няма как да изпуснем дори една точка от този мач.

Мачът се игра във Флоренция. Място, което ще остане важно за кариерата ти. Какви са спомените ти от престоя във Фиорентина?
– Бях във Флоренция още първата година, когато пристигнах в Италия и това беше. Играх няколко мача за втория отбор. Имах доста мачове на пейката за първия отбор и след това те предпочетоха да ме дадат под наем. Така се развиха обстоятелства, че три години бях под наем. Направих два или три лагера с тях преди сезона, но сигурно не са видели достатъчно в мен.

Не успя да запишеш официален дебют в Серия „А“ и беше пращан под наем в тимове от Серия „С“ като Тернана, Бишелие и Про Верчели. Доколко спомогнаха тези престои под наем за развитието ти?
– На мен ми помогна много, тъй като се усъвършенствах като футболист и като защитник. Научих техните движения. Както казах, в Серия „С“ се играе тежко. Има много здрави физически футболисти, които са играли в Серия „А“ и Серия „Б“. Имат много мачове и опит. Това ми помогна много, че играх срещу такива футболисти. Видях футбола от различен ъгъл.

Нека се върнем към националния отбор. Изглежда, че Ясен Петров успя да ви сплоти? Как го направи?
– С много неща – тактика, поведението му. С това, че говори с всеки един от нас. С това, че по време на мач постоянно ни дава съвети как да играем, къде да отидем. Много добре се чувстваме с отбора по време на лагер, преди мач, след мач. Може би това помогна на отбора да се възроди.

Ти си от новата вълна млади футболисти. Как виждаш бъдещето на националния ни отбор?
– Бъдещето го виждам в следващите години да успеем да се класираме на голямо първенство, да заиграем още по-добре. Липсва ни още много – тактически и физически сме много далеч, но това ще се промени с времето.

Следиш ли българското първенство?
– Да, всеки ден си пускам мачовете на телевизора. Какъвто и мач да има си го пускам, тъй като са ми интересни българските футболисти и като цяло българското първенство.

Според теб има ли някой, който може да спре Лудогорец?
– Мисля, че няма кой да спре Лудогорец. Три-четири класи са над другите отбори. ЦСКА се опитва да ги доближи, но не искам да говоря по тази тема. Мисля, че Лудогорец ще стане шампион отново.

Какви са шансовете на ЦСКА-София в мача с Рома на „Олимпико“?
– Шанс винаги има. Зависи от това какви тактически задачи имат и как са се подготвили за мача. Ако си кажат, че могат да вземат нещо от този мач и ако са се вдигнали като отбор, според мен могат да го направят.

Какви са личните ти амбиции?
– Моите лични амбиции са да се задържа в Серия „А“, да се представям на ниво във всеки мач, да съм жив и здрав и да радвам българските фенове.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ