Скръбна вест, инфаркт покоси голямо име в спорта

7 Dni Sport15.09.2021
Свещ

Световният рекордьор в хвърлянето на чук Юрий Седих почина на 66-годишна възраст. Тъжната вест съобщиха от Руската лекоатлетическа федерация. Двукратният олимпийски шампион си е отишъл от този свят след инфаркт.

„Дълбоко натъжен съм от загубата на Юрий Седих. За мен Юрий бе приятел и мъдър ментор“, написа легендата в овчарския скок и вицепрезидент на Световната атлетика Сергей Бубка в социалните мрежи.

Седих спечели олимпийските титли през 1976 и 1980 година, но пропуска Игрите в Лос Анджелис през 1984 година заради обявения бойкот на страните от Източния блок. През 1988 година той спечели сребърен олимпийски медал, а през 1991 година взима единствената си световна титла.

Световният рекорд от 86,74 метра, който не е подобрен и до днес, Седих поставя на европейското първенство в Щутгарт през 1986 година.

След отказването си от спорта руският атлет и съпругата му – световната рекордьорка в тласкането на гюле Наталия Лисовская, заживяват във Франция, където Седих работи като учител по физкултура. През 2010 година Алексия – дъщерята на Седих и Лисовская, печели злато в хвърлянето на чук от Младежките олимпийски игри за Франция.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ