Християн Стоянов: Подиграват се с нас

7 Dni Sport13.09.2021
Християн Стоянов

Християн Стоянов, който спечели сребро на Паралимпийските игри в Токио, повдигна темата за финансирането на спортистите с увреждания. Стоянов отправи критики към държавата, в лицето на Министерството и младежта и спорта, заради разделението, което правят между здрави спортисти и такива с увреждания.
Паралимпийците получават значително по-малко финансиране от държавата спрямо олимпийците. Докато сребърен медалист от Олимпийските игри в Токио взима 200 000 лева, Стоянов, който е със сребро от Паралимпиадата, ще вземе едва 16% от тази сума. Той определя това като „подигравка“ и „дискриминация“.
Ето какво написа Християн Стоянов във Фейсбук:
„За съжаление започвам една дълга и много дълго отлагана тема – “Финансиране, награди, пари на паралимпийците”!
Никога не съм мислил за спорта като средство за изкарване на пари, никога не съм се състезавал с мисълта, че ще спечеля нещо. Спортът е емоция, спортът е свобода, спортът е над всичко останало в моите очи и в момента, когато спра да го възприемам по този начин, значи мястото ми вече не е там.
Обаче по пътя към върха не веднъж срещнах несправедливости, не веднъж срещнах нечестни хора, не веднъж ние паралимпийците и хората с увреждания сме пренебрегвани и дискриминирани.
Преди 5 години Министерство на младежта и спорта (ММС) няколко дни преди да заминем за Рио промени инструкцията за награждаването на паралимпийски медалисти. Заведохме дело, което загубихме поради множество причини, но най-голямата е, че все пак съдихме държавна институция.
Днес 5 години по-късно надеждата ми, че справедливостта ще се появи, се изгуби.
След разговор с ММС отново ни беше отказана промяна на финансирането на паралимпийците, а то е следното:
Европейски и световни първенства – 65% от на здравите спортисти.
Паралимпийски игри – 1-во място 20%, 2ро място 16%, 3то място 16% от на олимпийците.
Финансиране за олимпийска подготовка – около 3 пъти по-малка за паралимпийци, отколкото за олимпийци.
Така е изчислен процентово нашият труд, спрямо този на здравите спортисти!
Най-голямата подигравка с нас е, че сме поканени през идния вторник на стадион Васил Левски, за да получим от Министерство на младежта и спорта своите чекове за медалите, които сме спечелили, за да застанем с Ружди Ружди до олимпийците и да се снимаме, как ние сме 84% по-малко спортисти!
Това е абсолютен пример за дискриминация!
Това е несправедливостта, която ме кара да се чувствам по-малко спортист от всички останали.
Това е причината да започнем битка Паралимпийци срещу Министерство на младежта и спорта!
Съжалявам искрено за всички вас, които ни подкрепяте, че ще бъде нужно в следващите дни да гледате как ние спортистите с увреждания, които толкова много подкрепяхте, се борим, за да бъдем равни на всички останали!
Съжалявам, защото вашата подкрепа наистина значи много, а сега ще се наложи да ни виждате в този грозен вид – борещи се за пари!
Съжалявам, но съм длъжен, защото имам чест и уважавам труда си, защото спортистите с увреждания заслужаваме повече!“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ