Ботев (Пловдив) извади доказателство, че е най-старият отбор в България

viber_изображение_2021-06-18_11-06-086666

Сдружение „ПФК Ботев Пловдив“, което реално е собственик на футболния клуб, показа вчера на футболната общественост в Пловдив документи, които разкриват подробности за прохождането на футбола под тепетата.

Събитието се проведе в Историческия музей в града под тепетата. На него бе показан учредителен протокол на клуба от 1907 година, който обаче не е бил одобрен от съда.

Този документ показва, че футбол в Пловдив е имало преди 12 март 1912 година. Така те са били вече второ поколение ботевисти. Този протокол обаче е признат от съда през 1939 година. Това е бил и първият отбор на Ботев, който първоначално е играл на поляна, а през 1909 година се мести на терен на мястото, където в момента е Хуманитарната гимназия и се е казвала Ботева поляна.

През 1910 г. под тепетата пък се провежда първия футболен турнир, награда в който е кожена шита футболна топка, донесена от Гърция, където пък е докарана от родината на футбола Англия.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ