Мъри бързо затвори чалгаджийницата

7 Dni Sport14.09.2021
Локомотив Пловдив - Левски, Станимир Стоилов

Имаше един постулат за вредите от ползите и за ползите от вредите. В тази връзка няма да е зле да отчетем, че ако Левски в края бе вкарал трети гол на Локо Пловдив, днес процент от синята част на България щеше да си помисли, че Станимир Стоилов е фокусник.

След 3 поредни загуби в първите 3 кръга на първенството сините преминаха в някакво състояние на съжаление от другите отбори. Това беше наистина много страшно, да не те броят за жив или да те смятат за трета категория, един вид бивше величие, книжен тигър. Фактът, че завръщането на един човек размърда емоциите сред синята общественост е показателен за това, че публиката вярва в този треньор. А този треньор от своя страна анонсира, че вярва в треньорската работа. Тоест, изразявайки се в стила на книгата „Параграф 22“, запалянковците вярват във вярването на треньорската работа.
Само за един мач сините показаха, че чалгаджийницата е вече затворена. Това е изводът от мача с Локо Пловдив. Именно този силен психологически ход подтикна към трибуните една част от феновете, която смята, че на „тия лигльовци няма да им стъпя“, както и друга част, която ходи на мач само когато отборът играе силно. На „Лаута“ бяха освен традиционните фенове, посещаващи мачове и на гостувания, така и другите – които отидоха, защото Левски вече не е чалгаджийница, така и третите, които подкрепят само силен отбор, но сега решиха да почнат по-отрано. Тоест, те вярват, че следствие на треньорската работа този отбор ще стане силен. Тук не става въпрос за евентуалост, идеята е, че Станимир Стоилов навсякъде е доказал, че може да направи един отбор да играе силно.

Другото, което излиза на преден план, е, че Левски започва да играе, мислейки. Което е втори етап от анонса на Станимир Стоилов. Краят на чалгаджийницата и началото на правилния футбол могат да бъдат отчетени само за 90 минути, и то срещу отбора, който миналия сезон завърши втори, а преди този мач бе втори, но отзад напред. Твърде рисковано бе Левски да излезе да се прави на интересен и да демонстрира коренно нов футбол, защото Локо Пловдив е отбор, който, като му тръгне играта, и е трудно да бъде спрян.

Друга новина е, че първи удар в очертанията на една от двете врати бе на сметката на Левски. И това стана след пресечена топка следствие на успешен опит за преса в половината на Локо Пловдив. Не е нещо извънземно, но пак е някаква промяна следствие на треньорската работа на Станимир Стоилов, който всеки път повтаря, че приоритет като за начало му е да промени изцяло играта на сините в дефанзивен план. Което от мнозина се възприема като ангажимент на отбраната и дефанзивния халф. Е всъщност идеята е в защитна фаза да бъдат въвлечени абсолютно всички. И когато топката бъде изгубена, всеки футболист за части от секундата да започва да мисли и действа как отборът да си я върне възможно най-бързо. Това нещо стана с много, много говорене от треньора и още повече практически занимания на тренировките. А в случая при Мъри явно ще става и през официалните мачове.

И последната новинка, която излезе на този етап, е Краев като дефанзивен халф. Дали пък Стоилов няма идея да моделира младия играч като Даниел Боримиров от предишния отбор на Мъри? И дали пък няма да видим като негов партньор Хосе Кордоба, който да вземе ролята на Ричард Еробоигбе? Предстоят интересни моменти и детайли в моделирането на новия Левски.

В някой следващ брой ще продължим с новините, които забелязахме от мача на „Лаута“. Само да уточним, че физическата немощ на сините след 70-ата минута не е новина. Защо ако имаше такава, Стоилов щеше наистина да е фокусник.

„Тема: спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ