Стойчо Младенов бил лош в Европа? Хора, та него никой не го е бил от 18 години!

7 Dni Sport17.08.2021
стойчо младенов 2

За много фаталисти 13 е числото на нещастието. То обаче в момента може да носи само приятно усещане на треньора на ЦСКА Стойчо Младенов, пресмята Топспорт.

Екзекутора на Ливърпул е в серия от впечатляващите 13 поредни двубоя без загуба начело на армейците в евротурнирите! Няма български наставник, който да е имал подобни показатели начело на един клуб, а пред Младенов стои златната възможност да продължи поредицата си с поне още няколко срещи!

Последното поражение на армейците в Европа със Стойчо на пейката идва преди цели 18 години – от Галатасарай на великия Фатих Терим. Следват 2 победи и 11 равенства, придружени от 3 продължавания напред и 4 отпадания, три от които заради вече отпадналото правило за гол на чужд терен.

Поредицата започва през сезон 2003/04 с двете равенства по 1:1 срещу Торпедо Москва и отпадането от Купата на УЕФА след дузпи в Русия.

През сезон 2007/08 в същия турнир армейците, водени от Младенов, отстраняват кипърския Омония Никозия. След 1:1 на Острова на Афродита победа с 2:1 в София осигурява на червените среща с френския Тулуза.

Първият мач във Франция завършва 0:0, а до шестата минута на добавеното време на „Българска армия“ ЦСКА води с гол на Ней от дузпа. Секунди преди края грешно решение на Йордан Тодоров придружено с неразбирателство в червената отбрана позволява на гостите да изравнят и да си осигурят влизане в групите на турнира. За секунди песните на победата са заменени от гробна тишина.

И ако червените привърженици са си мислили, че не би имало по-болезнено отпадане след 0:0 като гост и 1:1 у дома срещу Тулуза, то представянето на тима през сезони 2012/13 и 2014/15 ги опровергава.

ЦСКА записва най-срамните елиминации в историята си срещу словенския Мура и молдовския Зимбру.

Отприщва се вълна от журналистически и фенски мнения и изказвания с един общ извод: Стойчо Младенов ставал само за вътрешното първенство, нямал качествата да води ЦСКА в Европа! Е, със завръщането си начело на армейците през този сезон Екзекутора на Ливърпул разби тази мантра. Той успя да прекрати серията си от три поредни отпадания, надвивайки Лиепая след дузпи, а съдбата започна да му връща това, което му взе в европейските мачове при предишните му престои в Борисовата градина.

Гръмката победа и много силното представяне при 4:2 срещу скъпия тим на Осиек само за 90 минути успя почти напълно да измие евроимиджа на Стойчо. Армейците доминираха изцяло на терена на „Васил Левски“ и пропуснаха да нанесат разгром на съперника си. В реванша в Хърватска ЦСКА отново изигра перфектен двубой в тактическо отношение и взе това, за което бе отишъл. Главният виновник за това е един и всички, които се съмняваха в способността му да ръководи ЦСКА в Европа, бързо загубиха опорните си точки срещу него.

Дни преди важните сблъсъци с Виктория Пилзен на прага на групите на Лигата на конференциите привържениците на армейците се надяват каръкът окончателно да е счупен и съдбата да върне на Стойчо Младенов всичко, което му отне при болезнените отпадания от Торпедо, Тулуза, Мура и Зимбру, всичките, без да е допусната загуба.

Предпоставките са налице: Младенов и играчите му показаха, че имат силите да повторят миналогодишното участие на тима в груповата фаза на европейските клубни турнири, и дори да се представят по-успешно там, на база качеството на тимовете в новосформирания от УЕФА турнир.

ПОРЕДИЦАТА НА СТОЙЧО С ЦСКА В ЕВРОПА

2003-04 – КУПА НА УЕФА ПЪРВИ КРЪГ ЦСКА – Торпедо Москва 1:1 Торпедо Москва – ЦСКА 1:1 след прод. (2:3 при дузпите)

2007-08 – КУПА НА УЕФА ВТОРИ ПРЕДВАРИТЕЛЕН КРЪГ Омония Никозия – ЦСКА 1:1 ЦСКА – Омония Никозия 2:1 ТРЕТИ ПРЕДВАРИТЕЛЕН КРЪГ Тулуза – ЦСКА 0:0 Тулуза – ЦСКА 1:1

2012-13 – ЛИГА ЕВРОПА ВТОРИ ПРЕДВАРИТЕЛЕН КРЪГ Мура – ЦСКА 0:0 ЦСКА – Мура 1:1 2014-15 – ЛИГА ЕВРОПА ВТОРИ ПРЕДВАРИТЕЛЕН КРЪГ ЦСКА – Зимбру Кишинеу 1:1 Зимбру Кишинеу – ЦСКА 0:0

2021-22 – ЛИГА НА КОНФЕРЕНЦИИТЕ ВТОРИ ПРЕДВАРИТЕЛЕН КРЪГ Лиепая – ЦСКА 0:0 след прод. (1:3 при дузпите) ТРЕТИ ПРЕДВАРИТЕЛЕН КРЪТ ЦСКА – Осиек 4:2 Осиек – ЦСКА 1:1.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ